用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
樓主: 小樹熊
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

晴晴的媽媽,

Christy 冇學過,好似今日做果份工課我都係上網抎發聲的來導讀,佢都有興趣同埋都聽得出 d, t, n, l ,佢就梗喜歡啦,因為有機會埋電惱,因我家那台電腦主要做公司野,我好少比佢掂,依家明正言順當然開心,佢自己房果部我都未得閒同佢砌,過多兩日先啦,因為都要整定比佢做功課用。

今日 Christy 話同晴晴一齊做功課,佢放學時好開心咁話做咗一大半,一陣又要同佢溫英默,希望佢唔好咁快眼瞓啦~:loveliness:
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-10-2 21:08 發表
晴晴的媽媽,

Christy 冇學過,好似今日做果份工課我都係上網抎發聲的來導讀,佢都有興趣同埋都聽得出 d, t, n, l ,佢就梗喜歡啦,因為有機會埋電惱,因我家那台電腦主要做公司野,我好少比佢掂,依家明正言順當然開心,佢自己房果 ...

小樹熊,

Christy真係聰明!無出去學國語併音,中文默書都可以取得95分,晴晴卻很擔心自己唔識併音,佢話星期一默書前,個心真係好似跳左出來! 我而家都考慮緊是否要俾佢去學併音!
一齊做功課當然好啦!想問一下你知唔知每天圖書館是吾可以留到5:15pm? 因為我想晴晴可以在圖書館做好功課及上網看每日一篇才安排人接佢回家。

晴晴的媽媽

晴晴的媽媽,

之前有其他媽媽講過圖書館放學後仍然有開o既,佢話佢之前都係比小朋友去圖書館做勁課到5點幾先至去接佢。

我都有咁樣打算,已經同 Christy 講咗o架喇,話佢知遲D冇課外活動果日要留係圖書館做功課或睇圖書到5:15就要落去大閘等我架車,手錶都幫佢較定係5點alarm希望比佢習慣吓,不過都仲未開始,過多一兩個星期啦,等佢課外活動都定下來就會要佢放學去圖書館o架喇。

到時我可以真係放工先去接佢,唔駛好似依家咁趕到暈......

我隻妹仲未肯溫英文呀 每日又咁、又咁,都未正式溫過一次,啃~ 佢再唔溫我就由得佢一次,等佢0蛋比老師話吓
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-10-3 14:49 發表
晴晴的媽媽,

之前有其他媽媽講過圖書館放學後仍然有開o既,佢話佢之前都係比小朋友去圖書館做勁課到5點幾先至去接佢。

我都有咁樣打算,已經同 Christy 講咗o架喇,話佢知遲D冇課外活動果日要留係圖書館做功課或睇圖書到 ...

小樹熊,

禁就真係好啦!晴晴都會有個同學仔一齊去圖書館。我打算下個星期三就開始,不過晴晴就唔係每日都要留到5:15,因為有時爸爸可以收早,大約4點幾去接佢。

我同晴晴試默了英文默書一次,小朋友咪到時候自動去溫,就好容易產生抗拒,慢慢來勤下佢,應該ok的!不要生氣!

晴晴的媽媽

剛去完茶會,見過梅老師同莫老師,都有機會問吓 Christy 係班上情況,兩位都話 Christy 坐唔定囉,周身郁果種,我諗都有排要佢適應。

不過幸好兩位都話 "雖然 Christy 上堂時好似唔習中遊魂咁,但係最後佢都識 / 知道老師講緊乜野...."

呢點我係佢歲零時都知o架喇  我同佢講野佢就唔多望我,幼稚園老師都係咁講,以為佢遊魂啦,點知問佢佢又識答知道老師 (包括我~) 講緊乜 唉~ 都係果句如果佢肯專注 D 就更好,呢個問題都問過佢好多次,點解會咁,有乜原因要唔望人,摸吓呢樣、摸吓果樣,Christy 話佢聽到格,聽到咪得囉,知道人地講緊乜咪得囉,佢仲話自己同一時間做緊幾樣野乜唔係幾好咩?! 媽咪

唔~ 老師叫係屋企提佢多D,唔好比佢咁自我喎~ 我明O既,我明O既,對佢要加D力先得喇

1E 班有個小小鹹猪手

星期六在茶會中除了問下女女在學校的狀況 , 幾位家長同時在問及小小鹹猪手的事件。原來這個小小鹹猪手已對幾位女生動過手。班主任己經和這學生的家長通過電。一個只有六歲個小豥子為何會做出這樣的行為 , 家長和學校應該認真的去找出原因 , 把這個小孩子帶回正軌。如果不對他加以教導 , 長大後真不能想像。希望學校認真的去解決這問題。

原帖由 onetiger 於 08-10-5 08:15 發表
星期六在茶會中除了問下女女在學校的狀況 , 幾位家長同時在問及小小鹹猪手的事件。原來這個小小鹹猪手已對幾位女生動過手。班主任己經和這學生的家長通過電。一個只有六歲個小豥子為何會做出這樣的行為 , 家長和學校 ...

onetiger,

Hi~ Hi~ 我琴日都有去,不過大概 11:15 am 先到,去到見有兩堆人就企咗係小D人果邊 (即係Miss Mok),我冇留意到關於小小鹹豬手,妳唔講都唔知,請問可唔可以pm我係邊位?? 其實都係純粹想知道然後提 Christy 同同學仔玩時小心D。

或者如果妳覺得唔係幾方便O既話,可唔可以太概講講發生咗D乜嘢事呢?? 係偷襲、定係玩玩吓、排排吓隊果陣時呢??

唔該哂~

6/7歲的小朋友,對異性有好奇心,家長可以開導佢,叫佢尊重他人身體,俾佢知道係無禮貌的行為.

原帖由 小樹熊 於 08-10-5 15:53 發表

onetiger,

Hi~ Hi~ 我琴日都有去,不過大概 11:15 am 先到,去到見有兩堆人就企咗係小D人果邊 (即係Miss Mok),我冇留意到關於小小鹹豬手,妳唔講都唔知,請問可唔可以pm我係邊位?? 其實都係純粹想知道然後提 Christy 同同 ...

PM 左

onetiger,

睇咗喇~ 唔該哂妳話我聽,呢D真係要同小朋友傾吓,叫囡囡係學校要識得保護自己同埋有乜野事一定要抎同師幫忙,唔可以唔出聲O架!!

原帖由 onetiger 於 08-10-5 08:15 發表
星期六在茶會中除了問下女女在學校的狀況 , 幾位家長同時在問及小小鹹猪手的事件。原來這個小小鹹猪手已對幾位女生動過手。班主任己經和這學生的家長通過電。一個只有六歲個小豥子為何會做出這樣的行為 , 家長和學校 ...

onetiger,

有關於校內同班男生的問題,我見了你的post, 都有問晴晴,佢都話班內其實都有幾個男生好鐘意攪人,晴晴亦告知佢坐在後面,見到那位男生摸rachel,rachel都有即刻停底,怒目那位男生,而且有告俾班主任聽!佢地幾個女仔見到有男生不乖都會舉手投訴的! 而且rachel係班長,有什麼事可以立即告知老師。
不過,我都覺得家長係有責任去教小朋友,無論男或女,都應尊重其他人,不要動手動腳!以免其他人受不必要的騷擾!

晴晴的媽媽

各位媽媽,

有事請教,今日 Christy 抄手冊返嚟,我都要上網對,但係發現中文併功七、八、九改正同埋英英 PWS 改正都沒啊~

問過 Christy 佢話老師冇派過比佢,佢仲話對黑板同手冊已經發現,不過佢係下一堂中文時再問返胡老師,話冇派拼工改正比佢,但係胡老師淨係同 Christy 講咗句:"咁頭先上堂妳有冇攞吖?? 冇就唔使喇"~

我覺得佢答得好怪!! 如果 Christy 係唔需要改正o既話咁點解唔明確D同佢講佢唔使改?? 又或如果真係派漏咗比佢,點解又唔講明??

依家兩份改正都冇,唔通又要等睇吓手冊遲D會唔會寫 "欠交功課"

原帖由 小樹熊 於 08-10-8 20:54 發表
各位媽媽,

有事請教,今日 Christy 抄手冊返嚟,我都要上網對,但係發現中文併功七、八、九改正同埋英英 PWS 改正都沒啊~

問過 Christy 佢話老師冇派過比佢,佢仲話對黑板同手冊已經發現,不過佢係下一堂中文時再問返胡老師, ...

把你的問題寫在手冊的通訊欄,老師會回答。
Rachel 就有派回中文和英文 file,裹面就是工作紙做改正。

原帖由 小樹熊 於 08-10-8 20:54 發表
各位媽媽,

問過 Christy 佢話老師冇派過比佢,佢仲話對黑板同手冊已經發現,不過佢係下一堂中文時再問返胡老師, ...

小樹熊:

昨天grace都有取到中、英文的拼工作業,我想你最好寫手冊同老師講,因為即使是唔駛改正,睇下老師給幾多分及印仔都好!

晴晴的媽媽

onetiger & 晴晴的媽媽,

仲要係派 file tim 呀?? 返學咁耐都只係之前試過一次派個紅色o既返嚟,跟住一住都唔見有其它派過??! 仲有係常識果本作業都成個幾星期都冇帶過返嚟屋企,問 Christy 又話老師冇派比佢,我琴晚提佢記得要問老師本作業其實係咪老師 keep 咗,會遲D先派返定係點??

唉~ 我今朝原本幫 Christy 將 raz-kids.com 果張紙仔過膠,點知張膠 jam 咗係部過膠機入面......臨出門先至攪D咁既野,想幫佢點知仲攪 "彎" 咗......,啱啱打咗去學校想 Miss Miu 覆我,希望佢可以 print 過一條比 Christy 啦,如果唔係上電腦時就冇得用喇....

原帖由 小樹熊 於 08-10-9 12:33 發表

仲要係派 file tim 呀?? 返學咁耐都只係之前試過一次派個紅色o既返嚟,跟住一住都唔見有其它派過??! 仲有係常識果本作業都成個幾星期都冇帶過返嚟屋企,問 Christy 又話老師冇派比佢,我琴晚提佢 ...

小樹熊,

是普通話一個file, 另一個是英文,常識作業就真係無見到有派番來。

點解唔見christy有上每日一篇?係咪唔見左password?如果係就要快d追番老師!我見網上其他家長話一個月唔可以補做好多篇呀!

christy幾時會留係圖書館?grace昨天已開始了!佢仲問我幾時會可以同christy一齊,因為全班得佢一個留低,佢想同christy一齊做功課喎!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-9 12:33 發表

仲要係派 file tim 呀?? 返學咁耐都只係之前試過一次派個紅色o既返嚟,跟住一住都唔見有其它派過??! 仲有係常識果本作業都成個幾星期都冇帶過返嚟屋企,問 Christy 又話老師冇派比佢,我琴晚提佢 ...

小樹熊,
Raz Kid 如果你記得個 password 就算無紙仔都無問題

1. http://www.raz-kids.com/
2. Login
3. Class = p1e
4. Click on Christy's name
5. Click on the passwords

Hope this can help you.

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-10-9 14:26 發表

小樹熊,

是普通話一個file, 另一個是英文,常識作業就真係無見到有派番來。

點解唔見christy有上每日一篇?係咪唔見左password?如果係就要快d追番老師!我見網上其他家長話一個月唔可以補做好多篇呀!

christy幾時會留 ...

晴晴的媽媽,

每日一篇其實係我未開始同佢做,頭先先至第一次開比佢,佢做完第一篇之後話想做另一篇,但係試過唔得之後有少少唔開心囉~

不過我轉去 raz-kids 之後佢又好開心咯~ 但係唔知點解係 raz-kids 睇咗好多本之後 (有幾個仲做埋 quiz) 但都只係count 佢read 咗一本?? 奇怪!

我同 Christy 講明天開始放學去圖書館,手錶較咗 5pm 比佢,叫佢手錶响咗之後就要執野落下面等我,我諗佢應該 10分鐘到就可以落到嚟,明天試一試先。如果係ok O既咁應該逢星期一、四及五冇課外活動就會去圖書館,希望佢唔好淨係 "騾" 咗入書堆就忘記做功課同溫習啦~

原帖由 onetiger 於 08-10-9 14:37 發表

小樹熊,
Raz Kid 如果你記得個 password 就算無紙仔都無問題

1. http://www.raz-kids.com/
2. Login
3. Class = p1e
4. Click on Christy's name
5. Click on the passwords

Hope this can help you. ...

onetiger,

唔該哂妳先,我甲硬係部過膠機度扯返條膠條出嚟喇!!!

都入去玩過了,就連囝囝 Brian 都坐定定係度齊齊聽,不過佢地一路睇,我就心驚驚,因為佢地用緊我部電腦,佢房部 PC 仲未攪掂,因為要買多個 "路遊戲" 我諗如果我攪唔掂就要等我 hubby 返香港時先至等佢去攪,唉~ 依家每日時間都好唔夠用......

吖~ 頭先唔記得同晴晴媽媽講埋,今日 Christy 又次比同學拉佢條頸繩 (Toilet Pass),又次係一條 4、5吋長紅色血痕,我一接Christy放學佢就即刻同我講條頸好"叶",睇到佢又次係咁我真係好嬲呀!!

問佢發生乜野事,佢話係小息時間去洗手間時見到男同學 "黃xx" 同另一個同學打架,咁佢埋佢叫佢地唔好打啦,點知對方話:"關妳乜事呀?!",咁 Christy 話佢地再打會話比老師聽o架,點知就係呢個時間另一個男同學攔住 Christy 話唔比佢去,另一個 "黃xx" 就拉住佢條頸繩係咁扯,Christy 叫痛佢都唔放手......

我聽之後連車都唔渣即刻停底 (學校路口)打去校務處抎 Miss Miu,我原本都冇打算開名,但佢問到我都有講,因為上一次老師已經係同全班講過唔可以拉同學條頸繩,老師收咗個名牌之後我以為唔會再發生啦,點知又嚟一次......

而且果位黃同學就係之前 Christy 話推過 Racheal 果位,咁做家長o既叫我點呢?? 教個女唔好同D百嚴小朋友玩?? 教佢怕事見到唔O岩O既野唔好出聲嗎?? 定係話惡人不要野???

我唔可能單單同個囡咁講囉~ 是非黑白都要從少教起,可能有人會覺得小朋友玩吓、有D碰撞 / 爭執唔出奇,但係唔通唔出聲由得佢咩??!

唉~ o岩o岩同 Christy 搽野佢仲叫痛、痛啊~

原帖由 小樹熊 於 08-10-9 22:03 發表

晴晴的媽媽,

每日一篇其實係我未開始同佢做,頭先先至第一次開比佢,佢做完第一篇之後話想做另一篇,但係試過唔得之後有少少唔開心囉~

不過我轉去 raz-kids 之後佢又好開心咯~ 但係唔知點解係 raz-kids 睇咗好多本之後 ...

小樹熊,

話明係每日一篇,一日只可以做一篇呀!我上raz-kids都有試過書本的數字無跳過,不過我都無理佢,我想不是計分數,而是吸引囡囡可以看多一些英文書及學多些生字,每天的累積可以好有成效的!就好似公文式一樣,要堅持每天學多d,一年半載,你就會驚訝成效了!
另外,而家啟思有另一個網要做評估,christy開始未呀?裡面是multiple choice 10條問題,都唔錯呀!可以學到中文文法上的知識。

我問過校務處,原來圖書館是收5點,所以都唔會留低過5點,grace就會由星期一至四留在圖書館做功課及看圖書館,佢昨天仲自己開始借書,星期五有課外活動。

晴晴的媽媽
‹ 上一主題|下一主題