用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
樓主: 小樹熊
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

原帖由 小樹熊 於 08-9-16 12:32 發表

晴晴的媽媽,

其實 Christy 都係話要粉紅色,不過如果冇o既就白色都得 我琴日同佢買咗對白色o既,都想買對粉紅色比佢,不過我去天瑞睇就冇粉紅色,請問知唔知邊度有粉紅色買?? 我想今日同佢過新北江睇睇有冇粉紅 ...

小樹熊:

我淨係會俾對粉紅色芭蕾舞鞋俾囡囡有返學校,唔會再去買,因為囡囡是跳開芭蕾舞。我其實都好似無見有粉紅色技巧鞋賣喎

校際我知道學校是有報名的,但我老公上星期問班主任,佢話唔知喎?要問下音樂老師,但又無回覆我地,所以問一下知唔知道,而家唯有等下學校的通知。

晴晴的媽媽

晴晴的媽媽,

哈~ 哈~ 哈~ 原先要問o既問題已經找到答案喇,原來係派咗兩盒字咭返嚟

Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

晴晴的媽媽,

妳睇咗英默範圍未?? 我會今晚開始同 Christy 溫,續日溫一D希望佢易D記得啦~

唔同 Christy 做咗幾日功課,發覺佢 D 功課真係要家人倍住做O架,因為就算寫咗手冊都要同佢解題,佢以前 K3 時係可以自己完成家課,我就間唔耐埋佢睇吓佢就得,依家就唔得咯~ 連帶細囝 Brian 做功課o既時間都拉長咗......
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

小樹熊

囡囡都係上左1年班半個月, 可能未掌握到, 慢慢來啦! 遲些會明解的.

原帖由 小樹熊 於 08-9-17 11:22 發表
晴晴的媽媽,

妳睇咗英默範圍未?? 我會今晚開始同 Christy 溫,續日溫一D希望佢易D記得啦~

唔同 Christy 做咗幾日功課,發覺佢 D 功課真係要家人倍住做O架,因為就算寫咗手冊都要同佢解題,佢以前 K3 時係可以自己完成家課 ...
[

原帖由 小樹熊 於 08-9-17 11:22 發表
晴晴的媽媽,

唔同 Christy 做咗幾日功課,發覺佢 D 功課真係要家人倍住做O架,因為就算寫咗手冊都要同佢解題,佢以前 K3 時係可以自己完成家課 ...

小樹熊,

我有睇過張紙,d生字都係Look Around書中的生字,都比較淺,我問亞囡,佢話會識,唔駛禁快溫喎!
亞囡有在讀公交英文學Phonics,應該會無問題掛!

而家d功課係亞囡自己做的,但英文phonics k果本書就要教佢,因為囡囡話是佢地先睇direction做了,再返學時老師才教他們多一次!
基本上,我返到屋企囡囡都做好功課,我鼓勵佢要自己做,真係有唔明時才問接放學的姨姨或我。

晴晴的媽媽

原帖由 amychoi 於 08-9-17 12:03 發表
小樹熊

囡囡都係上左1年班半個月, 可能未掌握到, 慢慢來啦! 遲些會明解的.

amychoi,

係囉~ 真係要大家慢慢適應,琴晚係同 Christy 上 / 下半場咁做功課,飯前做咗大部份,飯後再做埋淨返少少,然後先至同佢一齊執書包。

不過琴日 Christy 淨咗2/3盒飯冇食到,餸呢就整不多食哂係淨返少少菜,一接佢放學時佢已經即刻同我講喇,佢話開始食飯冇耐好快老師就話差不多夠鐘喇,要收野喎??! 佢話佢跟本未飽不過老師叫收野就唯有收囉~

我唯有叫佢要食快D,lunch 時間其實好少咋,如果開飯準備仲慢吞吞咁就一定唔夠時間食o架喇,卒之琴日接完佢買咗個面包比佢食,佢一路食一路話好好味,可能肚餓關係吧~

小樹熊

我今年睇過學校時間表, 同上年唔同左, 以前小息係20分鐘, 而家係30分鐘, 食飯時間縮短左, 因我囡囡都係超慢兼唔中意食野, 所以佢都無咩所謂.

原帖由 小樹熊 於 08-9-17 12:23 發表

amychoi,

係囉~ 真係要大家慢慢適應,琴晚係同 Christy 上 / 下半場咁做功課,飯前做咗大部份,飯後再做埋淨返少少,然後先至同佢一齊執書包。

不過琴日 Christy 淨咗2/3盒飯冇食到,餸呢就整不多食哂係淨返少少菜,一接佢放 ...
[

HI, 小樹熊, 我係剛路過....
阿仔都有話食飯時間好短, 食唔切, 加上佢又食得慢, 放學見佢支水仲有咁多, 問佢點解成日唔飲水? 食完飯都要飲D水o架! 佢話, 唉! D飯都唔夠時間食, 點飲呀! 老師叫夠鐘收o野啦! 唔準再食野同飲野架啦!  
唯有都係叫佢學習食野食快D啦!   

原帖由 amychoi 於 08-9-17 13:36 發表
小樹熊

我今年睇過學校時間表, 同上年唔同左, 以前小息係20分鐘, 而家係30分鐘, 食飯時間縮短左, 因我囡囡都係超慢兼唔中意食野, 所以佢都無咩所謂.

...

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-17 12:21 發表

小樹熊,

我有睇過張紙,d生字都係Look Around書中的生字,都比較淺,我問亞囡,佢話會識,唔駛禁快溫喎!
亞囡有在讀公交英文學Phonics,應該會無問題掛!

而家d功課係亞囡自己做的,但英文phonics k果本書就要教佢,因為囡 ...

晴晴的媽媽,

呢兩日 Christy 放學都好開心話我知佢係學校做哂功課呀  我聽到直程 O 咗咀  又驚又喜果種,返到屋企幫佢 check 又真係做咗喎,不過都有做漏一頁或者係做錯咗少少咁,佢話係係飯前老師話有時間比佢地做吓功課先所以佢就做囉~

我當然開心啦~ 返到屋企淨係幫佢 check 吓同埋溫書、執書包,咁放係細囝度o既時間就多返少少。 Christy 係一返到屋企即係沖埋涼就開始畫畫,唉~ 我終於嘆咗兩日,叫做輕鬆咗DD啦!

不過琴晚同佢溫英默,佢就有D鈕令囉~ O掛住同細佬玩唔專心啊

原帖由 amychoi 於 08-9-17 13:36 發表
小樹熊

...

amychoi,

係啊~ 我都有留意小息時間都有 30 mins,不過 Christy 一放小息就o掛住走過去抎心悅或展諾玩,佢話好似捉人仔咁,抎到一個又到另一個走開咗....,我都係叫佢快D識多D自己班的同學仔,咁就唔駛走嚟走去可以抎自已班的同學仔玩先~

原帖由 小樹熊 於 08-9-19 10:15 發表

晴晴的媽媽,

呢兩日 Christy 放學都好開心話我知佢係學校做哂功課呀  我聽到直程 O 咗咀  又驚又喜果種,返到屋企幫佢 check 又真係做咗喎,不過都有做漏一頁或者係做錯咗少少咁,佢話係係飯前老師話有時間比佢地 ...

小樹熊:

其實我地做家長的,都好應該放手,鼓勵佢地做好自己的功課及讀好書,我相信除非有特別原因,否則應該是無問題 我地都要俾d信心佢地,佢地先至會有機會成長,做好自己的本份!

另外,昨天我看見囡囡有一本藍色薄,是 Eng Log, 我都唔係好記得個名,請問知唔知是要來做什麼? 綠色個本word bank係咪一定要日日帶返學?

晴晴的媽媽

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-17 18:00 發表
HI, 小樹熊, 我係剛路過....
阿仔都有話食飯時間好短, 食唔切, 加上佢又食得慢, 放學見佢支水仲有咁多, 問佢點解成日唔飲水? 食完飯都要飲D水o架! 佢話, 唉! D飯都唔夠時間食, 點飲呀! 老師叫夠鐘收o野啦! ...

HappyMatthew,

哈~哈~ 我都成日頁入去妳地果邊 "扮" 路過,因為都想知其他班上課情況,同埋妳地果邊多 D 家長,妳哋傾吓我又知道D點同 Christy 安排返學 D 野

我每日都要整飯 (或者留飯) 比 Christy 帶返學,都因應佢每日放學食剩咗幾多,又或 Christy 講返食飯o既情況而調節過飯盒內容,佢話返到佢打開飯盒 D 飯餸都仲係熱O既,啱啱好咁話,而菜同肉我都會盡量整到一啖一口咁樣的式 D,希望方法到佢食,雞同排肉都會去哂D骨,飯O既分量都會少咗D,琴日第一次整蕃茄米線佢食,雖然冇湯沉住但都驚D米線會淋哂,好彩又冇喎~ Christy 話好鐘意食,米線就食哂,但係D牛尾湯蚊薯仔雞柳就淨咗一半,問佢又係話唔夠時間食,所以選咗好味果樣食咗先

我都有諗係晚飯時間提佢食快D,點知呢隻妹話:"返學食飯已經好趕唔夠時間喇媽咪~ 依家唔好催我啦! 我想慢慢食呀......"

咁諗~ 佢又講得啱喎 我自己本身食野都係慢慢O架,因為覺得返工咁辛苦、生活又咁忙、咁趕,我又咁鐘意食野所以都會慢慢食、享受食野O既時間,所以琴晚都冇催佢咯~

原帖由 小樹熊 於 08-9-19 10:18 發表

amychoi,

係啊~ 我都有留意小息時間都有 30 mins,不過 Christy 一放小息就o掛住走過去抎心悅或展諾玩,佢話好似捉人仔咁,抎到一個又到另一個走開咗....,我都係叫佢快D識多D自己班的同學仔,咁就唔駛走嚟走去可以抎自已班 ...

小樹熊:
昨天囡囡都有返屋企同我講話小息有同christy傾計,仲有問佢是否考入校隊?我想佢地一班小朋友會好快就熟,我囡囡而家都是一小息就走去1a 及小二上面找人玩

你囡囡選了什麼興趣班呀?我囡囡只是選了體操初班。
christy一番屋企就畫晝,佢一定好鍾意畫畫,禁晚上有無時間練琴呀? 我囡囡每晚都係練45分鐘,都已經無物時間剩,要急急上床睡覺

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-19 10:25 發表

小樹熊:

其實我地做家長的,都好應該放手,鼓勵佢地做好自己的功課及讀好書,我相信除非有特別原因,否則應該是無問題 我地都要俾d信心佢地,佢地先至會有機會成長,做好自己的本份!

另外,昨天我看見囡囡有一本藍色薄,是  ...

係啊~ 粉藍色果本 Reading Log, 自淨係見第一頁寫咗日期同埋頁頭 Go! Go! Go! 就再冇其他野,咁都有問 Christy 佢話:"係呀係睇完圖書用嚟寫野~"

咁我再問佢係學校睇完係咪要寫返D野呢?? 點知佢話:"咪寫咗囉~ 冇O架喇......" (佢係指 Go! Go! Go!)

另外本 word bank 我依家係每日都有幫佢帶,咁厚其實好重吓,尤其係今日星期五應該係一星期裏面重多野拎果日,不過 Christy 話要帶定,因為唔知老師幾時又會叫拎對嚟"儲錢",哈~ 哈~ 因為 Christy 問過我 word bank 點解??! 我就打算比喻果本係佢銀行簿,得閒儲D錢 (生字) 入去,唔覺、唔覺咁就可以儲錢咁,要用時就大排用場,我咁佢比心機D做,佢都好鐘意咁~  不過其實佢 K3 開始都已經做開中/英字庫,隔個星期就有,當時佢都玩得好開心~

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-19 10:34 發表

小樹熊:
昨天囡囡都有返屋企同我講話小息有同christy傾計,仲有問佢是否考入校隊?我想佢地一班小朋友會好快就熟,我囡囡而家都是一小息就走去1a 及小二上面找人玩

你囡囡選了什麼興趣班呀?我囡囡只是選了體操 ...

晴晴的媽媽,

嘩~ 晴晴好乖啊~ 每日都練 45 mins, Chrsity 其實學咗年幾,但係都仲係大落後,依家我冇迫佢啊,因為我細個時都係被迫坐定定練琴跟住就好憎去學琴,後尾仲偷雞去學琴時間就走咗去踏單車......

當然我就學唔成啦~ 而 Christy 就隔日都先練,每次係彈 15-20 mins 到o架咋,我曾經都好嚴同埋好惡咁要佢坐定定練琴,但結果係發覺得不償失,佢琴係熟咗,但我哋o既關係就差咗,其實學琴係佢自己要求o架,未夠四歲時已經成日走入去人o地琴行彈到唔願走,跟住佢又話想學,卒之報咗名學咗九個月到就關始唔願練琴直到依家,我樓下個妹妹遲過 Christy 學琴三四個月到,但以前一朝早七點幾就到個妹妹彈琴,到 lunch 返去又係聽到佢彈,咁佢返下午校o既到佢放學返嚟六點零又聽見佢彈、彈、彈,斷斷續續咁直到晚上十點,問佢媽咪點樣可以令到個囡咁乖主動彈琴,佢話屋企原全唔開玩具佢囡玩,除了一座綱琴外就係一魗畫板同顏色筆,佢冇野玩咪彈琴囉~

自問呢樣我真係做唔到,依家唔會迫佢練,但就會提佢囉、倍佢練囉,有時佢要講價我都會o架

順期自然啦,我成日同 Christy 講有機會接觸音樂o既小孩子係幸福o架,我好想我囡囡得到幸福所以希望佢堅持落去啦......

原帖由 小樹熊 於 08-9-19 10:58 發表

晴晴的媽媽,

嘩~ 晴晴好乖啊~ 每日都練 45 mins, Chrsity 其實學咗年幾,但係都仲係大落後,依家我冇迫佢啊,因為我細個時都係被迫坐定定練琴跟住就好憎去學琴,後尾仲偷雞去學琴時間就走咗去踏單車...... ...

小樹熊:
興趣真係無得迫!囡囡學左兩年半琴,是佢的興趣,我話佢知,如果佢唔俾心機,就不如唔好學,因為會浪費左大家的時間和父母的錢 ,所以佢都知道要珍惜學習的機會。

你真係有心機教囡囡,同佢一齊學習儲英文生字,我有時都無心機教囡囡,因為都唔想大家太多機會磨擦,傷感情!

藍色果本薄都唔知係咪淨係要來記錄看過的書名,亞囡都係一樣講d唔講d?

晴晴的媽媽

晴晴的媽媽,

妳有冇聽晴晴同妳唱過普通話話啊??!

一聲平、二聲揚、三聲彎彎、四聲降

佢地會做埋動作o架,呢兩日Christy 同細佬 Brian 兩個一齊做、一齊講,好好笑,好似超人變身咁

另外妳知道晴晴報果D課外活動收咗未?? 我未佑道啊,淨係知道 MI 課程係健体操,晴晴是百萬司儀係咪??

好想快D知道課外活動安排,因為都要調整我公司呢邊......

原帖由 小樹熊 於 08-9-23 11:17 發表
晴晴的媽媽,

妳有冇聽晴晴同妳唱過普通話話啊??!

一聲平、二聲揚、三聲彎彎、四聲降

佢地會做埋動作o架,呢兩日Christy 同細佬 Brian 兩個一齊做、一齊講,好好笑,好似超人變身咁

另外妳知道晴晴報果D課外活動收 ...

Hi 小樹熊:

晴晴有係屋企成日唱,真係好攪笑 ,而且有本普通話的朗讀書,佢都好喜歡讀,例如:司馬光救人的故事、春天、大兔子和大肚子及一些以前在幼稚園讀過的唐詩...
希望佢會努力學普遍話,因為我沒有安排佢出外面補普通話的!

至於課外活動我都未收到通知,晴晴選了體操初班,christy選了什麼?

MI方面,晴晴是選了百萬司儀,今日開始了!聽一位小二家長說,這MI是全校的,所以有機會是高年班同低年班的學生一齊上課的。希望佢地開心上啦!

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-23 12:15 發表

Hi 小樹熊:

晴晴有係屋企成日唱,真係好攪笑 ,而且有本普通話的朗讀書,佢都好喜歡讀,例如:司馬光救人的故事、春天、大兔子和大肚子及一些以前在幼稚園讀過的唐詩...
希望佢會努力學普遍話,因為我沒有安排佢出外面 ...

晴晴的媽媽,

係啦~ 以前幼稚園學呢佢都會係屋企玩玩吓自己讀 / 唱,依家加埋D手摯好似更加提起佢地興趣咁,都想佢上堂留心D老師講乜,咁就更好啦~

我覺得 MI 安排全校混班咁上幾好,我諗至少小朋友見O既人多D,瞻子應該會大D,而且人際關係應該都會好D~

課外活動我幫佢報咗体操同埋小型網球,都係 Christy 自己選的,另外仲報埋小童軍,雖然我知星期五有機會撞,但係又諗未必咁橋選得中,所以幫佢報埋先,希望參加製服團隊會令 Christy 習慣聽吓大圍的指令,因為好都幾鐘意改人地D野,如果長宫 / 組長比咗指示佢個個都係要咁做時,都要佢習慣一吓囉,唔想佢太自我~

我今日放半日假,因為細囝唔使返學,留係屋企倍吓佢、做吓家務囉~ 不過自由廣場果邊好似講緊 4 點掛 8 號喎?!

妳有冇得早走呀?

原帖由 小樹熊 於 08-9-23 12:47 發表

晴晴的媽媽,

係啦~ 以前幼稚園學呢佢都會係屋企玩玩吓自己讀 / 唱,依家加埋D手摯好似更加提起佢地興趣咁,都想佢上堂留心D老師講乜,咁就更好啦~

我覺得 MI 安排全校混班咁上幾好,我諗至少小朋友見O既人多D,瞻子應該會 ...

小樹熊:

晴晴佢只係選了一樣,佢死都唔肯選童軍,佢話有機會要露營,佢好怕喎
今早下午4-5時可能改8號風球,我無得放早 ,最怕係D人一齊放工,禁就死得啦!

晴晴的媽媽
‹ 上一主題|下一主題