用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2008 第六十屆校際朗誦節(誦材)
樓主: Crystal111
go

2008 第六十屆校際朗誦節(誦材) [複製鏈接]

回覆 # 的文章

gabrielmum,

多謝你!!
囡囡媽

原帖由 peterpeter 於 08-9-3 11:42 發表
我有呀! 可電郵給你

peterpeter,

我仔學校代為報名, 唔知會唔會有誦材提供,
可唔可以send小一英文
誦材比我, 謝謝

[email protected]

吾該有冇人有以下兩首誦材呢? 因為我係網到搵極都搵吾到. 可否e-mail 給我嗎?  [email protected]

Modern Art by Peter Dixon
(The Works 2 - Chosen by Brian Moses and Pie Corbett, page 8 - Macmillan [ISBN 9780330399029])

I Saw a Ship A-Sailing - Anonymous
(Read Me 2 - Chosen by Gaby Morgan, page 80 - Macmillan [ISBN 9780330391320])

Thousand thanks,

gabrielmum
    請問有無(小二女子獨誦)粵語詩詞的誦才呀!

Thanks!!

(小二女子獨誦)粵語詩詞

雖然我已經check過,但我仍怕打錯字(因為沒有電子版本,而要自己打),你最好睇完作選材之用,報名時叫有關機構比個copy你地參賽ar。

小蝴蝶

小蝴蝶,飛飛飛
飛過籬笆,飛過綠葉
看見草坪上,貓躬背
於是低飛下,來作陪
小貓跳,牠飛高
小貓跑,牠跟著
小貓搖首尾巴
牠圍著尾巴繞

小蝴蝶,飛飛飛
飛過花叢,飛過鞦韆
看見樹蔭下,臉愁悶
於是飛過去,逗少年
蝴蝶飛,少年追
蝴蝶舞,少年撲
蝴蝶穿花而去

原帖由 heilai 於 08-9-6 09:43 發表
gabrielmum
    請問有無(小二女子獨誦)粵語詩詞的誦才呀!

Thanks!!

Hi achow,

今年比賽係 11月17日-12月17日, 實際時間要等10月尾先知道
學校實知點報名的, 大會 website www.hksmsa.org.hk
不過, 大會淨係提供中文朗誦材料, 英文的要學校自己買
聽d老師講, 暑假前訂的, 依家至收到本書
學校通常係 9月 week 2 截數, 因為遲左要俾人罰 double fee 的
若真係遲左, 我識得有個朗誦老師, 佢有 a/c, 可以做到的
我的小朋友都係佢教, 唔駛煩揀邊首詩詞散文故仔, 會幫我諗掂

原帖由 achow 於 08-9-3 14:15 發表
Dear All parent,

May i know when will this competition start? Can I apply it now, is it too late?
If school have no such information, may i know where else can I get it or do they have contact number ...

朗誦節對《春天》及《遙遠的天空》部分字眼作修訂,我已於上面誦材作修改,之前看過誦材的媽媽需留意。

gabrielmum
   Thanks so much!
[quote]原帖由 gabrielmum 於 08-9-6 14:28 發表
(小二女子獨誦)粵語詩詞

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

peterpeter,

can you also send the three materials to me.  Thanks,

peterpeter,

can you please send the following materials to me.  Thanks.

N1: Shell by Myra Cohn Livingston
N476: 小妹妹
N478: 五隻小青蛙

gabrielmum,

請問--- 遙遠的天空係咪你只係改左呀?

呢個誦材有冇作者架??

Thanks!!
原帖由 gabrielmum 於 08-9-8 10:04 發表
朗誦節對《春天》及《遙遠的天空》部分字眼作修訂,我已於上面誦材作修改,之前看過誦材的媽媽需留意。

對。

更正項目會不時係朗誦節網站公布,有時間可以上去睇睇。

http://www.hksmsa.org.hk/amend/camend20080904.pdf

可點擊「比賽目錄更正」
http://www.hksmsa.org.hk/c_index.php

原帖由 Candice1128 於 08-9-10 23:42 發表
gabrielmum,

請問--- 遙遠的天空係咪你只係改左眼鏡為眼睛呀?
Thanks!!

對!

如果有作者,目錄會寫埋,你可以上呢度睇睇,甘會安心d。

http://www.hksmsa.org.hk/c_speech_syll.php?PHPSESSID=9155219903d9b2b36718c25951e65af3&type=4&TypeID=650

原帖由 Candice1128 於 08-9-10 23:42 發表
gabrielmum,

呢個誦材有冇作者架??

Thanks!!

請教各位媽咪,囝囝是第一年參加比賽,請問是否分開初賽和決賽,定是一場比賽定結果。

一場比賽大約有幾多小朋友參加, 大約要多少個鐘。

謝謝

一場定結果.
如沒記錯, 一場大約有50人吧 ?
約要兩個小時左右.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

請問可否提供小一女子中文誦材

颱風夜  李莎

Tks

謝謝回覆.

原帖由 龍舌蘭 於 08-9-11 11:20 發表
一場定結果.
如沒記錯, 一場大約有50人吧 ?
約要兩個小時左右.

我個女都係參加小一, 老師話星期六家長日俾我地

原帖由 jazzmama 於 08-9-11 13:02 發表
請問可否提供小一女子中文誦材

颱風夜  李莎

Tks

‹ 上一主題|下一主題