用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

me too, 要等weekend先可以幫佢過膠,唔係我攞走左佢無得帶返學!

原帖由 MaggieHuang 於 08-9-8 23:38 發表
亞仔班今日派左英文字咭, 趕唔切幫佢過膠.

MaggieHuang,

而家請了個全日鐘點頂住先!不過剛剛個仔學校今個月夏令時間,只番上午,但個女就番下午,所以攪到好辛苦,成日都要拖住另一個去這去那!

我每天放工番來,又要照顧佢地,又要幫哥哥check功課,等全屋攪掂,還要攪公司的工作,所以都無乜時間上BK同你地傾 !

原帖由 MaggieHuang 於 08-9-8 00:55 發表

唉,  Dエ人真係!  亞仔大伯之前2个月也有同樣情況.  工人話好掛住家人想返屋企喎.  走左之後大伯好辛苦才找到個在HK將完成合約的工人,  後來又話唔做要回家結緍 最後申請到一個, 要等3个月.  

要找一個合適 ...

sunphoto,Grace

你地就好啦!已經安排了課外活動比個囝囝學,我現在都未有時間去搵D課程資料比詩樺學,而且也擔心鐘點不願帶他們去這去那,所以現在也未有安排她的課外活動!

原帖由 graceshumwy 於 08-9-8 22:40 發表
希望啦! 但佢而家仲未識講D音呀.

boygirl,
工人臨時唔做, 加上兩個小朋友又開學, 唔使講都知有幾踢晒腳, 哎!叫agent出信俾入境處, 叫佢加快個新工人簽証, 咁新工人快d到步就可以好d

原帖由 boygirl 於 08-9-9 09:18 發表

你地就好啦!已經安排了課外活動比個囝囝學,我現在都未有時間去搵D課程資料比詩樺學,而且也擔心鐘點不願帶他們去這去那,所以現在也未有安排她的課外活動!

...

siufo,
係呀!我已經催agent幫我向入境處申請快D,但唔知可唔行,希望真的可以盡快就好了!

原帖由 siufo 於 08-9-9 14:30 發表
boygirl,
工人臨時唔做, 加上兩個小朋友又開學, 唔使講都知有幾踢晒腳, 哎!叫agent出信俾入境處, 叫佢加快個新工人簽証, 咁新工人快d到步就可以好d

今日老師派咗張"A"字功課,請問知唔知係寫一版定係寫晒前、後兩版,因亞囡話老師叫寫一版,可信性好似唔係好高。佢快快手寫完一版就走咗去玩,想問多句都唔得,激C!

阿女話寫一版(共有6行)就ok,張紙背後係空白無線wo!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-9 17:44 發表
今日老師派咗張"A"字功課,請問知唔知係寫一版定係寫晒前、後兩版,因亞囡話老師叫寫一版,可信性好似唔係好高。佢快快手寫完一版就走咗去玩,想問多句都唔得,激C! ...

阿女唔開心咁同我話佢無sticker因為我地無過膠,老師今日俾貼紙d有過膠嘅同學仔,仲話聽日要過好膠帶番去tim,重諗住weekend先幫佢過膠,依家要叫工人聽朝搵地方過膠,最麻煩係要帶埋阿女出街搵!

原帖由 v.lo 於 08-9-8 23:55 發表
me too, 要等weekend先可以幫佢過膠,唔係我攞走左佢無得帶返學!

唔緊要啦! 慢慢嚟啦! 而家先啱啱新學期, 等你個工人嚟咗先幫詩嬅搵啦. 你個工人幾時嚟呀? 我仲未決定請邊個好, 一個就嚟咗香港八年, 而家返咗賓五年生仔結婚, 再想返嚟香港做嘢, 一個就未嚟過香港, 但係之前喺NURSING HSE度做咗三年, 有好多照顧小朋友經驗, 兩個都係我工人介紹, 我都有喺AGENT度搵, 但係睇唔啱, 所以我都諗住二選一, 我個工人十一月就走喇, 新嗰個一定趕唔切嚟, 我都有D擔心..

原帖由 boygirl 於 08-9-9 09:18 發表

...

sunphoto88

Thank you for your infomation!

原帖由 sunphoto88 於 08-9-9 09:52 發表
新2009 年 度 小 一 校 網 自 行 派 位 名 冊出了
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
and
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080909&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=11 ...

Parco都話係寫一頁咋, 所以我地都係做一頁. 應該可信的, 放心啦, 之前MISS都係咁講, 多數都係做一頁功課.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-9 17:44 發表
今日老師派咗張"A"字功課,請問知唔知係寫一版定係寫晒前、後兩版,因亞囡話老師叫寫一版,可信性好似唔係好高。佢快快手寫完一版就走咗去玩,想問多句都唔得,激C! ...

吓! 又會咁得意呢! 我地都一樣有前後兩頁, 前頁Parco做咗兩行, 後面嗰頁都一樣有線同一行A, 佢無做過.  

原帖由 v.lo 於 08-9-9 20:24 發表
阿女話寫一版(共有6行)就ok,張紙背後係空白無線wo!

係啦! 快d去過膠喇, 之前家長會嗰日miss已經講話一定要過膠.
唔怪得今日parco有粒糖食啦, 佢話係miss請, 但無講原因.

原帖由 v.lo 於 08-9-9 20:45 發表
阿女唔開心咁同我話佢無sticker因為我地無過膠,老師今日俾貼紙d有過膠嘅同學仔,仲話聽日要過好膠帶番去tim,重諗住weekend先幫佢過膠,依家要叫工人聽朝搵地方過膠,最麻煩係要帶埋阿女出街搵!

...

Thank you, Grace & v.lo!!

係呀,我囡嗰張同Parco一樣,前後頁都有"A",佢都係做咗一頁。

聽siufo講,匡匡嗰張背後都係空白,仲要咗嚟畫公仔tim。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-9 21:10 發表
吓! 又會咁得意呢! 我地都一樣有前後兩頁, 前頁Parco做咗兩行, 後面嗰頁都一樣有線同一行A, 佢無做過.  

唔啩知得亞囡張咭有sticker貼咗上去,佢話老師獎佢張alphabet card,我都一頭霧水!

原帖由 v.lo 於 08-9-9 20:45 發表

...

Thanks, Ngo Daddy!!你真有心。

原帖由 sunphoto88 於 08-9-9 09:52 發表
新2009 年 度 小 一 校 網 自 行 派 位 名 冊出了
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
and
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080909&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=11 ...

原帖由 boygirl 於 08-9-9 09:13 發表
MaggieHuang,

而家請了個全日鐘點頂住先!不過剛剛個仔學校今個月夏令時間,只番上午,但個女就番下午,所以攪到好辛苦,成日都要拖住另一個去這去那!

我每天放工番來,又要照顧佢地,又要幫哥哥check功課,等全屋攪掂,還要攪公司的 ...

真辛苦!   哥哥多功課嗎?  好在KV K2現不算多功課.  希望你新工人ok啦

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-9 23:15 發表
Thank you, Grace & v.lo!!

係呀,我囡嗰張同Parco一樣,前後頁都有"A",佢都係做咗一頁。

聽siufo講,匡匡嗰張背後都係空白,仲要咗嚟畫公仔tim。

亞仔个張只係前面一頁咋.  奇怪有2種唔同的功課紙
‹ 上一主題|下一主題