用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

都好嘅,起碼你都知亞仔學乜,方便温習。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-4 15:31 發表
chingchingb.ma

昨日亞仔返開嗰間phonics打電話比我, 話有一堂phonics course for parents 返, $200, 佢話等D家長識咗之後可以知道邊樣同小朋友喺屋企溫習喎, 我都報咗, 你估有無用呢? ...

唔傾住喇,又到湊放學時間。

sunphoto,

啱啱去school bus湊亞囡時,見到你仔坐窗口位,我拍咗窗口一下,佢笑笑口,亞囡落車後我抱起佢又拍窗口叫你仔,跟住大家wave byebye。

呢方面我亞仔都好似你個囡呀, 成日好有原則咁, 不過只係對我地, 對外人佢唔敢, 洗手如果幫佢開左水, 佢都要close左自己再開過, 有時話佢又係駁咀話"daddy都唔0岩喎, 佢都要罰喎"、"你打人唔0岩, 老師話唔可以打人架"、"你撞到我喎, 快d sorry我喇", 激到我地死, 但對外人就貼貼服服, 好似綿羊咁!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-4 16:06 發表
咪係一d小事lor,亞囡d鉛筆有蓋"吸"住,佢開咗之後放喺枱,老師提佢放入筆袋,免得遺失。亞囡唔擺番入去,仲話媽咪話(搬咗我上枱)要用個蓋,所以拎出嚟,激C!老師要同佢講一輪道理先得。鬼咩,亞囡成日做d嘢出嚟試人,係都要 ...

哇!我終於番到啦! 今晚終於可以上到Bk同大家傾偈,之前一路都無法正常上到BK,唔係搵唔到個Topic,就係登錄唔到,一係就無法看到最新的討論區,就算搵到個Topic,又去唔到最新的一頁,所以同你好似失去哂聯絡咁,好彩前幾天Chingchingb sent左條link比我,我先可以見到你討論,現在終於正常上到BK了,真的好開心呀!又可以和你們傾下!
其實呢排除左上唔到BK,屋企都攪到七國咁亂,皆因我個新工人做了一個月就話唔做,以為佢可以挨到新的工人來才走,但轉過頭又話唔舒服,又病到好似好嚴重咁,又話無力,又日日以淚洗面,發哂癲話要番屋企,最後終於送走佢,但就攪到屋企亂哂,剛剛又開學,一個上午,一個番下午,簡真想死,後來終於暫時搵左個鐘點,希望頂住兩個月,等個新工人再到,估唔到兩家的新工人都真係.....唉! 所以這兩星期,日日放工都要攪間屋,無哂時間,所以都無同詩樺傾傾學校情況,有時抽空上Bk想搵你傾下,又上極都上唔到,真係都好把火!

吓,工人話走就走,咁離譜,不過佢哋為咗走,d藉口會層出不窮。咁除咗鐘點,有冇屋企人幫你呀?唔得閒上BK唔緊要,最緊要安頓好兩個小朋友就真。

原帖由 boygirl 於 08-9-4 23:23 發表
哇!我終於番到啦! 今晚終於可以上到Bk同大家傾偈,之前一路都無法正常上到BK,唔係搵唔到個Topic,就係登錄唔到,一係就無法看到最新的討論區,就算搵到個Topic,又去唔到最新的一頁,所以同你好似失去哂聯絡咁,好彩前幾天C ...

Grace,

阿女尋日都有同我講見到parco媽咪,重以為佢自己認得你tim,我問佢有無叫auntie,佢話淨係say hello......其實係bye bye

原帖由 graceshumwy 於 08-9-4 15:37 發表
vlo

昨日放學時見到龔卓愉呀! 校車姨姨接佢同其他同學仔去校車度, 我同佢say hello, 問佢仲記唔記得我, 佢話記得, 但我問佢咁我係邊個, 佢就話...吓...!! 跟住就同我講bye bye!! 我先同佢講我 ...

Jeffrey also told me this morning that your son fell down yesterday. He said he saw that from classroom!?

原帖由 siufo 於 08-9-4 13:16 發表
我尋日都收到電話, 不過唔係老師, 係office打黎, 佢話有家長見到工人姐姐掛住同人打招呼, 好危險咁過條kent road, 亞仔仲跌親, 差d拉埋工人姐姐一齊跌, 其後家長通知office, 學校幫亞仔消下毒, 不過冇擦損到, 返到屋 ...

chingchingb ,

因為我地同屋企人的居住地區相隔很遠,所以都只能請他們偶然一、兩天來,所以都真係le咁hei,這兩天都真係稍為安定左D啦!多謝你關心!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-4 23:45 發表
吓,工人話走就走,咁離譜,不過佢哋為咗走,d藉口會層出不窮。咁除咗鐘點,有冇屋企人幫你呀?唔得閒上BK唔緊要,最緊要安頓好兩個小朋友就真。

Thank you!!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-4 16:07 發表
都好嘅,起碼你都知亞仔學乜,方便温習。

boygirl

而家安定咗就好啦!! 之前聽你講個helper D事, 真麻煩...預著咁0既helper. 希望你下一個會係好helper啦

原帖由 boygirl 於 08-9-5 12:03 發表
chingchingb ,

因為我地同屋企人的居住地區相隔很遠,所以都只能請他們偶然一、兩天來,所以都真係le咁hei,這兩天都真係稍為安定左D啦!多謝你關心!

...

sunphoto88
Have you started applying kindergarten for your little daughter, you may download application form from some of the kindergarten already.

原帖由 sunphoto88 於 08-9-4 12:07 發表
Hi siufo / chingchingb

the sound is so fun, yr class team is animal / colour. why Ngo ngo class use the same fruit for team...........will it depend on child ability?!?!?

ngo num

回覆 # 的文章

現用HB筆,三角筆已不能用,因三角筆寫得d紙好污糟,又難擦。不過老師話如果小朋友揸筆仲未好好,可用HB嘅三角筆,或喺普通HB筆加教揸筆筆套。我覺得加筆套方便d,而且仲比我揾到左手揸筆用嘅筆套,所以買咗比亞囡。

原帖由 sunphoto88 於 08-9-6 01:09 發表
Hi All,

K2J 家長估現在重溫一二三十 及little a.
老師有冇話用三角筆, 或是HB筆

Ngo mum

呢兩人凑返學,放學搭school bus,都有見到ngo ngo。

原帖由 sunphoto88 於 08-9-6 00:50 發表
Hi chingchingb ma

這2 天, 在返學校巴上不見chingching ???

Ngo Mum

sunphoto88

I know had a review of the 1 and 2 only. And then the teacher use the HB pencil.

原帖由 sunphoto88 於 08-9-6 01:09 發表
Hi All,

K2J 家長估現在重溫一二三十 及little a.
老師有冇話用三角筆, 或是HB筆

Ngo mum
‹ 上一主題|下一主題