用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 :) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (:
樓主: chingchingb.ma
go

:) 07-08 K1C (Kent Rd) 家長 Part II 繼續傾 (: [複製鏈接]

Jeffrey said the "Star" boodk need to be wrapped. So I wrap it for him today.

原帖由 siufo 於 08-9-14 12:32 發表
我地都只係派左一中文一英文簿咋, 我記得老師講過有本星簿係溫習用, 寫一個字咋, 唔使做, 但我地未派, 另外亞仔好肯定咁講話d功課簿要用包書膠包好, 你地有冇聽過呢?

...

都忍唔住要開手寫板寫.咁多功課真難為小朋友.Jeffrey做功課時成日都話隻手好.D字又打風咁.叫佢寫好D,又覺要求過高,得個4歲半人仔,唉!希望咁辛苦將來會有幫助!

原帖由 boygirl 於 08-9-16 22:21 發表
今日個女左三樣功課番!中、英、數齊哂!似乎開始要加把勁啦!KV果然厲害,唔怪得知時時都聽人話,由KV出來的學生入到傳統名校,一D都唔會有問題,根本就係頭幾名!

...

graceshumwy,
I received yours and send you 2 messages, please check again.

原帖由 graceshumwy 於 08-9-16 01:20 發表
Sorry! I cannot received. You also check PM, please!

咦....我哋今日得中、英兩本咋,寫"工"及"C"。

原帖由 boygirl 於 08-9-16 22:21 發表
今日個女左三樣功課番!中、英、數齊哂!似乎開始要加把勁啦!KV果然厲害,唔怪得知時時都聽人話,由KV出來的學生入到傳統名校,一D都唔會有問題,根本就係頭幾名!

...

我哋本星簿仲未出現。

原帖由 Kangaroo 於 08-9-16 22:24 發表
Jeffrey said the "Star" boodk need to be wrapped. So I wrap it for him today.

10月18-19日係保護兒童會有項免費親子活動, 適合0-6歲, 明天開始接受報名, 好快full架!

http://www.hkspc.org/kidspower18102008/Webpage.swf

吓! 仲未出現星簿 咁有無做過中文功課呀 因為以我所知佢地每做一頁中文功課就會寫一個落本星簿度, PARCO已經寫咗三個喇, 有"人, 工, 大". 我都用咗包書膠包好咗本星簿喇.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-16 23:12 發表
我哋本星簿仲未出現。

你會唔會報名呀 我都打算報呀! 有無其他家長去呀 一齊去啦! 聽日可以開始報名喇!

原帖由 siufo 於 08-9-17 11:17 發表
10月18-19日係保護兒童會有項免費親子活動, 適合0-6歲, 明天開始接受報名, 好快full架!

http://www.hkspc.org/kidspower18102008/Webpage.swf

直至今日都仲未出現星簿,中文功課進度同Parco一樣,反而奇怪嘅係點解冇數學功課嘅

今日派咗張英文classwork "circle the bigger",老師已經mark咗。張classwork後面亞囡寫咗1-10,佢話老師叫唔好"side",環保d,喺張紙後面都要寫埋wor。

原帖由 graceshumwy 於 08-9-17 17:54 發表
吓! 仲未出現星簿 咁有無做過中文功課呀 因為以我所知佢地每做一頁中文功課就會寫一個落本星簿度, PARCO已經寫咗三個喇, 有"人, 工, 大". 我都用咗包書膠包好咗本星簿喇.

...

我地本星簿出現左喇, 進度都一樣, 不過就唔見有classwork囉

我會報呀, 不過唔知報唔報到咋, 可以玩下嘛!

原帖由 graceshumwy 於 08-9-17 18:08 發表
你會唔會報名呀 我都打算報呀! 有無其他家長去呀 一齊去啦! 聽日可以開始報名喇!

Jeffrey said he has Putonghua class today, the teacher's name is Miss Yu. She speaks both Cantonese and Putonghua. How comes Jeffrey has only Chinese nad English homework, he never has maths homework!?

原帖由 siufo 於 08-9-17 18:47 發表
我地本星簿出現左喇, 進度都一樣, 不過就唔見有classwork囉

Siufo, Thanks you. I will apply for Sun morning session.

原帖由 siufo 於 08-9-17 11:17 發表

!我都仲未派星簿喎!聽就聽老師係家長會講過,但就現在仍未收到!反而今日又派了中、英、數的功課,中文係做「大」字,英文寫「D」,數學係寫個1和0。

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-16 23:12 發表
我哋本星簿仲未出現。

係呀,我地都未有星簿呀,中文功課已寫左"人,工,大",英文就A-D,今日一樣有張classwork "circle the bigger"!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-17 18:12 發表
直至今日都仲未出現星簿,中文功課進度同Parco一樣,反而奇怪嘅係點解冇數學功課嘅

今日派咗張英文classwork "circle the bigger",老師已經mark咗。張classwork後面亞囡寫咗1-10,佢話老師叫唔好"side",環 ...

原帖由 sunphoto88 於 08-9-13 01:04 發表
hi all

Hei hei cried   very very long ah (8:45-3:00 on Thu & 8:45-4:30 on Fri).  she hasn't sleep & eat anything in whole day at school. i'm so unhappy . her voice is changed too wea ...

Poor Hei Hei.  Is she getting better now ?  Felix also cried a lot when he started the nusery.  He even don't allow people to change uniform.  Very strange is that he only like his class teacher and he ask the teacher to hold him everytime he arrived school.  

does Hei Hei school has any playgroup that you can join with her on the weekend ?   or  change to half day school

原帖由 Kangaroo 於 08-9-17 22:16 發表
Siufo, Thanks you. I will apply for Sun morning session.

thanks Siufo

我也會apply Sun morning one.

今朝阿女打電話俾我話要帶bb用具返學校,佢話畫都得,於是佢畫左bb床,奶樽落紙帶返學......今晚返黎又同我講要帶bb玩具返去show & tell,問佢係咪聽日到佢,佢又話未輪到佢,你地囝囝囡囡有無提過show & tell呢回事?

原帖由 v.lo 於 08-9-17 23:13 發表
係呀,我地都未有星簿呀,中文功課已寫左"人,工,大",英文就A-D,今日一樣有張classwork "circle the bigger"!

每班都唔同喎.
亞仔未有星薄 + Math 功課.  
中文只害寫左:人, 工, 大
英文亦只宅寫 過 : A-D
連claswork "circle the bigger" 都未有

原帖由 v.lo 於 08-9-17 23:48 發表
今朝阿女打電話俾我話要帶bb用具返學校,佢話畫都得,於是佢畫左bb床,奶樽落紙帶返學......今晚返黎又同我講要帶bb玩具返去show & tell,問佢係咪聽日到佢,佢又話未輪到佢,你地囝囝囡囡有無提過show & tell呢回事? ...

亞仔無講,  要明天間他.
‹ 上一主題|下一主題