用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 第二屆播道書院小學部懇談室
樓主: freddielau
go

第二屆播道書院小學部懇談室 [複製鏈接]

原帖由 Emailfamily 於 08-9-11 07:08 PM 發表
請問大家有無留意今天關於交薄費的通告,記唔記得我地有個PPS account? 個account好似仲有錢,點解唔在account扣錢? 咁d balance 點算? 有得退嗎? 有無家長明天送小朋友返學可以問下老師! ...

係woh....好似仲有ニ佰幾

係啦,我都覺得好奇怪
數目細,都冇話可以在pps扣,我睇左兩次先確定到真係要寫票

會唔會因為p1的未有ppsA/C,而通告係俾3級,所以咁寫呀!

有冇人記得我地上年幾時開嫁?

我明天會送仔返學,希望我見到又記得問啦!

原帖由 Emailfamily 於 08-9-11 19:08 發表
請問大家有無留意今天關於交薄費的通告,記唔記得我地有個PPS account? 個account好似仲有錢,點解唔在account扣錢? 咁d balance 點算? 有得退嗎? 有無家長明天送小朋友返學可以問下老師! ...

你地今年抽到咩 LWL, 我報左小提琴-初班, 同非洲鼓, 小提琴就抽到, 但非洲鼓我唔知係咪通知, 定冇份, 但我上年有學, 咁今年緊係繼續學啦, 有冇家長係抽到非洲鼓嫁.
另前面個家長掉左快樂頒既, 其實如你有留意, P.一書單時就有寫明, 用到P.6. 不過唔至你呀, 我暑假前都諗住佢地考晒試, 諗住好叻咁, 清左個書櫃, 將佢本瘦瘦和肥肥作業掉左, 我問過衰仔, 佢話教晒, 爬就諗住留番本書就算, 等佢暑假睇.
點知........又唔比人剩買作業, 要我買埋本書, 我以家屋企有2本瘦瘦和肥肥2本書呀.....

各位

今朝送仔返學時,問左校長有關pps的事,原來校長今年唔想再用pps,因上年唔知出了什麼問題,佢話而家唸緊d balance點樣退俾我地,佢話遲d會同我地再交代喎!

原帖由 yiuyo 於 08-9-12 09:54 發表
各位

今朝送仔返學時,問左校長有關pps的事,原來校長今年唔想再用pps,因上年唔知出了什麼問題,佢話而家唸緊d balance點樣退俾我地,佢話遲d會同我地再交代喎! ...

Yiuyo,
多謝跟進!

原帖由 yiuyo 於 08-9-12 09:54 AM 發表
各位

今朝送仔返學時,問左校長有關pps的事,原來校長今年唔想再用pps,因上年唔知出了什麼問題,佢話而家唸緊d balance點樣退俾我地,佢話遲d會同我地再交代喎! ...

IC...thanks

其實我都想問吓, 係咪個個都收到lwl o個張通告, 因為我都有報到, 但好似冇收到通告話得唔得, 而我問edison時, 佢又話老師話唔係個個都派通告, 吓? o甘即係點呀?

原帖由 midcochow 於 08-9-13 12:21 PM 發表
其實我都想問吓, 係咪個個都收到lwl o個張通告, 因為我都有報到, 但好似冇收到通告話得唔得, 而我問edison時, 佢又話老師話唔係個個都派通告, 吓? o甘即係點呀? ...

我只報了足球,亦已收到通告,交了支票

原帖由 freddielau 於 08-9-13 22:27 發表

我只報了足球,亦已收到通告,交了支票

仲無收到wor!

係呀, 我知manman 冇收到, 因為edison 都話manman 冇, 但我以為你冇報到.

原帖由 Emailfamily 於 08-9-13 23:05 發表

仲無收到wor!

原帖由 midcochow 於 08-9-15 08:20 PM 發表
係呀, 我知manman 冇收到, 因為edison 都話manman 冇, 但我以為你冇報到.

strange....need to call up school office tomorrow la.

係呀,我打去校務處問,佢地話從來都冇收過我個仔張form呀!快D打去問下啦!

原帖由 freddielau 於 08-9-15 20:32 發表

strange....need to call up school office tomorrow la.

ok, 我聽日打去學校問吓先.

原帖由 bbdou 於 08-9-15 21:20 發表
係呀,我打去校務處問,佢地話從來都冇收過我個仔張form呀!快D打去問下啦!

我剛剛已打左去學校問啦, 佢哋話收到我份form, 不過個課外活動已full.  唉... full 左都通知聲呀, 唔好等我哋係度等嘛...

midcochow

妳好!我是今年播道1年級的家長,因我有個小朋友來年讀K1,現在要apply,我又見到妳細果個小朋友在迦南讀(九龍塘),不好意思,想問一下,妳細果個OK嗎?好煩呀!因我住TKO,將來細果個都希望是讀播道,所以都唔知出不出去好?定在TKO找一間K1比佢讀?我心目中是讀迦南,但不知去麗港城定九龍塘好?

原帖由 midcochow 於 08-9-16 12:11 發表
我剛剛已打左去學校問啦, 佢哋話收到我份form, 不過個課外活動已full.  唉... full 左都通知聲呀, 唔好等我哋係度等嘛...

今日打電話去,佢地都係咁同我講!

Yukmama

哈哈, O甘都比你搵到我, 而且仲知我有個細嘅讀迦南tim. hehehe......

其實之前大o個個都係o向九龍塘讀迦南, 而且都讀得唔錯, d 老師都very nice, 小朋友又讀得開心, 而且迦南d 課程都係教快半年嘅, 所以小朋友升小學時一定冇問題, 至於你話嘅麗港城o個間, 我真係唔知o個邊d 老師係點, 不過課程應該差唔多, 如果論學校嘅活動空間來講, 我當然覺得九龍塘會好d 啦, 話晒地方大d, 小朋友活動時都好d.

至於你話tko 區嘅話, 之前都有聽過一間叫"德寶幼稚園", 好多家長都話幾好, 而且佢哋課程都好似幾好. 我仲聽過一d 家長講, 話"播道"都幾鐘意收德寶d 學生, 不過係唔係我就唔知, 因為我覺得"播道"收生並唔係單睇小朋友讀邊間幼稚園, 而係真係睇佢哋interview 表現.  anyway, 最緊要都係小朋讀得開心, 而且你大o個個而家都已經讀緊'播道', 幾時細o個個入'播道', 應該會著數d 啩. (principal Lo 好似係o甘講o架)

原帖由 Yukmama 於 08-9-16 15:06 發表
midcochow

妳好!我是今年播道1年級的家長,因我有個小朋友來年讀K1,現在要apply,我又見到妳細果個小朋友在迦南讀(九龍塘),不好意思,想問一下,妳細果個OK嗎?好煩呀!因我住TKO,將來細果個都希望是讀播道,所以都唔知出不出去好?定在 ...

midcochow

謝謝妳回答!

多謝大家出席生日會, 今日真係有d 忙碌, 所以未有時間招乎大家, 希望大家唔好見怪啦
不過班小朋友真係玩到傻晒, 我仲諗佢哋係學校都唔知係咪到係o甘呢? 叫都叫唔停? 真係辛苦晒d 老師
我會盡快upload d 相, 不過如果有家長都有影到相嘅話, 可唔可以都send 比我呀? thx.

原帖由 midcochow 於 08-9-22 01:37 AM 發表
多謝大家出席生日會, 今日真係有d 忙碌, 所以未有時間招乎大家, 希望大家唔好見怪啦
不過班小朋友真係玩到傻晒, 我仲諗佢哋係學校都唔知係咪到係o甘呢? 叫都叫唔停? 真係辛苦晒d 老師
我會盡快uploa ...

我同Annie己經upload 上facebook
‹ 上一主題|下一主題