用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 K2G chatroom
樓主: shirleyshek
go

08-09 K2G chatroom [複製鏈接]

Hello Candy!

彤彤都有講d同學仔名, 但我驚寫錯llaw.. 彤彤class no 係10 号, 但 #26 佢話唔記得...
我今晚再問清楚彤彤, 佢d同學名之後就PM比您, 一齊硏究吓...

原帖由 CandyChing 於 08-12-5 14:35 發表
瑤B又係交左隻烏龜, 同您一樣, 隻龜是我的手筆.
不過, 我畫完之後, 就發現畫錯左. 烏龜冬眠時, 頭仔, 手仔, 腳仔和尾巴應該是縮入龜殼的.
我咪叫亞囡交俾Ms Wong時將頭仔, 手仔, 腳仔和尾巴摺在背面, 當縮左落龜殼. ...

hi candy!

i already pm to u.  pls check & thank you

fanny

quote]原帖由 NathalieMiMi 於 08-12-9 17:36 發表

彤彤都有講d同學仔名, 但我驚寫錯llaw.. 彤彤class no 係10 号, 但 #26 佢話唔記得...
我今晚再問清楚彤彤, 佢d同學名之後就PM比您, 一齊硏究吓...

... [/quote]

Hi Fanny,

唔好意思!  這幾日忙於工作.

我剛才PM給您, 我只有很小部分肯定沒寫錯外, 其餘的只是用同音字寫上.

您再讀一下給彤彤聽, 睇下瑤瑤有無講錯.

原帖由 NathalieMiMi 於 08-12-10 17:35 發表
hi candy!

i already pm to u.  pls check & thank you

fanny

quote]原帖由 NathalieMiMi 於 08-12-9 17:36 發表

彤彤都有講d同學仔名, 但 ...

hi candy!

thanks a lot   

彤彤已經好開心要我教她寫聖誕咭比d同學仔. 但我想叫佢分幾日送比同學, 因我驚佢唔記得d同學名law...

原帖由 CandyChing 於 08-12-10 23:59 發表
Hi Fanny,

唔好意思!  這幾日忙於工作.

我剛才PM給您, 我只有很小部分肯定沒寫錯外, 其餘的只是用同音字寫上.

您再讀一下給彤彤聽, 睇下瑤瑤有無講錯.

...

Hi Fanny,

唔駛客氣!  我都唔肯定小瑤有無講錯, 只是佢講我筆錄.

我打算今個星期六/ 日才教小瑤寫.  我打算叫佢在封面寫上學號, 佢就自己識派.

原帖由 NathalieMiMi 於 08-12-11 17:16 發表
hi candy!

thanks a lot   

彤彤已經好開心要我教她寫聖誕咭比d同學仔. 但我想叫佢分幾日送比同學, 因我驚佢唔記得d同學名law...

彤彤今日會派聖誕咭比同學仔, 本應由她自己寫, 但佢寫得太慢和寫到不耐煩呀!   最後都係我幫佢寫, class no. 就由佢自己寫和蓋公仔chop 喇!  
小瑤好叻女 記得全部同學仔class no. 但彤彤只記得一部份, 所以佢話Ms Wong 會幫佢派 wor...因其他同學都係比Ms Wong 幚佢o地派o架.....

原帖由 CandyChing 於 08-12-11 23:14 發表
Hi Fanny,

唔駛客氣!  我都唔肯定小瑤有無講錯, 只是佢講我筆錄.

我打算今個星期六/ 日才教小瑤寫.  我打算叫佢在封面寫上學號, 佢就自己識派.

亞瑤記人名, 都叫OK, 其他野, 就一時時啦!

寫聖誕咭時, 發現佢自己識寫陳梓兩個字, 問佢係唔係Ms Wong教, 佢話自己識. 之後, 爸爸話教埋佢寫個瑤字. 所以, 依家佢識寫自己個名.  有D聖誕咭是她自己寫名, 有些是我幫她寫.

我星期五應該會帶亞瑤返學, 唔知今年學校佈置成點呢?  她之前都講過話有小朋友的聖誕掛飾做得好靚, 貼左係廁所門口的長廊俾uncle & auntie睇下.

原帖由 NathalieMiMi 於 08-12-15 14:45 發表
彤彤今日會派聖誕咭比同學仔, 本應由她自己寫, 但佢寫得太慢和寫到不耐煩呀!  mouth:" /> mouth:" /> 最後都係我幫佢寫, class no. 就由佢自己寫和蓋公仔chop 喇!  
小瑤好叻女 記得全部同 ...

小瑤真係好叻女   識寫自己中文名, 彤彤只係識寫英文名, 今晚我試吓教佢先.

星期五我都會去佢o地學校, 我係lunch time 走一趟, 彤彤好想我去wor...自己又冇哂大假, 只好要彤彤搭校巴返學, 我就係學挍門口等佢law...到時大家可以係學校見面喇!!

原帖由 CandyChing 於 08-12-15 23:37 發表
亞瑤記人名, 都叫OK, 其他野, 就一時時啦!

寫聖誕咭時, 發現佢自己識寫陳梓兩個字, 問佢係唔係Ms Wong教, 佢話自己識. 之後, 爸爸話教埋佢寫個瑤字. 所以, 依家佢識寫自己個名.  有D聖誕咭是她自己寫名, ...

See you tomorrow.

原帖由 NathalieMiMi 於 08-12-17 16:21 發表
小瑤真係好叻女   識寫自己中文名, 彤彤只係識寫英文名, 今晚我試吓教佢先.

星期五我都會去佢o地學校, 我係lunch time 走一趟, 彤彤好想我去wor...自己又冇哂大假, 只好要彤彤搭校巴返學, 我就係學挍門 ...

Hello!  

真係好靜呀!! 大家一齊 chat 吓喇!!   

Hi Fanny,

好耐無上來.  今年全家大細都會返鄉下過年, 所以要早D打點下, 攪到好似好忙碌.  您打算陪彤彤去邊度玩?

原帖由 NathalieMiMi 於 09-1-7 23:25 發表
Hello!  

真係好靜呀!! 大家一齊 chat 吓喇!!   

Hello Candy,

彤彤放完聖誕及新年假期後心散好多呀! 唔專心做功課wor..., 我問彤彤有冇同學仔寫字有grade "A", 佢話梓瑤有"A"呀, 梓瑤真係好乖同好叻女

其他班d mommy 話下星期19號做assisment, 今個weekend 都要幫佢重溫一吓先, 希望一齊努力啦。

你o地返鄉下過年真開心呀!!   我o地今年唔去旅行呀!! 留港拜年. he! he!

原帖由 CandyChing 於 09-1-14 23:43 發表
Hi Fanny,

好耐無上來.  今年全家大細都會返鄉下過年, 所以要早D打點下, 攪到好似好忙碌.  您打算陪彤彤去邊度玩?

Hi Fanny,

亞瑤都好想攞A, 不過次次唔係B就B-.  她寫字不會貪快, 但寫出來的字總是東歪西倒, 直線都晝唔直.  我只可以叫佢慢慢寫, 盡量不要刷太多, 最好的也只有B.  

A級同學仔應該係陳譽林, 他寫字又快又靚.

原帖由 NathalieMiMi 於 09-1-15 23:08 發表

彤彤放完聖誕及新年假期後心散好多呀! 唔專心做功課wor..., 我問彤彤有冇同學仔寫字有grade "A", 佢話梓瑤有"A"呀, 梓瑤真係好乖同好叻女

其他班d mommy 話下星期19號做assisment, 今 ...

彤彤又記錯咗... 但佢話梓瑤真係寫得好靚喎!!  彤彤都係寫到d字一樣唔直, 佢又少少唔靚都要刷o架, 所以最好都係得B.

原帖由 CandyChing 於 09-1-19 14:44 發表
Hi Fanny,

亞瑤都好想攞A, 不過次次唔係B就B-.  她寫字不會貪快, 但寫出來的字總是東歪西倒, 直線都晝唔直.  我只可以叫佢慢慢寫, 盡量不要刷太多, 最好的也只有B.  

A級同學仔應該係陳譽林, 他寫字又快又 ...

我是 K2G 胤廷 Wesley 媽咪, 想請問各位知不知道昨天拿回來的紅色黃色手工紙是用來做甚麼的, Wesley 說是用來做花的, 各位媽咪有沒有頭緒怎樣做?
Thanks god giving me a happy family.

路過..亞囡話係 油左張蛋糕紙(=花), 用紅色黃色手工紙造花莖&葉.

原帖由 catcat 於 09-1-23 23:33 發表
我是 K2G 胤廷 Wesley 媽咪, 想請問各位知不知道昨天拿回來的紅色黃色手工紙是用來做甚麼的, Wesley 說是用來做花的, 各位媽咪有沒有頭緒怎樣做?
~easybring~

出事了, 阿仔老點我話張花紙要來做花托, 用飲管來做莖, 紅黃花紙做花瓣, 而家朵花比我拳頭還大, 不過算吧, 看他造化吧!! 希望不會被 Ms. Wong 鬧吧, anyway, 謝謝回覆。

原帖由 easybring 於 09-1-30 11:29 發表
路過..亞囡話係 油左張蛋糕紙(=花), 用紅色黃色手工紙造花莖&葉.
Thanks god giving me a happy family.

都有可能....仲靚wow...放心.  可能我個囡攪錯左, 返去問問佢先.

原帖由 catcat 於 09-1-30 22:52 發表
出事了, 阿仔老點我話張花紙要來做花托, 用飲管來做莖, 紅黃花紙做花瓣, 而家朵花比我拳頭還大, 不過算吧, 看他造化吧!! 希望不會被 Ms. Wong 鬧吧, anyway, 謝謝回覆。

...
~easybring~

Hello!

恭喜發財! 祝各位小朋友快高長大, 學業進歩!!!

彤彤都唔記得做添! 今晚一定要問清楚佢点做先...

原帖由 easybring 於 09-2-2 13:45 發表
都有可能....仲靚wow...放心.  可能我個囡攪錯左, 返去問問佢先.

‹ 上一主題|下一主題