用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 K2G chatroom
樓主: shirleyshek
go

08-09 K2G chatroom [複製鏈接]

嘻嘻!  您真係住得好近喎!

原帖由 shirleyshek 於 08-11-6 18:03 發表
Candy,

係呀..事原係咁, 我10月24日去日本, 出發前一晚已經準備好蕎蕎套衫, 明天返學著, 我同左工人講, 可能佢誤會左  , 因為呢個工人剛剛黎左1個多月, 佢唔知生日會PARTY可以著便服, 蕎蕎又講..佢識同我 ...

My son told me that he had done the chinese and number assessment.  So that's why fewer homework.

亞囡話今日要休息一天, 因為無功課做, 好攪笑.

原帖由 angelhobo 於 08-11-13 09:18 發表
My son told me that he had done the chinese and number assessment.  So that's why fewer homework.

星期五晚我問蕎蕎, 點解星期一放假呀? 佢話考試law...
所以由星期二 至 四都係考試。

HELLO!  做完assessment 唔知幾時有result呢?  另大家交了聖誕襪未呀?  昨天鍏鍏拿回來稱要加條繩, 因為要放係學校掛.

嘻嘻!   我和小瑤又係整聖誕襪.  昨天她拿回屋企, 說要開個窿做掛飾.

原帖由 angelhobo 於 08-11-18 10:31 發表
HELLO!  做完assessment 唔知幾時有result呢?  另大家交了聖誕襪未呀?  昨天鍏鍏拿回來稱要加條繩, 因為要放係學校掛.

Hello!

彤彤話唔想整聖誕襪wor.. 所以我o地做咗個雪人lor...
he! he!

原帖由 CandyChing 於 08-11-18 14:14 發表
嘻嘻!   我和小瑤又係整聖誕襪.  昨天她拿回屋企, 說要開個窿做掛飾.

彤彤話佢調咗坐4行2位 wor...仲有轉咗去西瓜組...其他同學仔都要轉架....

原帖由 NathalieMiMi 於 08-11-18 22:39 發表
Hello!

彤彤話唔想整聖誕襪wor.. 所以我o地做咗個雪人lor...
he! he!

小瑤仲係蘋果組.

小瑤好少睇電視, 但尋日做做下功課同我講, TVBD HAPPY BIRTHDAY, 我話唔係TVBD, 係TVB, 邊個同您講TVB HAPPY BIRTHDAY?  佢話MS WONG.  我話您快D做完功課睇下有無切蛋糕, 佢就話好, 仲要補多句, 係東張西望果個台, 唔係就睇唔到架喇, 真係俾佢笑C.:;pppp:

原帖由 NathalieMiMi 於 08-11-19 14:01 發表
彤彤話佢調咗坐4行2位 wor...仲有轉咗去西瓜組...其他同學仔都要轉架....

小瑤真攪笑wor...原來係Ms Wong 講ga... 彤彤都成晚講 TVB Happy Birthday, 仲要唱歌加動作添...
Happy Birthday to you,
Happy Birthday to you,
Happy Birthday to TVB,
Happy Birthday to you...
真係幾好笑o架!!!

原帖由 CandyChing 於 08-11-21 00:06 發表
小瑤仲係蘋果組.

小瑤好少睇電視, 但尋日做做下功課同我講, TVBD HAPPY BIRTHDAY, 我話唔係TVBD, 係TVB, 邊個同您講TVB HAPPY BIRTHDAY?  佢話MS WONG.  我話您快D做完功課睇下有無切蛋糕, 佢就話好, 仲要補多句,  ...

自從亞囡今年學寫中文字, 我又跟佢學寫字.   佢話青字下面的月字, 左邊的一畫是打直的, 不要斜.
好字的女字旁, 橫畫不要穿出來.
今日寫個多字, 原來真係好難寫, 下面的夕字由那個位置開始撇都要注意.
經佢指點, 我至知要留意上一個夕的的點位.
不過, 佢講就識講.
寫既時候就…:;pppp:

寫完上面的一個多字, 寫下面一個夕字時.
寫的時候沒注意到撇高了, 最慘係之後的一橫跟了跟了上面夕字一點的方向, 由橫畫變成斜畫.
到寫完成個字之後, 可能佢都覺得怪怪地, 又話要刷過重寫.
KV
真係教到D小朋友有要求, 又時我見她刷多了, 說算數, 她自己都話要再改.  

我好開心呀!  小瑤細佬出年跟姐姐返根德園.

恭喜妳o地呀!!!  細佬係唔係讀上午班呀 係就可以同姐姐一齊返學和放學lu....

原帖由 CandyChing 於 08-11-29 23:20 發表
我好開心呀!  小瑤細佬出年跟姐姐返根德園.

係呀!  我面試時說一定要上午班.  上午的時間好用D, 依家小瑤返下午, 我日日都ME ME 麼麼, 10點多才可出門口, 下午又要仆倒去校車站接佢, 所以, 有得選就一定要上午.

原帖由 NathalieMiMi 於 08-11-30 19:18 發表
恭喜妳o地呀!!!  細佬係唔係讀上午班呀 係就可以同姐姐一齊返學和放學lu....

亞瑤今日收到陳凱兒的生日咭, 好開心, 仲自己收好.

她說要轉壁報版, 要畫一隻動物 (冬眠 )帶返學校.

彤彤畫咗隻冬眠龜 , 當然係我幚佢畫, 佢油顏色喇! 最後彤彤仲係龜頭頂加咗幾個zzzzzzz, 真搞笑law..

請問你o地各位mommy 有冇K2G班 - 同學仔Name List呀 因為彤彤想寫聖誕咭送比d同學仔, 我驚佢寫錯名law...

原帖由 CandyChing 於 08-12-4 00:13 發表
亞瑤今日收到陳凱兒的生日咭, 好開心, 仲自己收好.

她說要轉壁報版, 要畫一隻動物 (冬眠 )帶返學校.

B又係交左隻烏龜, 同您一樣, 隻龜是我的手筆.
不過, 我畫完之後, 就發現畫錯左. 烏龜冬眠時, 頭仔, 手仔, 腳仔和尾巴應該是縮入龜殼的.
我咪叫亞囡交俾Ms Wong時將頭仔, 手仔, 腳仔和尾巴摺在背面, 當縮左落龜殼.

我上個月買左盒水溶性木顏色, 亞囡油完之後, 用畫筆加幾滴水, 就變到有水彩的效果, 佢次次都玩得好開心.

亞瑤尋晚upd同學個名給我聽, #26的同學諗左好耐都唔記得, 彤彤知唔知係邊個呢?
, 彤彤的class no. 10號嗎?
我有好多同學的名字都不肯定怎樣寫, 等我過兩日整理好, pm俾您一齊研究研究.

原帖由 NathalieMiMi 於 08-12-5 10:50 發表
彤彤畫咗隻冬眠龜 , 當然係我幚佢畫, 佢油顏色喇! 最後彤彤仲係龜頭頂加咗幾個zzzzzzz, 真搞笑law..

請問你o地各位mommy 有冇K2G班 - 同學仔Name List呀 因為彤 ...

今日已經派左測驗卷啦啦!見到都覺得d題目幾長. 鍏鍏今天送聖誕咭時老師叫佢唔好送因為地球先生病左啦啦!聽到有點不開心, 唔知係咪真係唔準送呢?

老師係咁講呀!  可能想教小朋友環保.

昨天亞瑤收到麥天霖送俾佢張聖誕咭, 都好鬼開心, 又係自己收埋.  仲要講留返第日做紀念.  她今日催我寫聖誕咭俾同學, 見佢咁開心, 所以我都會教佢寫咭送俾同學仔.

原帖由 angelhobo 於 08-12-5 18:09 發表
今日已經派左測驗卷啦啦!見到都覺得d題目幾長. 鍏鍏今天送聖誕咭時老師叫佢唔好送因為地球先生病左啦啦!聽到有點不開心, 唔知係咪真係唔準送呢? ...

今日我同亞囡講公司好多野做, 明天要早一點返公司.  佢話您係唔係要7:00PM至接我 (我平常6:00PM在校巴站接佢返屋企), 我可以留係學校耐D, 學多D野.
‹ 上一主題|下一主題