用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 K2G chatroom
樓主: shirleyshek
go

08-09 K2G chatroom [複製鏈接]

彤彤昨日已經講咗show & Tell 喇! 果result 都ok喇!  

昨晚已經買咗Excrise Book(街薄)比佢, 彤彤立刻寫咗一版, 佢話要比Ms Wong 蓋印印喎!!  真係好聽Teacher 話喎!!!

原帖由 shirleyshek 於 08-9-29 20:44 發表
蕎蕎今晚同我講佢,佢話明天到佢show and Tell, 要帶一張相right?

有呀~~ 蕎蕎話要帶"出街"簿...爆笑...應該係 "街簿"

下?? 街簿要寫字架咩? 等我問下蕎蕎~

原帖由 NathalieMiMi 於 08-9-30 10:12 發表
彤彤昨日已經講咗show & Tell 喇! 果result 都ok喇!  

昨晚已經買咗Excrise Book(街薄)比佢, 彤彤立刻寫咗一版, 佢話要比Ms Wong 蓋印印喎!!  真係好聽Teacher 話喎!!!

...

彤彤話昨日帶本line pad book( 只寫咗兩行字) 返學, Ms Wong 話佢寫得太少喎, 所以新買 Exercise Book 佢咪寫一版 law...
我唸唔係 homework 只係d小朋友自己另外交比佢掛!!

原帖由 shirleyshek 於 08-9-30 10:18 發表

我估都係好隨意, 喜歡就寫, 唔鐘意的就唔交.

亞瑤通常寫兩版...

蕎蕎會幾時做 show & tell呀?

原帖由 NathalieMiMi 於 08-9-30 10:30 發表
彤彤話昨日帶本line pad book( 只寫咗兩行字) 返學, Ms Wong 話佢寫得太少喎, 所以新買 Exercise Book 佢咪寫一版 law...
我唸唔係 homework 只係d小朋友自己另外交比佢掛!!

...

好有趣啊!  我甚麼都沒有跟小瑤講, 她竟然跟我說今日蕎蕎將本空白的簿給Ms Wong蓋印仔, 但佢其實咩野都無寫.
原帖由 shirleyshek 於 08-9-30 10:18 發表

my son didn't tell me anything.  Yours girl are great.  I just know he can sing a song (putonwah).

彤彤好開心Ms Wong 蓋咗兩個印比佢

昨晚彤彤臨瞓前突然間話Ms Wong 要佢o地帶d火箭升空剪報返學喎!! 又話要自己剪唔可以Mommy & Daddy 幚佢, 如果唔係自己做呢!! Ms Wong 知道會罵佢喎!!     小朋友真係聽老師話喎!! 如果同樣咁聽我話就好喇!!!  

原帖由 CandyChing 於 08-9-30 23:35 發表
好有趣啊!  我甚麼都沒有跟小瑤講, 她竟然跟我說今日蕎蕎將本空白的簿給Ms Wong蓋印仔, 但佢其實咩野都無寫.

比對K1, 小瑤今年都講少咗學校發生的事給我聽, 攪到我成日要估估下.

您有無接過仔仔放學呀?  我星期四去學校接小瑤放學, 跟手帶佢睇醫生.  已經早左成個字到學校啦, 都要排到轉彎位...

她今日扮老師教我放學的程序, 好攪笑.  首先是坐校車的同學出來排隊, 要跟住Ms Wong. 嗱, 坐橙黃車要上返橙黃車, 唔好上錯.  我幫您對對個名牌先.  您今日係唔係唔坐校車? 媽咪來接? 咁叫坐校車的時候就唔好出黎排隊, 等一陣再跟住Ms Ko (我都唔係好記得!)落去24號課室.明唔明白呀?

原帖由 angelhobo 於 08-10-1 15:35 發表
my son didn't tell me anything.  Yours girl are great.  I just know he can sing a song (putonwah).

小兒胤廷(Wesley)都是 K2G 的, 請多多指教。

歡迎歡迎!  多D人傾下計會開心D.

您地幾時見MS WONG呀?  我18號早上, 唔知有無機會見面呢?

原帖由 charwes 於 08-10-11 11:10 發表
小兒胤廷(Wesley)都是 K2G 的, 請多多指教。

我本來係10月25日的, 不過我同老公唔係香港, 我同Ms. Wong講,我叫婆婆去可以嗎? Ms. Wong話最好Dad/ Mam黎.咁我問佢仲有沒有另一個日子..佢就叫我改10月18日.

原帖由 CandyChing 於 08-10-11 23:34 發表

您地幾時見MS WONG呀?  我18號早上, 唔知有無機會見面呢?

我都係 18 號, 好似係見 11am.

原帖由 CandyChing 於 08-10-11 23:34 發表

回覆 # 的文章

25th Oct 2008 10:45am

Hi Angelhobo & Charwes,

我還以為您們的時間會接近一點.  看清楚, 原來是不同的日子...

我是10/18 10:00am.

原帖由 angelhobo 於 08-10-14 10:15 發表
25th Oct 2008 10:45am

好緊張呀! 唔知亞仔於學校表現點呢?

Hello !  各位好嗎?? 好耐冇傾吓喇!

我巳經見咗Ms Wong喇! 彤彤係學校表現都OK, 你o地D小朋友点呀!

原帖由 angelhobo 於 08-10-18 21:51 發表
好緊張呀! 唔知亞仔於學校表現點呢?

Hello Candy!

我是18/10 9:00am - 彤彤係星期六要去返english playgroup, 所以我o地都冇約你聚聚law....下次再約一齊玩喇!!

原帖由 CandyChing 於 08-10-14 14:01 發表
Hi Angelhobo & Charwes,

我還以為您們的時間會接近一點.  看清楚, 原來是不同的日子...

我是10/18 10:00am.

彤彤在哪裡上playgroup 呀?  waiwai 都有上, 不過是平日, 聽吓story 希望可以keep吓D英文.

hello angelhobo!

彤彤係將軍澳屋企樓下學, 平日上午佢都好遲先起身, 放學又好眼瞓, 所以我就會安排佢星期六上,  我都係想佢可以常常接解到D外籍人士都唔使驚law...當然仲有係keep 吓D 英文喇!!

原帖由 angelhobo 於 08-10-22 20:02 發表
彤彤在哪裡上playgroup 呀?  waiwai 都有上, 不過是平日, 聽吓story 希望可以keep吓D英文.

我已見ms. wong, 可能太多學生老師不大記得, 如不特別沒有東西可告知, 只知上課太概小朋友的流程, 及沒太大問題.
‹ 上一主題|下一主題