用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 K2G chatroom
樓主: shirleyshek
go

08-09 K2G chatroom [複製鏈接]

亞瑤都是坐校車的.  今日架校車又遲到...

舊年返早班, 我差不多天天帶她上校車, 一年只是遲一兩次.  可能是今年多了兩個站... 亞瑤是坐荃灣線的橙黃車, 您呢?

原帖由 angelhobo 於 08-9-17 16:51 發表

我的仔仔叫鍏鍏(wai wai)由k1B升上來的, 我小朋友是乘校車的所以好小見到老師.

今日我都要早d到學校, 如果遲到又多一個喊包.

原帖由 CandyChing 於 08-9-17 14:13 發表
Hi,

嘻嘻!  原來彤彤明天生日.  恭喜恭喜!

亞瑤是9月5日生日, 我都走左去學校接佢, 仲要遲到, 得返幾個小朋友在學校等.  見到她時, 她已經做左喊包.

...

Hello angelhobo!

彤彤都係坐校車- 將軍澳線 - 綠色車

原帖由 angelhobo 於 08-9-17 16:51 發表

我的仔仔叫鍏鍏(wai wai)由k1B升上來的, 我小朋友是乘校車的所以好小見到老師.

原帖由 NathalieMiMi 於 08-9-18 16:06 發表
Hello angelhobo!

彤彤都係坐校車- 將軍澳線 - 綠色車

鍏鍏坐黃車係青衣落, 返到家已是5:40pm, 請問大家回到家是否較早呢?

您都好D呀!  5:40PM落車.  亞瑤是6:00PM落車.  加上放學架校車都會遲, 今日6:10PM才見她蹤影.

原帖由 angelhobo 於 08-9-18 16:25 發表

鍏鍏坐黃車係青衣落, 返到家已是5:40pm, 請問大家回到家是否較早呢?

彤彤是5:45pm 落車, 小瑤返到屋企都幾遲喎!  佢會唔會瞓着咗o架

原帖由 CandyChing 於 08-9-18 23:08 發表
您都好D呀!  5:40PM落車.  亞瑤是6:00PM落車.  加上放學架校車都會遲, 今日6:10PM才見她蹤影.

CandyChing,

哈哈...瑤瑤好得意的對答~~
係呀..我囡囡叫 " 馬蔚蕎 "

Shirley

原帖由 CandyChing 於 08-9-18 00:06 發表
Hi Shirley,

請問蕎蕎是不是叫馬慧蕎?  今日問亞瑤:

媽媽: 有無同學仔叫蕎蕎?
瑤瑤: 係唔馬慧蕎?
媽媽: 邊過蕎?
瑤瑤: 過橋的橋.  
媽媽: 邊個馬呀?
瑤瑤: 馬馬的馬, 您唔識佢咩?  
媽媽: 我點會識佢呀!  我都無返 ...

no sleeping in the afternoon.  What do your girls do?  My son plays and do his homework.

My Valarie is also play with mui mui & do her homework and kumon maths after school.

原帖由 angelhobo 於 08-9-19 22:36 發表
no sleeping in the afternoon.  What do your girls do?  My son plays and do his homework.

亞瑤都好少係架校巴都瞓覺.  我今日又要等到6:10PM才見到她呢!  老師都未企近車門, 佢自己就成支箭彈出來.  

原帖由 NathalieMiMi 於 08-9-19 11:40 發表
彤彤是5:45pm 落車, 小瑤返到屋企都幾遲喎!  佢會唔會瞓着咗o架

小瑤放學之後就先洗澡吃飯, 然後再做功課.  大約8:30PM就上床 .

我現在只讓她學畫畫, 之前她自己說過想和一個K1的同學一齊學唱歌.  但昨天問她又說不去了.  我留意過有些小學面試是用英文的, 所以都想報一些英文的course.  不過, 暑假她上英文班都經常 , 所以我都係睇定D至算.

過往K2有普通話堂嗎?  我聽隔離班說有普通話堂, 問小瑤係唔係有普通話堂.  她說有, 余老師教的, 但就不肯說做左D嘜.  唔知一個星期又幾多堂普通話呢?

彤彤每放學先洗澡吃小食, 之後要小睡1-1.5 小時, 到我放工回家一齊吃飯再做功課.  10:30pm 才上床

我都想佢讀英文, 但要sat 才有時間報讀喎!!

原帖由 CandyChing 於 08-9-20 00:12 發表
小瑤放學之後就先洗澡吃飯, 然後再做功課.  大約8:30PM就上床 .

我現在只讓她學畫畫, 之前她自己說過想和一個K1的同學一齊學唱歌.  但昨天問她又說不去了.  我留意過有些小學面試是用英文的, 所以都想報一 ...

我都問過彤彤有冇上普通話班, 佢話有但詳細就話唔知... 今日再問清楚d先...

原帖由 CandyChing 於 08-9-20 00:12 發表

我現在只讓她學畫畫, 之前她自己說過想和一個K1的同學一齊學唱歌.  但昨天問她又說不去了.  我留意過有些小學面試是用英文的, 所以都想報一 ...

今日又不要返學! 又係屋企Hea吓!  

原來昨天上普通話堂, 彤彤返屋企不停講自己個名law...都幾cute...

原帖由 NathalieMiMi 於 08-9-20 12:09 發表
我都問過彤彤有冇上普通話班, 佢話有但詳細就話唔知... 今日再問清楚d先...

Hello!

請问你o地小朋友係唔係下星期都要表演 Show & Tell 呢

原帖由 NathalieMiMi 於 08-9-23 17:50 發表
今日又不要返學! 又係屋企Hea吓!  

原來昨天上普通話堂, 彤彤返屋企不停講自己個名law...都幾cute...

瑤B今日無講呀!  我明天問下.

放了兩天假的HW改在學校做, 第一天寫了H, 第二天寫天.  今個星期終於見到星簿.  有無留意其中幾頁有印仔, 知唔知代表咩?

原帖由 NathalieMiMi 於 08-9-26 17:08 發表
Hello!

請问你o地小朋友係唔係下星期都要表演 Show & Tell 呢

彤彤昨晚同我講Ms Wong 話要買一本"街"簿 帶返學, 我问她什麼 "街" 簿, 她都repeat 好多次, 我都唔知佢講什麼簿

請問你o地D小朋友有冇提呀!!

原帖由 CandyChing 於 08-9-26 23:06 發表
瑤B今日無講呀!  我明天問下.

放了兩天假的HW改在學校做, 第一天寫了H, 第二天寫天.  今個星期終於見到星簿.  有無留意其中幾頁有印仔, 知唔知代表咩?

...

小瑤說老師無叫佢帶野做show & tell喎.

街簿應該係我地細個用的格仔簿.  小瑤今天都有跟我說街簿, 我都反問咩話.  她又再說街簿, 寫D字溫習下.  我問用之前的一本得唔得, 她就搵返舊年寫野俾Ms Chui的格仔簿出來寫.

您有無買過格仔簿俾彤彤呀?  小瑤舊年已經叫我買, 我當時買了兩本6x6最大格的格仔簿.  小瑤寫得好隨意的, 有英文字母A-Z, 中文字, 數目字, 圖畫.  有時交有時不交, 每次通常寫2頁.  Ms Chui睇完就會蓋個公仔印.  我想今年都是這樣吧!

原帖由 NathalieMiMi 於 08-9-27 12:31 發表
彤彤昨晚同我講Ms Wong 話要買一本"街"簿 帶返學, 我问她什麼 "街" 簿, 她都repeat 好多次, 我都唔知佢講什麼簿

請問你o地D小朋友有冇提呀!!

...

Hello!

小瑤或者是下一次先輪到佢表演- Show & Tell.

屋企冇格仔簿, 所以彤彤用普通 line pad 薄先, 今晚放工先幚佢買....Thanks!!  

原帖由 CandyChing 於 08-9-28 00:16 發表
小瑤說老師無叫佢帶野做show & tell喎.

街簿應該係我地細個用的格仔簿.  小瑤今天都有跟我說街簿, 我都反問咩話.  她又再說街簿, 寫D字溫習下.  我問用之前的一本得唔得, 她就搵返舊年寫野俾Ms Chui的格仔簿出來寫. ...

蕎蕎今晚同我講佢,佢話明天到佢show and Tell, 要帶一張相right?

有呀~~ 蕎蕎話要帶"出街"簿...爆笑...應該係 "街簿"

‹ 上一主題|下一主題