用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 **08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**
樓主: chingchingb.ma
go

**08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**

係呀!!

原帖由 charlotteling 於 08-9-30 12:17 發表
你係Full Time Mum 呀 ? 咁快可以問你囡囡 !

chingchingb.ma

咁 alexa 就真係幸福, 咁你會夜晚定早上同alexa做功課, 而家我同阿仔夜晚做完功課, 仲有的親子功課(貼下貼子), 又要同佢睇下書, 講下故事, 又要練下琴, 真係好rush. 覺得oscar都會幾倦.

尤其是功課, 又要快, 又要靚, 真是很難 !!!  

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-30 12:41 發表
係呀!!

charlotteling,

你係working mum?咁你都好叻wor,一晚都可以做到咁多嘢!

Alexa通常一放學返嚟做功課先,做完會睇下書,跟住食晚飯,食完晚飯通常又會睇書或玩一陣,之後沖涼,大約9點鬆d上床瞓覺。

原帖由 charlotteling 於 08-9-30 15:24 發表

咁 alexa 就真係幸福, 咁你會夜晚定早上同alexa做功課, 而家我同阿仔夜晚做完功課, 仲有的親子功課(貼下貼子), 又要同佢睇下書, 講下故事, 又要練下琴, 真係好rush. 覺得oscar都會幾倦.

尤其是功 ...

係呀我係working mum, 咁我放工都唔會太夜番, 我番到去oscar都食左飯同沖左涼, 佢都算快手, 咁我番去就同佢做功課, 睇圖書......

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-30 16:41 發表
charlotteling,

你係working mum?咁你都好叻wor,一晚都可以做到咁多嘢!

Alexa通常一放學返嚟做功課先,做完會睇下書,跟住食晚飯,食完晚飯通常又會睇書或玩一陣,之後沖涼,大約9點鬆d上床瞓覺。

...

你地就好啦...... 我放工返到屋企, 阿囡都做晒功課, 不過我要同佢擦擦擦....... 佢d字真係好醜怪!!!!

十月尾或十一月不如約出來玩下呢.......你地有無興趣?? 我地傾下計, 佢地又可以一齊玩下, 聯誼下嘛!!!! 有咩搞好呢?? 開party??? outing??? 去迪士尼??? 還是去食buffet??? 你地有無提議????

有時我頂唔順都會同亞囡擦擦擦d功課,不過會揀3-4個最醜嘅嚟叫佢改,如果擦得多得滯,佢一定走佬唔做!

十月尾或十一月Gathering,我有興趣呀,可以大家相認下,唔係喺街撞見都唔知!我去邊都冇所謂ga!

原帖由 LoCLai 於 08-10-2 14:35 發表
你地就好啦...... 我放工返到屋企, 阿囡都做晒功課, 不過我要同佢擦擦擦....... 佢d字真係好醜怪!!!!

十月尾或十一月不如約出來玩下呢.......你地有無興趣?? 我地傾下計, 佢地又可以一齊玩下, 聯誼下嘛!!!! 有咩搞 ...

噚日睇亞囡本書見tick晒,再問佢,佢今次有心再睇一次本書喇,跟住就話呢頁要做,嗰頁又要做,仲要我臨急臨忙去幫佢曬幅相貼最後嗰頁,真係激C!!

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-2 16:53 發表
有時我頂唔順都會同亞囡擦擦擦d功課,不過會揀3-4個最醜嘅嚟叫佢改,如果擦得多得滯,佢一定走佬唔做!
...

做功課之前我會set好規格,唔合規格就要擦,最厲害一次係全部擦晒,重新做過.

原帖由 LoCLai 於 08-10-2 14:35 發表
十月尾或十一月不如約出來玩下呢.......你地有無興趣?? 我地傾下計, 佢地又可以一齊玩下, 聯誼下嘛!!!! 有咩搞好呢?? 開party??? outing??? 去迪士尼??? 還是去食buffet??? 你地有無提議????

舊年k1時一班係bk識的同學仔都試過一齊去廸欣湖玩(踏單車+野餐+集體遊戲+交換禮物),大人可以邊食邊傾,細路又有草地跑,都ok好玩.

我好想約出來玩下,不過要就得啱d時間先得.因為大女星期六同星期日都要返學校練舞.再加上十月份就開始測驗,測驗,再測驗...

亞女話今日調咗組,佢宜家係黃組.
咁我問佢格籬位顯程調咗去邊組呀? 佢話顯程今日肚仔痛,宜家無事嘛?

阿囡都話今日調左位....... 佢話佢仲係藍組! 佢都話顯程今日肚疴, 所以無返學呀!!

原帖由 rowena0219 於 08-10-2 19:20 發表
亞女話今日調咗組,佢宜家係黃組.
咁我問佢格籬位顯程調咗去邊組呀? 佢話顯程今日肚仔痛,宜家無事嘛?

多謝各位關心.
洛琳同Rowena都好醒喎,識講顯程肚疴.
佢在校巴上覺得肚仔痛,跟住就被隔離在校務處等我來接啦.好彩都冇事.
原來尋日調咗位,唔知邊個坐佢隔籬呢?佢之前都成日提靜蓉同Rowena架.
其實尋日應該到顯程show & tell (佢5號嘛):p

我亞囡都係調左去藍組wor!!

以前K1係每次做完assessment先調位,升上K2之後咁早就要調位。

原帖由 LoCLai 於 08-10-3 00:05 發表
阿囡都話今日調左位....... 佢話佢仲係藍組! 佢都話顯程今日肚疴, 所以無返學呀!!

顯程冇事就好喇!

原帖由 hccw 於 08-10-3 10:10 發表
多謝各位關心.
洛琳同Rowena都好醒喎,識講顯程肚疴.
佢在校巴上覺得肚仔痛,跟住就被隔離在校務處等我來接啦.好彩都冇事.
原來尋日調咗位,唔知邊個坐佢隔籬呢?佢之前都成日提靜蓉同Rowena架.
其實尋日應該到顯程show  ...

我地個戶外節目.......

你地有無迪迪尼全年通行證??? 不如我地約埋一齊去迪迪尼...... 又或者搵日一齊去食TEA BUFFET....... 你地有無意見???

有興趣的一齊參加啦 多D人一齊玩開心D!!!!
0809K2I同學仔萬聖節開心PARTY
日期:(A) 10月19日      (B) 10月25日
活動:(C) 迪迪尼一日遊  (D) TEA BUFFET  (E)或有其他提議

姓名------------日期-----活動-----人數
charlotte          A/B       C/D/E      2A1C

LoCLai,

10月19日(星期日)因早前報咗玩Kids Power,而10月25日(星期六)通常亞囡要上興趣班,所以應該去唔到喇。今次無緣tim,唔制呀 !

會否考慮10月26日(星期日)呢?

原帖由 LoCLai 於 08-10-5 17:01 發表
我地個戶外節目.......

你地有無迪迪尼全年通行證??? 不如我地約埋一齊去迪迪尼...... 又或者搵日一齊去食TEA BUFFET....... 你地有無意見???

有興趣的一齊參加啦 多D人一齊玩開心D!!!!
0809K2I同學仔萬聖 ...

ok喎......
係呀!! 阿囡星期六都要上興趣班...... 嘻嘻, 我都忘記左TIM....... 再黎過!!!

日期:(A) 10月19日      (B) 10月26日
活動:(C) 迪迪尼一日遊  (D) TEA BUFFET  (E)或有其他提議

姓名------------日期-----活動-----人數
charlotte          A/B       C/D/E      2A1C

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-5 18:11 發表
LoCLai,

10月19日(星期日)因早前報咗玩Kids Power,而10月25日(星期六)通常亞囡要上興趣班,所以應該去唔到喇。今次無緣tim,唔制呀 !

會否考慮10月26日(星期日)呢?

...

Thank you, LoCLai.

alexa                B          C/D/E      2A1C

原帖由 LoCLai 於 08-10-5 22:19 發表
ok喎......
係呀!! 阿囡星期六都要上興趣班...... 嘻嘻, 我都忘記左TIM....... 再黎過!!!

活動:(C) 迪迪尼一日遊  (D) TEA BUFFET  (E)或有其他 ...

Thank you LoCLai.

活動:(C) 迪迪尼一日遊  (D) TEA BUFFET  (E)馬灣公園

alexa                B          C/D/E      2A1C
顯程                      B           D/E        2A2C

顯程話調咗去黃組,咁豈不是又同Rowena一組.

Thank you LoCLai.

活動:(C) 迪迪尼一日遊  (D) TEA BUFFET  (E)馬灣公園

顯程                      B           D/E        2A2C
Oscar                B            D/E        2A1C

顯程話調咗去黃組,咁豈不是又同Rowena一組.