用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 **08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**
樓主: chingchingb.ma
go

**08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**

打風冇返2日學,本英文功課亞囡話今日喺學校已寫咗"H",老師仲mark埋tim,效率真快!

最後一本數學功課都出埋,亞囡吩咐要包埋包書膠。

上星期五有張數字worksheet帶返屋企做,做好咗但到今日都仲未交,仍然喺folder,想問一下你哋囝囝囡囡有冇交到?

chingchingb. ma

係呀 ! Oscar 都有hello kitty paper, 張數學worksheet 收左喇 ! 但就唔記得派左未, 要番去睇下!

都開左學差唔多一個月, 阿仔都開始適應, 放學番來, 沖涼, 食飯, 做功課, 都唔駛好勞氣, 仲有小小時間同佢玩, 09:30訓, 都O.K

charlotteling,

Thanks!其實星期一見佢原封不動咁攞番嚟,已經叫佢噚日交,點知返嚟仲喺folder度,等我再叫亞囡交番先。

原帖由 charlotteling 於 08-9-26 10:32 發表
chingchingb. ma

係呀 ! Oscar 都有hello kitty paper, 張數學worksheet 收左喇 ! 但就唔記得派左未, 要番去睇下!

都開左學差唔多一個月, 阿仔都開始適應, 放學番來, 沖涼, 食飯, 做功課, 都唔駛好勞氣, 仲有小 ...

亞仔都有Hello Kitty紙仔, 不過佢冇講得甘detail ,佢剩係話自己乖, 所以Miss Yuen送。又話Miss Yuen唔會鬧人咖, 因为鬧人會喉嚨痛。我問佢, 如果小朋友唔乖甘點, 佢話Miss Yuen會教佢囉。

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-26 00:04 發表
今日亞囡帶咗張Hello Kitty紙仔返嚟,話係Miss Yuen送比全班乖嘅同學仔,要唔喊及坐得靚靚先有。我問亞囡咁今日你哋全班同學仔梗係好乖喇,點知亞囡話"係呀,全班都乖,淨係有一個男仔唔乖,佢冇喊但坐得唔靚,佢冇將對手放 ...

打風冇返2日學,呢2日喺學校就係做番之前d功課。

亞囡話d功課唔好寫date,我問點解咁講(因亞囡一向都冇寫)。原來係有同學仔寫咗date,Miss Yuen叫唔好寫住,因為未教。

今日派咗d材料返嚟做kite,亞囡第一時間要完成份勞作先做功課。

charlotteling,

Oscar好乖,唔使點勞氣做功課,亞囡做功課成日口水多過茶。雖然唔係好勞氣,但20分鐘嘅功課要做30分鐘先做完,"side"晒d時間。

我頭先又試下問亞囡Miss Yuen鬧唔鬧人?答案一樣"唔會鬧人,因為鬧人會喉嚨痛",笑C。

原帖由 Joslau 於 08-9-26 15:22 發表
亞仔都有Hello Kitty紙仔, 不過佢冇講得甘detail ,佢剩係話自己乖, 所以Miss Yuen送。又話Miss Yuen唔會鬧人咖, 因为鬧人會喉嚨痛。我問佢, 如果小朋友唔乖甘點, 佢話Miss Yuen會教佢囉。

...

今日亞囡卒之交咗上星期五嗰張maths worksheet,老師亦已mark咗返嚟喇。

啱啱留意到佢哋開始教5以內嘅加數及倒數。

joslau

之前我同阿仔又係寫左日期, 但係就俾老師擦左, 阿仔話唔駛寫日期.

chingchingb.ma

係呀 ! 我留意到佢地有教 (4)= 1+3/2+2/4/3+1, 倒數就無留意, 但好似就有教2,4,6,8,10,12,14....

oscar做功課都係好多野講, 所以我唔理佢, 叫佢繼續做

Hello,

我囡囡蓉蓉都係K2I, 佢係藍組架, 學號係24呀, 佢都有提過幫手去攞校車紙呀!!仲有成日都唱歌!!!

我問佢坐佢隔離既同學叫咩名呀, 佢話叫趙顯程呀!!

問過MISS YUEN星簿係默書架, 唔洗做只係比你返屋企溫習!!!

Hello chingyung,

你好!!得閒多d喺度傾下交流下,我哋K2I越嚟越多人喇。平均10個小朋友一team,淨係Blue Team,呢度都已經有6個,好犀利呀!!

Blue Team
rowena0219..........Rowena
Joslau....................Milton
Virginialum..............Hayden
loclai......................Charlotte
hccw......................Arthur (趙顯程)
chingyung...............蓉蓉

Red Team
charlotteling............Oscar
chingchingb.ma.......Alexa
cnc.........................Lok Hey

Yellow Team
seabird6623...........Samuel
gvkid .....................Anssia

原帖由 chingyung 於 08-9-27 13:46 發表
Hello,

我囡囡蓉蓉都係K2I, 佢係藍組架, 學號係24呀, 佢都有提過幫手去攞校車紙呀!!仲有成日都唱歌!!!

問過MISS YUEN星簿係默書架, 唔洗做只係比你返屋企溫習!! ...

你地仔仔囡囡有無講個風箏要做d咩呀?

亞仔开头話系風箏上面畫畫, 我问甘個两张纸呢? 跟住又话可以贴野上去. 最后就講Miss Yuen话點整都得, 整得靓靓带返學校就得啦.

原帖由 chingyung 於 08-9-28 11:38 發表
你地仔仔囡囡有無講個風箏要做d咩呀?

亞囡話2張顏色紙係用嚟裝飾隻kite,我諗應該點裝飾都冇問題。佢叫我喺張顏色紙幫佢畫個大菱形,然後佢剪咗出嚟貼上去,再喺隻kite中間畫咗個十字,之後畫咗d花喺十字嗰四格上面。又用咗淨落嚟嘅顏色紙裝飾隻kite,最後話要剪3隻蝴蝶bow貼上kite尾。

原帖由 Joslau 於 08-9-28 15:50 發表
亞仔开头話系風箏上面畫畫, 我问甘個两张纸呢? 跟住又话可以贴野上去. 最后就講Miss Yuen话點整都得, 整得靓靓带返學校就得啦.

原帖由 chingyung 於 08-9-27 13:46 發表

咁啱嘅, 我囡囡的隔離位又係趙顯程呀!

今日亞女做咗Show and Tell, 表現都ok啦! 佢話今日有三個小朋友做 Show and Tell.係2,3,4號.

另外, 佢話1號區"振""雄"會讀第二間學校, 明天唔會再返kv. 唔知真定假?

rowena0219,

係呀 ! 振雄會轉去另外一間學校, 因為他是Oscar 的朋友仔來, 我之前都知, 我唸昨天ms Yuen係課堂上同的同學講, 因為我之前都無同阿仔講, 但佢昨晚都同我講振雄會轉去邊間學校, 同昨天是last day, ms yuen仲叫振雄得閒打俾佢, 好似仲清楚個我.

係呢 ! 你小朋友有無叫你攞的"神州七號"的資料返學 !

阿仔又 叫我同佢一齊貼貼紙落本書度, 你有無呀 ?

啱啱問咗亞囡,佢都係咁講,話區振雄要去另一間學校讀,唔使做show & tell,成班同學仔仲同佢拜拜。

原帖由 rowena0219 於 08-9-29 22:23 發表
今日亞女做咗Show and Tell, 表現都ok啦! 佢話今日有三個小朋友做 Show and Tell.係2,3,4號.

另外, 佢話1號區"振""雄"會讀第二間學校, 明天唔會再返kv. 唔知真定假? ...

哈哈...亞囡冇提過任何神州7號及貼貼紙嘅嘢,可能掛住睇本書,冇留心聽書都唔定。問佢佢都話唔使。

原帖由 charlotteling 於 08-9-30 10:17 發表
rowena0219,

係呀 ! 振雄會轉去另外一間學校, 因為他是Oscar 的朋友仔來, 我之前都知, 我唸昨天ms Yuen係課堂上同的同學講, 因為我之前都無同阿仔講, 但佢昨晚都同我講振雄會轉去邊間學校, 同昨天是last day, ms yu ...

你係Full Time Mum 呀 ? 咁快可以問你囡囡 !