用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症傾向之尖叫行為
go

自閉症傾向之尖叫行為 [複製鏈接]

小兒三歲了, 自歲几已喜歡尖叫, 在家常大聲尖叫, 非常擾人, 請問各位有沒有相同經驗或方法可有効地改善他們這種行為?(小兒剛開始有單字發音)
   0    0    0    0

我仔都成日好大聲大叫, 在他不滿或好開心時都會叫..

叫完我就同佢講 : "你好嘈, 叫到把聲沙哂,...."
佢有野須要發洩, 唔大叫, 都會做其他野發出來...

今天呀仔將電話掉到地上, 我好嬲, 大叫了叫佢放回原處... 哈佢居然話 :"唔好大聲叫, 好嘈.."

激c

激C,

哈!哈!你仔仔几歲呀?

我仔尖叫的聲頻很高, 而且不会沙, 唉!成日叫, 我試用很多方法也無效。雖然用强硬語氣叫佢停,佢会叫几下便停, 但他那突如其來的尖叫聲, 到底怎样才可使他放棄這種發洩方法?(我仔也会喜歡用力拋東西落地來發洩)
他的情緒起伏真的很難搞。

醒目開學勳章

我都遇到同樣既問題啊,好似呢D情況係一輪輪出現囉,有時就鍾意咬野,有時就鍾意叫,咬野就易D解決,尖叫同講埋D BB話就唔知點攪好囉

可能因為佢地未講到想講, 到自己可以表達, 就無事, 只係一個過程

尖叫

我和你一样,小兒2.5歲了, 时常在餐馆尖叫, 每次叫他去呵嗜嗜, 都大叫, 对"完" 他正在做的事, 都大叫一番, 最尴尬是在餐馆尖叫,不是每次四周的人也看着我.
他也剛開始有單字發音......

我囝囝兩歲八個月, 有時都係咁, 有時一路哭一路講埋d我吾明既野. 佢識講野, 但一叫一哭就咩都講吾到. 不過有時都幾尷尬.
如果係餐廳, 我通常帶d車仔比佢玩分散佢注意力. 如果行緊街或者坐緊車唯有比d水佢飲, 等佢停一停.
原帖由 ahjoechan 於 08-9-1 13:32 發表
我和你一样,小兒2.5歲了, 时常在餐馆尖叫, 每次叫他去呵嗜嗜, 都大叫, 对"完" 他正在做的事, 都大叫一番, 最尴尬是在餐馆尖叫,不是每次四周的人也看着我.
他也剛開始有單字發音.........
nil

what usually trigger the screaming? one way to analyse this is to understand that problem behaviors usually serve their own purpose. For examples, some scream because it's fun, while others do so to get away with demands, etc.
Once the purpose is identified, we can teach an appropriate behavior (rather than screaming) that serve the same purpose.

我仔就快5歲喇,佢都成日發出一D好罵人憎o既聲音....
佢成日都扮火車聲,鳴......鳴.....
好響好刺耳果種,每次聽到我都想打佢一身.

已經成日叫住佢唔好,佢都成日係咁.....

我仔最like扮mtr關門同車廂d講播, 人講咩佢講咩, 真係好煩, 有咩計stop佢d行為呢?

原帖由 patpat234 於 08-9-1 23:31 發表
我仔就快5歲喇,佢都成日發出一D好罵人憎o既聲音....
佢成日都扮火車聲,鳴......鳴.....
好響好刺耳果種,每次聽到我都想打佢一身.

已經成日叫住佢唔好,佢都成日係咁..... ...

我仔都會,不過呢d聲音唔會高8度,我可以接受

原帖由 penny_li 於 08-9-2 23:24 發表
我仔最like扮mtr關門同車廂d講播, 人講咩佢講咩, 真係好煩, 有咩計stop佢d行為呢?

回覆 # 的文章

當仔仔尖叫時, 試吓同佢講,我哋而家數1至到10,慢慢數1,2,3.....10.數完後,讚佢數得啱!

有人試過,話得喎!

回覆 熙敏妈的#的文章

inappropriate behavior

‹ 上一主題|下一主題