用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 北大learningX 在無通知下比賽左, 亞女好失落! ...
go

北大learningX 在無通知下比賽左, 亞女好失落!

8月22日typhoon no. 8, 比賽取消
之後主辦單位一直無聯絡我
連日來不停至電主辦單位, 無人接聽
之後負責人email 回覆會稍後安
我又多次至電主辦單位,
最後有職員話28號會有email 或電話通知
如28號後仍無電話才call 佢地

點知...
原來28號已比左賽
火都黎...

我call主辦單位, 佢話晤好意思
只是在北大網公佈
無特別通知家長

我要求與負責人對話
起初佢晤比
最後我發惡
有個王先生話已email 通知左la
我話無
佢話可能漏左我
我問有幾多家長無被通知
佢晤答
只是一句d費用撥去下年比賽la

haha
辦教育的需知道,小朋友對參與比賽充滿喜悅、期盼。無論得獎與否,四歲的小朋友4個月來的努力練習及時間、家庭和老師的心血及時間及安排訓練的費用,都比他們的疏忽和不適當安排打掉了。
我更遺憾他們說把申請費撥到明年的比賽。 在他們的角度家長和小朋友只是在乎金錢嗎?

我的女兒一直期待這個比賽
每晚她都有練習
並問我幾時比賽?
錯作為mama, 心好痛!!

有媽媽有同樣遭遇嗎?
消委會話會跟進

你們有suggestion 嗎?

[url=http://[/url]

How can they do that !!!  Really too too bad !!!!

原帖由 euka 於 08-8-29 16:24 發表
北大learningkey 在無通知下比賽左, 亞女好失落!

8月22日typhoon no. 8, 比賽取消
之後主辦單位一直無聯絡我
連日來不停至電主辦單位, 無人接聽
之後負責人email 回覆會稍後安
我又多次至電主辦單位,
最後有職員話 ...

me too so I will call them today and see how they answer, how about we put this topic under
自由廣場. 其實我覺的北大米又係黃生(司儀), 所以我都想知點投訴, 唔通搵傳媒

'只是一句d費用撥去下年比賽la'
下年佢又唔記得點算

I have made a complained to consumer counsil yesterday. They will assign an officer to follow the case.
Would u like to draw the complaint too?
On the other hand, I want to know how many parents were not inform.
I have email to Mr. WONG, asking him to arrange a competition for all children they have not informed. Still no reply from him.

May be we PM mobile number to draw complain OK?

Do u know any mama involved?

原帖由 gundum 於 08-8-30 06:49 發表

me too so I will call them today and see how they answer, how about we put this topic under
自由廣場. 其實我覺的北大米又係黃生(司儀), 所以我都想知點投訴, 唔通搵傳媒 ...

i have moved to 自由廣場

原帖由 gundum 於 08-8-30 06:49 發表

自由廣場. 其實我覺的北大米又係黃生(司儀), 所以我都想知點投訴, 唔通搵傳媒 ...

我link 左去自由講場希望其他媽媽見倒. 希望BK唔好刪走佢

上星期我去左佢地個繪畫頒獎禮,由於之前係英語朗誦,所以我睇埋個部份既頒獎! 我見個司儀好cheap,講野好失禮,頒獎禮馬虎,一包講晒'不知所謂'! 後尾先知個司儀就係老細Mr.Wong,真醜怪啊!呢個黃生一d都唔似教育工作者,好商業,好核突!以後我都唔會參加呢間機構辦既比賽,very cheap!!

其實早前係"公開考試"個版,已經有講過"北大"和"Learning Key"的問題了。
真係一次衰過一次,貼錢買難受.

係呀,其實佢哋俾我嘅感覺係自己人玩晒囉,我見有個小朋友成日唔記得d字,個司儀(also老細)不斷提佢,提咗好多次,由頭提到尾,until小朋友背完為止,我估個小朋友一定係Learning Key學生.另外我小朋友攞85分,又有朋友攞86.5分,但五甲不入,其餘無名次嘅係around80-82分,本來我真係無乜所謂,點知俾我見到攞2nd place個女仔係85分!我真係心思思想查分,但又唔敢,佢哋實話個女仔唔同組之類嘅excuse,(因當日同場的確有幼兒初,中,高三組),如果你哋係我,會唔會查呢?

醒目開學勳章 王國長老

我女join過北大好幾次比賽, 亦有試過得獎(佢唔係learning key學生), 我估自己人高分d, 應該會有掛?! , 不過北大唔會蠢到俾個低分既做三甲, 名正言順俾高分d容咩易wor!
點解我覺得北大對自己人有bias呢 - 你知佢地比賽, 咁多人炒埋一場架嘛! 所以我又見到幼稚園組比賽, 比賽期間, suppose係唔可以影相, 同埋第一排唔應該坐人, 不過有個小朋友比賽時, 個媽咪就即刻標上第一行, 近距離指手畫腳做埋咀型笑晒咀咁教個女, 個老豆就全程近距離拍video, 當時無一個staff出聲! 個小朋友當然亦超水準表現得左冠軍 (parents咁樣support自然笑晒啦!)
果時我真係好想投訴(雖然唔關我事)

原帖由 jjd 於 08-9-1 08:44 AM 發表
係呀,其實佢哋俾我嘅感覺係自己人玩晒囉,我見有個小朋友成日唔記得d字,個司儀(also老細)不斷提佢,提咗好多次,由頭提到尾,until小朋友背完為止,我估個小朋友一定係Learning Key學生.另外我小朋友攞85分,又有朋友攞86. ...

我唸可能係唔同既賽事, 如果係超級柸, 我個囡88 分都冇獎, 但如果係亞太兒童朗誦節就比較容易, 你其實可以查分, 就知第一名同你既小朋友相差幾多. 講真我真係唔覺係佢地既學生會容易攞獎, 我見有個小朋友唔係佢地既學生, 但因為幾次唔同機構既朗誦活動都見佢攞獎, 相反我朋友係北大參加左唔同既課程, 用左幾千蚊, 真係一個獎都攞唔倒, 佢話用左咁多時間同金錢, 但都未有回報, poor~~

原帖由 jjd 於 08-9-1 08:44 發表
係呀,其實佢哋俾我嘅感覺係自己人玩晒囉,我見有個小朋友成日唔記得d字,個司儀(also老細)不斷提佢,提咗好多次,由頭提到尾,until小朋友背完為止,我估個小朋友一定係Learning Key學生.另外我小朋友攞85分,又有朋友攞86. ...

醒目開學勳章 王國長老

超級杯係難d架, 因為參賽者本身都係出線級人馬
不過北大d安排anyway都係...........
原帖由 cottontail 於 08-9-1 05:25 PM 發表
我唸可能係唔同既賽事, 如果係超級柸, 我個囡88 分都冇獎, 但如果係亞太兒童朗誦節就比較容易, 你其實可以查分, 就知第一名同你既小朋友相差幾多. 講真我真係唔覺係佢地既學生會容易攞獎, 我見有個小朋友唔係佢地既 ...

問題係5歲就係3-4歲組別比賽, 明明報名是幼兒初、中、高, 頒獎是得幼兒組

cottontail,
我小朋友不是超級柸,而85分攞第二名個女仔係同我小朋友同場比賽的,我就係攞完分紙諗住走,咁啱第二名個女仔喺我隔離,俾我一望就望到,竟然同我小朋友同分!!!

For sur this center is not a good center.  I paid about 7xxx for different competitions, up to now still hadn't received any certificate!!!

我小朋友在校際和普師會朗誦比賽成績不俗,也曾得獎,但很多朋友都勸我不要參加北大的朗誦比賽,不過心想,每人想法不同遭遇不同,$250給小朋友在校際比賽前熱下身倒也不錯,但經此一役,簡直貼錢買難受,留言數日全無回覆,黃生的處事態度認真有問題,幸好我沒有參加任何朗誦班,所花的只是$250報名費.

eva007,
How come you spent over $7,000 on this?   Absolutely unbelievable!

As Wong Sir is a good sales and I can say he forced me to join the mock test, intensive course, stage tranning ...

I would like to know how I can sue this center!

消委會同我講將會安排調查主任跟進
那個職權話可以用民事sue 佢地ga
唔知是否他們已出信
前日突然收到wong sir apology mail
話invite 小朋友參加年底的talent show
haha..
又比錢參加?
haha

Me, too. I got the mail but I requested him to refund , he said he need to go back to office and see. So let see what happens next week.