用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁

原帖由 fion414 於 08-9-4 16:41 發表
Zoey,

10月考6級, 之後想停一下, 因為小六會好多功課, 學校又買多練習&操TSA, 可能出年考音統樂器班, 想問下妳, 音統樂器班會唔會教皇家考試歌? 如果想考皇家試, 係唔係都要比私人教?

fion414,

鋼琴考完試我地都停了, 或許上了中學再作作算, 時間真係難分配!  我見阿女樂團好多 mo 生, 其實唔少出面都有學私鐘 ;  佢地都會安排學生考皇家試, 上堂會一齊教考試歌, 但是否另有考試班,  procedures 係點我就唔知喇.

Lisa,

你可以睇吓St. Parl Co.Edu, St. Paul, 蘇淅, 培僑, 港大同學會. 不過我無特別去留意收料....你可以上去佢地果網睇睇啦..

原帖由 siulisa 於 08-9-4 17:26 發表
JSCfamily

請問香港區有邊幾間直資可以考慮? 可吾可以過d料比我好嗎? 我真係冇頭緒

zoey,

我大囝10月考樂理,琴老師話應該一定可以pass, 我都唔知會不會比佢繼續考6級? 同fion一樣,我怕依家功課多,test又tsa...所以都唔知點算好?

原帖由 Zoey 於 08-9-4 17:32 發表

fion414,

鋼琴考完試我地都停了, 或許上了中學再作作算, 時間真係難分配!  我見阿女樂團好多 mo 生, 其實唔少出面都有學私鐘 ;  佢地都會安排學生考皇家試, 上堂會一齊教考試歌, 但是否另有考試班,  proce ...

jazzmama,

多數係直資先會offer 第4語言 (中, 英, 普以外)
津/官校應該唔多, 另外亞仔又話想學寫電腦程式& Saxophones...

Zoey,

又上樂團又學樂器就真係唔夠時間用, 我諗住攪定個升中先算...

siulisa,

直資中學名單
http://www.cchpwss.edu.hk/admin-str/stunurture/careers/2_form3/2_6.htm

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 08-9-4 13:09 發表
fion

你仔真係好高, 我仔都 148 啦
著 39~40 號鞋
我以後唔可以著呀仔舊波鞋
依家輪到老公話要同仔 mix

著40 碼鞋
禁 matthew 算細粒,145cm/8x lbs 著 36碼鞋
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 17:45 發表
Lisa,

你可以睇吓St. Parl Co.Edu, St. Paul, 蘇淅, 培僑, 港大同學會. 不過我無特別去留意收料....你可以上去佢地果網睇睇啦..

siulisa,

妳地個邊好似仲有間 '中華基金', 係咪好似都幾好.

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 17:49 發表
zoey,

我大囝10月考樂理,琴老師話應該一定可以pass, 我都唔知會不會比佢繼續考6級? 同fion一樣,我怕依家功課多,test又tsa...所以都唔知點算好?

JSCfamily,

我女要 handle 兩樣樂器+兩個樂團訓練, 時間遷就不來, 才要暫時放棄鋼琴, 但若妳仔仔尚可應付, 佢又鍾意既, 真係要想清楚呢, 或許跟琴老師說說, 慢慢學, 唔考試既話, 就唔會有太大壓力及時間須要呢!

jazzmama,

你有所不知,我女間學校校網, 男生都入晒2間男校, 另外同網幾間小學都有直屬中學, 剩得一間獨立女校, 會容易入好多.

原帖由 jazzmama 於 08-9-3 15:30 發表
必必

其實女仔一般成績都比男仔好
如果選女校好似無咁著數
除非你 sure 無 top band 1
反而男仔會首選男校,
避開同d 女仔爭男女校d 學位
你無聽過話 band 1 男女校係女仔多過男仔咩

...

fion414,

係呀, 大角咀那間係英中, 好過荃灣那間.
我地每年都有十幾個男生入, 聽聞間學校都幾好, 學校都會谷學生, 唔會好似九華班學生那樣free.

原帖由 fion414 於 08-9-4 10:26 發表
hhma / M&A Mom,

Morning!

咁大角咀果間聖方濟係唔係好好多?

你細時係荃灣人?

今日d 話題甘精采既, 等我又回應吓先....

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 23:53 發表

我年代時好似好巴閉架!起碼幾個女仔都痴去跟d男仔玩

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 08-9-4 21:55 發表
你細時係荃灣人?

住大窩口
小學就海壩街(下)
中學荃官工

你又係TW友?
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

朋友係旺角附近做野, 就係話見到d男仔好乖, 好難得甘乖
英文班老師話都係同普通津校甘, top個班就谷, 成績差就唔理.

原帖由 fion414 於 08-9-4 10:26 發表
hhma / M&A Mom,

Morning!

咁大角咀果間聖方濟係唔係好好多?

係lor...冇大抽獎播
考就會考既, 最多都係當實習interview

原帖由 M&A Mom 於 08-9-4 12:00 發表

但係考咗佢收你,你就冇大抽獎播!
我諗住全軍覆沒先叩直資咋!

定話第2個步署?

我仔緊緊140咋, 又瘦

原帖由 fion414 於 08-9-4 12:48 發表
M&A Mom,
佢依家高161CM, 重121磅....成個中學生!

唔知係唔係同名3分親, 聖芳濟今年收我地8個仔!
如果全軍覆沒先去叩直資, 唔知直資仲有冇位?

好, 遲吓問左再update你地

原帖由 BB2WONG 於 08-9-4 13:00 發表

唔好意思,又想答咀:

我大仔同我都中意銀禧,可唔可以問多d有關銀禧既料分享下?
我阿仔小學同銀禧係同牧區學校(同一堂)以往每年都有十幾人入此間,我大仔去年呈分試全級考第二名,本來我想幫佢搏九華,但係因佢認識好多師兄都入 ...

顏寶玲 --> 聽講英文要求好高, 夠深, 英文成績都好.

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 16:45 發表
jazzmama,

我心好多架...上年時我喜歡羅士基金, 過左一陣又喜歡顏寶玲.....依家就睇緊香島! 可能遲d又有改變架! 所以心多多...唔知點好!

hmmm...其實上左中學, 好多都要補架啦
不過我地到時轉334, 係點就唔知啦
我同事個仔一上中四, 佢都即刻要佢上雞精班(佢仔係中中考頭幾名個d)

原帖由 jazzmama 於 08-9-4 17:11 發表
fion

其實依家都有好多中學 offer 第 4 語言 (中, 英, 普以外)
或者唔洗你洗 $出街學呢

至於補習, 我HB 話中學 ONLY 可以補英文
其他科要亞仔食自己mouth:" />

...

我仔都係10月考呀, 做緊pass paper

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 17:49 發表
zoey,

原來係勁人.....
海壩街(下) --> 甘我d仔咪要叫你師姐lor, 哈哈

我係沙田人

原帖由 M&A Mom 於 08-9-4 22:04 發表

住大窩口
小學就海壩街(下)
中學荃官工

你又係TW友?

原帖由 Zoey 於 08-9-2 20:04 發表

記得阿女小二開始自己落樓番學, 我都冇陪上校車, 可能校車正正係屋企樓下, 所以都放心 !

Eva,

妳係咪未摸到入黎 ?

HiHi! 各位靚媽,先跟大家say個遲來的Hi

zoey
有靚媽email我,我知定返來呀!只不過泰國回來之後,兩隻輪流都發燒同腸胃炎呀,阿仔仔都係今天才正式開學咋 ,真係一言難盡, 遲d得閒再講。
好多post要追呀 希望快d有時間追哂佢