用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

醒目開學勳章

jazzma & joanneka >>
我唔記得咗你兩個寶貝係藍田定油塘讀?

係米油塘基顯,細女朋友仔升小一呢間,係就可以問你地攞多d 料
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

jazzmama,

我地小一都係頭3日返半日咋!
咁你地返半日教唔教書?

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 08-9-4 11:52 發表
想請教下大家
你地預計會報幾多間直資做 back- up 呀

早排孫公話比d 中學自定教學語言
知唔知d 中學幾時會公報嫁
如果無方向, 真係好難選校噃

但係考咗佢收你,你就冇大抽獎播!
我諗住全軍覆沒先叩直資咋!

定話第2個步署?
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

M&A Mom,
佢依家高161CM, 重121磅....成個中學生!

唔知係唔係同名3分親, 聖芳濟今年收我地8個仔!
如果全軍覆沒先去叩直資, 唔知直資仲有冇位?

原帖由 hhma 於 08-9-3 13:42 發表
同事個仔讀銀x中三二左右
佢仔sport好叻
但佢仔讀書要人迫,銀x唔迫(佢媽話),所以佢要呀仔去補習wor.
不過我又聽第二度消息,話銀x好wor,d學生好smart
我都想仔讀男校,我仔自己都想讀男校

...

唔好意思,又想答咀:

我大仔同我都中意銀禧,可唔可以問多d有關銀禧既料分享下?
我阿仔小學同銀禧係同牧區學校(同一堂)以往每年都有十幾人入此間,我大仔去年呈分試全級考第二名,本來我想幫佢搏九華,但係因佢認識好多師兄都入左銀禧,佢好想入去,而且佢樣樣sports都好中意,聽到銀禧好多sports玩,佢更加想入。所以想知多d有關銀禧既野,我心目中最緊要係校風好,所以打算呢2個week內會請日假,去心儀既中學附近行下,特別係lunch time及返放學時間,去睇下d學生既真表現,最怕見到d學生 食煙、太ye既校服、太ye既駛型及最怕見到拍拖既學生。無呢d情況既話我已好滿足

M&A

我地係藍田友, 幫唔到你 fd

我仔成績唔多好, 好難博派位
我打算一開始去直資, 1st 唔得再 "矮"
用盛意攻勢

你同 fion 仔間學校都係英小
有番咁上下, 真係可以等 7 月放榜再叩
唔好同我爭

fion

你仔真係好高, 我仔都 148 啦
著 39~40 號鞋
我以後唔可以著呀仔舊波鞋
依家輪到老公話要同仔 mix

hnma:
我朋友個仔學校屬九龍城網,佢地第一志願會選華英,迦密,九華和依中.

我個friend話10月中銀禧會有簡介會,你地可以打電話去問吓!

荃灣SFA真係好Free的,而聽講話九龍那間會管得嚴D,校風好D,不過我就唔識人讀此校!

fion414:
你個仔是否全班最高?

我阿仔都是148cm,70磅左右!

原帖由 fion414 於 08-9-4 12:48 發表
M&A Mom,
佢依家高161CM, 重121磅....成個中學生!

唔知係唔係同名3分親, 聖芳濟今年收我地8個仔!
如果全軍覆沒先去叩直資, 唔知直資仲有冇位?

161 利害利害 ~  可以去打籃球 !~

我女只有 144, 這兩年都係咁上下 . .

jazzmama,
妳放心啦, 唔會同妳爭直資, 我冇咁多彈藥交學費...

mayc,

我仔係全班最高, 但隔離班有個女仔仲高過我仔...

zoey,
佢得過高, 反應好慢, 冇咩運動細胞!

原帖由 fion414 於 08-9-4 14:42 發表

zoey,
佢得過高, 反應好慢, 冇咩運動細胞! ...

fion414,

我女一樣冇運動細胞, 只係樣樣識 d d (半桶水) 個隻 , 不過我都成日講, 識就夠 !

妳地真係好早考呈分 wor, 不過我都鍾意早呀 . . . 妳仔係咪年尾再考管 ?

fion

你有彈藥的, 都交左 6年啦

[quote]原帖由 fion414 於 08-9-4 14:42 發表
jazzmama,
妳放心啦, 唔會同妳爭直資, 我冇咁多彈藥交學費...

fion,

你囝囝真係幾高喎! 我果囝只有143cm/78磅, 係全班算係中間位置.

jazzmama,

我同你一樣, 我會先選直資,因為我唔想受節磨.....而且最重要係阿囝d成績麻麻,直資要求無咁高,應該肯收佢的.
唔好意思啦...我們會是對手了!

JSC

傻啦, 考唔考到都係睇小朋友自己
唔會傷我地和氣嘅

既然大家條路一樣, 咁就要多D 交流
希望大家有機會做同學仔
我祇可以考慮新直資
你呢

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 16:13 發表
jazzmama,

我同你一樣, 我會先選直資,因為我唔想受節磨.....而且最重要係阿囝d成績麻麻,直資要求無咁高,應該肯收佢的.
唔好意思啦...我們會 ...

Zoey,

10月考6級, 之後想停一下, 因為小六會好多功課, 學校又買多練習&操TSA, 可能出年考音統樂器班, 想問下妳, 音統樂器班會唔會教皇家考試歌? 如果想考皇家試, 係唔係都要比私人教?

jazzmama,
我D彈藥就係這6年比得七七八八....
我諗中學補習比小學貴好多, 另外想比個仔學一種外語, 所以留返D彈藥慢慢用!

jazzmama,

我心好多架...上年時我喜歡羅士基金, 過左一陣又喜歡顏寶玲.....依家就睇緊香島! 可能遲d又有改變架! 所以心多多...唔知點好!

原帖由 jazzmama 於 08-9-4 16:24 發表
JSC

傻啦, 考唔考到都係睇小朋友自己
唔會傷我地和氣嘅

既然大家條路一樣, 咁就要多D 交流
希望大家有機會做同學仔
我祇可以考慮新直資
你呢

...

原帖由 JSCfamily 於 08-9-4 16:13 發表

jazzmama,

唔好意思啦...我們會 ...

JSCfamily,

很多直資都有可取既地方, 有 d 勝在夠進取, 有 d 課程夠新穎, 追上時代, 有 d 語文好, 若阿女學校唔係有直屬, 有班舊同學, 都一定會考慮.

fion

其實依家都有好多中學 offer 第 4 語言 (中, 英, 普以外)
或者唔洗你洗 $出街學呢

至於補習, 我HB 話中學 ONLY 可以補英文
其他科要亞仔食自己

原帖由 fion414 於 08-9-4 16:41 發表

jazzmama,
我D彈藥就係這6年 ...

zoey,

我都知道,阿囝間小學都係直資,佢地都好積極同進取,而且資源會多點,可以照顧得學生好一些!

原帖由 Zoey 於 08-9-4 16:47 發表

JSCfamily,

很多直資都有可取既地方, 有 d 勝在夠進取, 有 d 課程夠新穎, 追上時代, 有 d 語文好, 若阿女學校唔係有直屬, 有班舊同學, 都一定會考慮.

JSCfamily

請問香港區有邊幾間直資可以考慮? 可吾可以過d料比我好嗎? 我真係冇頭緒

‹ 上一主題|下一主題