用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁

9/1 開學啦

祝各位小6 仔女學業進步
聽教聽話, 順利升中

今朝亞仔 6:30 好乖自己起身,
仲周屋搵亞妹

細妹一早醒左, 食飽早餐即
我諗要 1 個week 比佢個胃仔適應

2個都開心出門, 希望乖乖日日都咁精神

good morning !
開學啦!
jazzmama, 亞妹小一要慢慢適應.
希望今年個個開開心心返小六, 有個美好的小學回憶.

原帖由 jazzmama 於 08-9-1 08:57 發表
仲周屋搵亞妹

2個都開心出門, 希望乖乖日日都咁精神 ...

joanneka

亞妹都唔知幾老定
一上校車已經同 d fd 雞啄唔斷
都唔望我地 2 公婆啦

亞仔都好攪
一早著好校服, 靚靚仔咁
連老公都問佢 : 你班黎左新靚女咩, 仲咩你梳到咁靚仔
不如我你落樓等校車
我仔即刻拒絕, 唔洗你
老公好無癮...自己請英幫仔綁鞋帶
亞仔對腳太大, 無貼貼鞋lu

星期六去驗眼 200/300度
舊年都係 150/175咋

各位好.

我睇完e-mail先找到你地.  bk真係麻煩.
新學期學始, 希望各位小朋友都有好成績, 個個派到心儀中學.

原帖由 jazzmama 於 08-9-1 10:34 發表
joanneka

亞妹都唔知幾老定
一上校車已經同 d fd 雞啄唔斷
都唔望我地 2 公婆啦

亞仔都好攪
一早著好校服, 靚靚仔咁
連老公都問佢 : 你班黎左新靚女咩, 仲咩你梳到咁靚仔
不如我你落樓等校車
我仔即刻拒 ...

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 08-9-1 08:57 發表
仲周屋搵亞妹

2個都開心出門, 希望乖乖日日都咁精神 ...

我今日都係兩個返小學
matthew 就自己搭校車返,亞妹就1-2/9 我兩公婆帶返學!好耐(廿幾年)未見過禁壯觀嘅返學景象

我2:00pm 返到屋企 到cc 吓!我諗最唔習慣係我
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

M&A

我好忍心, 又懶
第1日已經比亞女自己坐校車
佢大把 fd, 一上車已經雞啄唔斷

今朝好左啦, 食左半件 cake, touch wood 無
唔敢一早比 佢飲
叫工人放學至補返

可惜, 今朝我唔記得幫女量體溫
即刻 call 保母

喂, 去晒邊呀

我又黎報到先

唉....今年好擔心亞仔唔能夠直升呀
所以, 一開學.....我心情有點兒難受

好似有種無形既壓力咁 !

昨天,大哥和細佬已坐校車正正常常地返學! 我昨天就有陪佢地等校車...今天已無落樓啦...比工人同仍 地去啦.

原帖由 JSCfamily 於 08-9-2 18:23 發表
昨天,大哥和細佬已坐校車正正常常地返學! 我昨天就有陪佢地等校車...今天已無落樓啦...比工人同仍 地去啦.

記得阿女小二開始自己落樓番學, 我都冇陪上校車, 可能校車正正係屋企樓下, 所以都放心 !

Eva,

妳係咪未摸到入黎 ?

醒目開學勳章

原帖由 JSCfamily 於 08-9-2 18:23 發表

matthew 都係 first day 就搭校車!
以前細時要帶去車站,冬天我真係睡衣再加件大羽絨長褸就落樓,攪掂完返屋企除褸上床zzz過

天日細女就搭校車,個站要行遠好多,so 要著得企理d先得
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我都打算聽日起唔同亞女落樓lu
可以訓多半粒鐘

Mandy

relex d 啦 , 有壓力咪上來同我地傾吓
尋日老師叫亞仔定今年目標
我話要科科A , set 高d
亞仔就答無可能啦
我寫 B~A 算啦

又叫佢寫低 2 間目標中學
亞仔話佢唔知有咩中學可以寫
點算...真係要搵時間同佢 Review 吓

我仔 10/20~23 測驗,
then 11/24~27 呈分試

亞妹就 11/17~20 測驗

真係會好忙

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 08-9-3 09:05 發表
可以訓多半粒鐘

Mandy

亞仔就答無可能啦
我寫 B~A 算啦

又叫 ...

morning~ jazzma
今日 first day 帶女搭車,正式展開菲人生活
湊女->食早餐->嘆報紙->買餸->洗衫->浪衫
啱啱做好晒

你揾日(假期都冇所謂)帶亞仔行吓想選個幾間中學,睇吓個門面/走馬看花都唔緊要。起碼亞仔知間學校係邊,要點搭車 or 行法先啱,禁佢就有多d 代入感!

matthew 行過一轉之後都成日問我黃笏x 好定 銀x 好!

M&A
你好快手喎!

jazzmama
我地班主任又有叫佢地寫兩間心儀中間.
佢話會幫佢地睇住d成績
班主任女入左藍田st.paul呀.

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 09:33 發表

啱啱做好晒

你揾日(假期都冇所謂)帶亞仔行吓想選個幾間中學,睇吓個門面/走馬看花都唔緊要。起碼亞仔知 ...

M&A

你 mattew 成績有番咁上下就可以定目標
我仔自己知自己事
佢話自己係 band 3
我真係幾愁嫁
睇直資條路又未見有公開成績比較
連高中有咩科都未知
老公問我點解咁行, 問我係咪買大細
用亞仔來賭運

不過, 亞Q 精神的我會睇埋第2次呈分先部處
希望有曙光

Joanneka

班主任女有校長信support, 實掂啦
你知唔知我地校會唔會叫學生 copy 哂d cert 返去
比班主任準備信嫁
聽講好多學校都由學校幫手做 profile

M&A Mom

我問我個女有無心水學校, 佢答鍾意黃x南, 我問佢點解, 佢話覺得個名好得意. 我俾佢激死.

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 09:33 發表

啱啱做好晒

你揾日(假期都冇所謂)帶亞仔行吓想選個幾間中學,睇吓個門面/走馬看花都唔緊要。起碼亞仔知 ...

醒目開學勳章

原帖由 必必 於 08-9-3 10:59 發表
M&A Mom

我問我個女有無心水學校, 佢答鍾意黃x南, 我問佢點解, 佢話覺得個名好得意. 我俾佢激死.

其實我自己鍾意陳瑞琪,我見襯佢地d學生十個見六、七個都CC文文!可能係校服影嚮,短恤衫+校呔+炭灰色西褲,幾官仔骨骨
但d 人又話陳瑞琪家下降緊級,校風差咗!
真係想亞仔讀男校!可惜佢又唔夠勁考d top boy school

M&A

我公司同事細佬係陳瑞祺畢業
F5 後去左美國讀
佢好乖仔, 成績都好好
做人唔洗太叻
最緊要品好
考呢間就穩陣收囉
太進取真係怕

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 11:59 發表

其實我自己鍾意陳瑞琪,我見襯佢地d學生十個見六、七個都CC文文!可能係校服影嚮,短恤衫+校呔+炭灰色西褲,幾官仔骨骨
但d 人又話陳瑞琪家下降緊級,校風差咗!
真係想亞仔讀男校!可惜佢又唔夠勁考d top boy school: ...

20 21 / 10 大仔, 細仔 test
6 - 1x / 12 大仔呈分
5 - 1x / 1 細仔考試

咩生活黎架.....

中間重要加插d出面既試......

原帖由 jazzmama 於 08-9-3 09:05 發表
可以訓多半粒鐘

Mandy

亞仔就答無可能啦
我寫 B~A 算啦

又叫 ...