用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

HI 各位,

我囝囝是一誠班,今天收到英文書,我沒想過是這樣的,會不會太淺? 好似亞仔幼稚園的書都還深些,另請問各位知不知家課簿要不要簽名的?

原帖由 herman-mame 於 08-9-9 23:06 發表
HI 各位,

我囝囝是一誠班,今天收到英文書,我沒想過是這樣的,會不會太淺? 好似亞仔幼稚園的書都還深些,另請問各位知不知家課簿要不要簽名的? ...

你好呀!

家課簿係要簽名架!

係呀~~我見完D英文書都覺得淺左D........

BOSKERMA,

BK唔知點解收唔到PM,你再SEND過.Thanks.

醒目開學勳章

joeykachunpak,

sorry呀! 我已再send pm俾你啦, 你收啦

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-10 00:56 發表
BOSKERMA,

BK唔知點解收唔到PM,你再SEND過.Thanks.

醒目開學勳章

elaineho,

唔好意思呀, 我唔係好明家課簿點樣簽名呀? 係幾時要簽同簽邊度呀?

原帖由 elaineho73 於 08-9-9 23:45 發表

你好呀!

家課簿係要簽名架!

係呀~~我見完D英文書都覺得淺左D........

醒目開學勳章

Hi, herman-mame,

你好呀 我囝囝係一善班, 多d上嚟交流呀。

我琴日都收到d英文書呀, 係淺咗d同埋好小字又細本, 我都想知佢地一本可以教幾耐呀

原帖由 herman-mame 於 08-9-9 23:06 發表
HI 各位,

我囝囝是一誠班,今天收到英文書,我沒想過是這樣的,會不會太淺? 好似亞仔幼稚園的書都還深些,另請問各位知不知家課簿要不要簽名的? ...

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-10 10:56 發表
Hi, herman-mame,

你好呀 我囝囝係一善班, 多d上嚟交流呀。

我琴日都收到d英文書呀, 係淺咗d同埋好小字又細本, 我都想知佢地一本可以教幾耐呀

...

Just copy from PLK English secondary school (保良局陳守仁小學) for reference.

Home Reading Scheme

Read the books from the classroom library or our school library or exchange books with your classmates.
For P.4 to P.6 students, your books should contain more than 50 pages.
For P.3 students, the books you read should contain more than 20 pages.

leetong

醒目開學勳章

陳守仁小學好熟喎, 係未油麻地果間呀? 即係陳守仁之前都係用依個方式教英文ga? 其實我覺得用故事書教英文都幾好呀, 但要了解埋用咩方式教授囉, 我依家都有問我囝囝上堂悶唔悶, 因一悶我囝囝實唔知游咗去邊。

係呢, 你依家係search小學, 定係小朋友都係WWS學生呀?

原帖由 leetong 於 08-9-10 11:32 發表

Just copy from PLK English secondary school (保良局陳守仁小學) for reference.

Home Reading Scheme

Read the books from the classroom library or our school library or exchange books with your classm ...

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-10 10:52 發表
elaineho,

唔好意思呀, 我唔係好明家課簿點樣簽名呀? 係幾時要簽同簽邊度呀?

Hi Boskerma,

家課冊要日日簽架, 位置在每日家課欄下, 不明顯的.  班主任不會每週簽.  
我仔P.1上學籍表無蓋章呀   

醒目開學勳章

家課冊? 家課冊即係手冊喎, 我有簽名呀, 但佢地話家課簿喎, 係我誤會咗定點呀?

同埋我囝囝依家本手冊只係暫時用住先, 學校話遲d先有正式手冊派, 所以咩都唔駛填住喎。

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-10 13:27 發表

Hi Boskerma,

家課冊要日日簽架, 位置在每日家課欄下, 不明顯的.  班主任不會每週簽.  
我仔P.1上學籍表無蓋章呀   

HI,

我是指家課簿,不是手冊,如家課簿要簽名,請問在那個位置簽?

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-10 14:10 發表
家課冊? 家課冊即係手冊喎, 我有簽名呀, 但佢地話家課簿喎, 係我誤會咗定點呀?

同埋我囝囝依家本手冊只係暫時用住先, 學校話遲d先有正式手冊派, 所以咩都唔駛填住喎。

...

原帖由 herman-mame 於 08-9-10 16:00 發表
HI,

Oop, sorry...P.1時沒有這個要求, 今年也沒有. 可以留張post-it在家課册(手册) / 打電話問班主任 (留口訊等回覆).

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-10 10:52 發表
elaineho,

BOSKERMA,

家課簿既意思係手冊入面寫功課既地方即係家課日誌, 係每日都要家長簽名架!

原帖由 herman-mame 於 08-9-10 16:00 發表
HI,

家課簿即係功課簿? 功課唔使簽架!

請問你地小朋友有無被選中參加"朗誦比賽"?

醒目開學勳章

Hi joeykachunpak,

你冇覆我pm嘅, 係未又收唔到我pm呀? 我囝囝冇參加朗誦比賽呀, 因我問過囝囝佢話唔鍾意朗誦, 所以我冇參加呀。

我囝囝同你囝囝個名一樣ga, 佢地係好朋友, 同埋o係校車有時一齊坐ga, 如果你囝囝返去有提到我個仔d唔好嘢, 可以o係度話俾我知ga

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-10 23:06 發表

醒目開學勳章

Hi All,

我想問你地識唔識一個老師姓朱ga? 佢係我囝囝個班主任, 我囝囝成日都話佢好惡, 想問吓你地對依個朱老師有咩評價呀

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-10 23:06 發表

老師有選我仔去英文朗誦, 但佢自己推咗.

原帖由 elaineho73 於 08-9-2 11:33 發表

攪掂就OK啦~~

我細女讀一敬呀!

我都覺得呢度好少人傾~~~~

Hi Elaineho73

我囡囡都係一敬班呀! 姓薛ga, 7月份家長會都見到你, 你有幫手解答家長的提問對嗎?因為我認得你囡囡>>大頭相.

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-2 23:09 發表
我個仔遲左1個鐘先返到, 嚇死我~~第一日返學就唔見左阿仔,校車都好亂,有時間交流下啦.

我想問你地第几號校車呀? 我囡囡係3號, 嗰日遲咗15分鐘.
‹ 上一主題|下一主題