用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 (PART ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 (PART 2) [複製鏈接]

rplyan

旻旻真係好好笑,要用FIZA同軒軒掉轉去青怡,佢識咁想都好聰明。我都有將件事講反比軒軒知,軒軒話..我大過仔要反幼稚園,唔反幼兒園丫嗎。

旻旻自暑假後情緒有點不穩定,可能仲未習慣,學妳所講唔見左D老友記,小朋友應該好快習慣。

老師有冇比D咩意見妳呀!

YuetYan,

得閒有空多D入黎!
我仲未收到收到妳講的教育出版社的聰明筆和教材?所以仲未考慮。

dordor1207

我都識人去"吳多泰"返學,聽講校社都好大。
係咪E隻校服,佢好以係瀝源讀。
http://hk.myblog.yahoo.com/hebe-cheung/article?mid=768

妳同老公傾好就好喇,初初介唔訓晏覺,
真係要比D時間,冇咁快介得甩。

傻啦,有咩咪講出來囉,我地都好樂意聽。
我地好好高興認識你嫁,妳唔係宏福讀都可
以成日入來同我地傾計嫁。

ElainAiolia

我收到一張回條炸,就係申唔申請學費
扣除及9月份學費及車費 。
我都寫o左手冊話比學校知,係幼兒園
果邊交左。睇佢點復。
順便問下老師,軒軒在校情況。
軒軒話佢校車冇安全帶,都唔知係唔係真。
今日軒軒坐車放學,婆婆話佢落車時訓左,
半個鐘都訓,朝早成個鐘,唔知係咪都...

周姑娘5點幾復左,不過司機唔係去佢講d地方上落。

check 左喇,唔該晒。

Dear all

多謝各位關心.
孝孝傷風無咩胃口食野,依幾日都唔會返學.我諗住佢好返之後,都會叫老師日日幫佢帶口罩.
我自己係扁桃腺發炎,食左藥好好多了.謝謝

願你和孝孝早日康復, 加油...加油

原帖由 希望05 於 08-9-3 20:58 發表
Dear all

多謝各位關心.
孝孝傷風無咩胃口食野,依幾日都唔會返學.我諗住佢好返之後,都會叫老師日日幫佢帶口罩.
我自己係扁桃腺發炎,食左藥好好多了.謝謝 ...

ALL MAMI,

先多謝大家關心, 我今日早上7:00WAKE UP梳洗(準備同囡返學)好後旻旻起身, 佢依然話驚返學, 我同佢講媽咪同佢吃早餐後返學, 沿途同佢講昨日佢喊MS YEUNG以為旻旻生病, 所以才打電話比媽咪問佢有冇事(因佢大喊扭計後以為老師會罵她), 當回校後MS YEUNG開解下佢已經好開心, 旻旻今日重送O左好多貼紙比同學仔, 佢話同學好開心, 我諗都係怪.  希望佢以後都係O甘就好啦.

但老實講, 我真係好鬼疲倦重要唔發脾氣(EQ低)同佢解釋, 媽咪真係唔易做, 返工又遲到(打卡記錄), 雖然係O甘都值得.

旻旻, 你要加油呀.

各位mami, 高興認識你哋, 好我朋友報料話聰明筆和教材會展時買好平只要$140左右,但佢話大眾書局都好似有得賣,而且用麥記麥樂會咭仲有折喎,等我問吓先再報料, 原來Apple 班共有18個同學, 9月23日開生日會, 因為我囡囡有份生日

回覆 # 的文章

wendyugar, 悅欣也是Apple 組但她的校車應該是荃灣區的因為我們住在荃灣所以未必和Jasper 一架車.

ryplan請不用擔心旻旻會好快適應的,我囡囡是新生,佢現在已很喜歡上學啦.

回覆 # 的文章

yuetyan,

今早我帶Jasper上車只得他一個,於是就打電話問周姑娘,如何分配車程,原來他是頭站,全程只得3個站,所以可以8:35等,我相信是送其他區的小朋友返學後,再來接青衣呢一轉,而我又問埋放學車程,原來Jasper係第2個站,因為周姑娘話會先送近嘅再送遠,因住得近所以可以早D,而周姑娘態度真係幾好,仲話有任何問題,記住問。

All MAMI,

先要同你地講聲"對不起"

旻旻前日晚上對腳仔有點紅印但不痕, 直到早上已消失了. 昨晚她又開始起過而且手睜都有, 但冇任何發燒或病症, 直至今早我們帶她去看醫生(唔係DR CHAU因要成4:00PM才係道), DR講她EV71腸病毒即"手足口病"並冇藥食, 旻旻只是手和腳睜有紅印, 醫生CHECK過喉嚨及其他一齊OK, 我問他為何喉嚨冇泡泡, 他說你有感冒亦不一定有傷風啦,  因又冇藥食又擔心關係, 我地立即去找相熟中醫,他看後話唔係"手足口病"只是一些濕疹, 他說手足口病徵狀(包括手指, 腳指, PATPAT都有紅印 & 喉嚨就有水泡).  係冇玲兩何情況下, 我立即通知學校, 佢地當然好緊張, 因旻旻要放一星期假, 我待她回家後立即交醫生紙到學校, MS WAI話佢地醫生顅問講口腔內有泡泡才是"手足口病", 唉........我都好混亂是"手足口"/"濕疹"呀, 如濕疹冇理由唔痕O家????

無論如何, 請白石之旅媽咪注意你地囝囡有否異樣, 因我驚旻旻未發紅印出O黎前傳染到你們, 如有任何疑問可致電 9191-3120與本人洽.   再次同大家講聲"對不起"為大家帶來不便.

wendyugar,
子聰 (大窩口上車)搭果架校車同Jasper搭果架o既車牌係一樣,但咁得意,子聰上車時間又係8:35 a.m.,今朝重離譜減8:50 – 8:55 a.m. 先上車,周姑娘話之前上車果D小朋友遲o左,所以搞到咁遲先到我樓下個站o

希望05,
孝孝同你好D未呀?

626mama,
軒軒放學半個都訓,一定係好攰o,如果無安全帶而又訓覺,真係會好危險o架,你叫婆婆望o下係o米真係無安全帶。

rplyan,
旻旻要比心機、加油,返學其實好開心o

mama真係EQIQ都要好先得,你自己都要努力keep住好EQ,旻旻大過o左,你一定發現你o既付出係無白費o既,我o地大家一齊比心機做個好mama

唔使對唔住,除非你有心帶旻旻出o黎傳染我o地,我o地會嬲你同唔會放過你(講笑),病發初期症狀唔明顯,大家都唔知,又無心,最緊要揾出佢病發原因,究竟係EV71腸病毒 / 手足口病 / 濕疹先,跟住對症下藥快D醫番好為首要,亦要好好休息o。我o地會多加留意自己o既小朋友ola,你放心la

YuetYan,
預祝你女女生日樂、身體健康、聽教聽話

o地宏福校舍仲未有通告叫我o地買聰明筆和教材。

原來你女女係搭荃灣線,咁係o米車牌 JC 3668 由周姑娘自己揸車,周姑娘話我個站係尾站,但我又唔係咁覺眼車上有女同學o既?

回覆 # 的文章

希望05 ,

你咁快諗定小學,真係好勁呀!我可以話你知青衣嘅地利亞閩僑英文小學,因為今年我地搬咗來青衣,所以要同大仔轉校,而呢間學校又响屋企對面勁方便,所以大仔就轉咗呢間入讀2年班, 呢間係直資, 除中文堂外,所有都是講英文,仲有法文及普通話學,大部份南亞裔學生,而1年班係學2年班的英文,如此類推,而且學校都幾著重守規,而學費就好平,今年每月只係$600,什費$600,書一年2400左右,書包$85,校服50-70左右,尚算合理, 另美孚地利亞英文小學因是私立學費好似要2000幾,實數我寘係唔知,大仔話我知佢依家呢班得3個chinese,其他同學都是來世界各地,不過有一班足有10幾個chinese,而暫時大仔都讀得話開心。
其他兩間都係各有各好,陳守仁學費2000左右都幾谷學生,沙田培僑校舍靚,教法新鮮,真係睇你想要D乜?你最好慢慢收集意見。

ElainAiolia
今早Jasper架車都遟咗要8:45至到,但我就無留意車牌號碼,因號碼係周姑娘較早前同我講,等我明早望吓先。

回覆 # 的文章

希望05,

其實我都曾經擔心咁多南亞商小朋友會怕哥哥更曳,但interview時老師話佢地好著重小朋友的德行,蝦就應該唔會,而我之 前考慮入讀都係有問bk嘅媽咪,其中有個回覆發覺都OK! 若哥哥讀得好,我都會畀Jasper讀,因為想佢英文及English Speaking好D,起碼將來入英文中學都易D。

陳守仁係好,不過真係幾難入,唔緊要重有大打時間培育孝孝。

我對"陳守仁"興趣較大.

原帖由 希望05 於 08-9-4 16:36 發表
Dear all

我同孝孝都好返了.謝謝各位關心,這幾天病了很小上來bk,發現原來唔係日日追,真係好難追到d留言,太多了.如有回覆漏,請原諒.

rplyan

別擔心,最緊要係休息多d.無論係唔係"手足口病",最緊要都係要休息多d.

E ...

回覆 # 的文章

保良局陳宇仁明天OPEN DAY.

回覆 # 的文章

ElainAiolia, 多謝你的祝福,等我明天看看校車車牌先會否跟你們的子女乘一架車.

我CHECK過大眾書局聰明筆價錢是$188

Yuetyan

謝謝你的報料,原來陳守仁明天便是open day.可惜太遲知,沒有空去呢.

都謝謝你聰明筆的報價,等我今晚收工看看有沒有時間去看看先.Thank you.

原帖由 YuetYan 於 08-9-5 10:30 發表
保良局陳宇仁明天OPEN DAY.
‹ 上一主題|下一主題