用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [屯門區]鄭任安夫人千禧小學vs梁周順琴下午校vs蒙恩小學 ...
go

[屯門區]鄭任安夫人千禧小學vs梁周順琴下午校vs蒙恩小學 [複製鏈接]

鄭任安夫人千禧小學vs梁周順琴下午校vs蒙恩小學
1:中文是否用普通話教呢?
2:佢地有普通話老師同外籍英文老師嗎?
3:佢地有冇校車去景峰同幾錢呢?
4:活動定傳統教學GA?
5:老師好唔好呢?

佢地3間都係新校舍,到底邊間好d呢?知d媽咪分享下午!!!thx

0    0    0    0
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

點解無人答GE?
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

我都覺得屯門小學topic,係無咩人覆, 我都開過, 最後都係有人睇, 無人覆
原帖由 bbkiki1991 於 08-8-31 02:03 發表
點解無人答GE?

原帖由 bbkiki1991 於 08-8-26 16:43 發表
佢地3間都係新校舍,到底邊間好 ...

我囡今年K2, 讀緊的幼稚園年年好多人入蒙恩, 7月去過蒙恩的介紹會, 只知蒙恩的資料, 其餘2間就唔知.
1. 中文全級只有2-3班用普通話授課
2. 有
3. school在景峰
4. P.1-P.3活動, P.4以上傳统
5. 聽D家長說老師很照顧學生

校舍現時係千禧新D, 因為蒙恩原校擴建中, 2010轉全日, 梁下暫定2011搬新校 & 轉全日

9月13睇完蒙恩,個日真係嚇死我, 見到d家長:唔係屋村c奶就係大陸人.
唔單無教養,小朋友係野孩子,重有學校提供d飲品一陣就一掃而空.
唔知蒙恩d學生係唔係咁,話晒蒙恩都係有名d學校,
粱下將會同莊下合併,所以好擔心佢會成績下降.

點點解無人答ge??唔通呢道無蒙恩同梁下d媽咪?

其實3間小學的簡介會我都冇去到, 不過自行分配我會選擇 鄭任安千禧/71網.  

原帖由 bbkiki1991 於 08-9-18 02:09 發表
點點解無人答ge??唔通呢道無蒙恩同梁下d媽咪?

梁周順琴係zone 70, 其餘2間係zone 71!!

千禧小學d小朋友有活躍.....而功課係多數可在導修堂做完(以上是跟據一個小3小朋友講我知的)!!

蒙恩有家長說幾好....(她沒有再多講)

原帖由 bbkiki1991 於 08-8-26 16:43 發表

佢地3間都係新校舍,到底邊間好 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

點解你未去過佢地d簡介會都咁有信心選千禧ga呢?
原帖由 dlh525 於 08-9-18 10:01 發表
其實3間小學的簡介會我都冇去到, 不過自行分配我會選擇 鄭任安千禧/71網.  

聽o的朋友講及上網了解過, lee間學校都唔錯.  而且我比較喜歡佢教學形式壓力冇咁大, 唔會分精英班.

原帖由 bbkiki1991 於 08-9-19 00:54 發表
點解你未去過佢地d簡介會都咁有信心選千禧ga呢?

圓玄小學

我認為三間都不好, 圓玄好d,
1)有很多外籍老師;
2)用普通話教中文;
3)校長好, 老師好

千禧一入學就分左係邊班就邊班, 6年都係同一班人

我都喜歡圓玄, 但都要林定back up 架嗎.

原帖由 大象 於 08-9-23 11:09 發表
我認為三間都不好, 圓玄好d,
1)有很多外籍老師;
2)用普通話教中文;
3)校長好, 老師好

圓玄??? 我好小聽家長講wo.係邊同係點ga???

原帖由 bbkiki1991 於 08-9-17 00:49 發表
9月13睇完蒙恩,個日真係嚇死我, 見到d家長:唔係屋村c奶就係大陸人.
唔單無教養,小朋友係野孩子,重有學校提供d飲品一陣就一掃而空.
唔知蒙恩d學生係唔係咁, ...

我想問下你係咪近年先搬入屯門.

因為我係結咗婚先搬入屯門, 有時係街到見到d父母同小朋友的言行舉止, 真係嚇死我.

我絕對不是看不起區內的小朋友, 自己亦不是受過高深教育的人, 不過一個小朋友的成長, 周遭環境有好大影響.

除非小朋友讀私校, 學校揀小朋友來收, 否則好難見唔到新移民.

圓玄係直資小, 要交學費架, 在置樂, 今個星期收報名表, 10月面試
原帖由 bbkiki1991 於 08-9-24 02:51 發表
圓玄??? 我好小聽家長講wo.係邊同係點ga???

玄圓是直資, 一旦取錄就要取消律校申論資格。

原帖由 dlh525 於 08-9-23 22:11 發表
我都喜歡圓玄, 但都要林定back up 架嗎.

回應bbkiki199108-9-17對蒙恩的謬論,妳是否去參觀學校時見到?難道妳不是師奶?至於大陸人,現時的現象大把新移民落嚟香港,他們都需要搵學校,梁周,鄭任安或圓玄都有新移民學生,又有甚麼問題?況且蒙恩學生不知幾有家教,我的女兒未入此校前曾參觀校園遊,起初她有少少怕,但蒙恩內的大哥哥,大姐姐很有耐性和愛心對待她,令她不至害怕,而校內的老師非常有愛心和友善,現在她到九月便升三年級,在這兩年她在學校的生活非常開心,而且每天都想返學,所以我沒有後侮她不跟哥哥讀屯門小,而去了蒙恩,在這裡,她學識專重和關心別人,這都是老師們所教出來的.
‹ 上一主題|下一主題