用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人學校 鄭任安夫人千禧小學一問???
go

鄭任安夫人千禧小學一問??? [複製鏈接]

鄭任安夫人千禧小學:
1:中文是否用普通話教呢?
2:佢地有普通話老師同外籍英文老師嗎?
3:佢地有冇校車去景峰同幾錢呢?
4:老師好唔好呢?
有冇姊姐知a?thx
   0    0    0    0
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

我個仔今年剛入謮此校p.1, 或許可以答一下你的問題:
1. 中文用廣東話教 (蔡校長說沒數據顯示用普通話教中文能提升語文能力, 唯有培養閱讀習慣才是提高語文能力的良方(這說法我是極同意的)
2. 千禧有普通話老師和外籍老師的
3. 有校車去景峰(6號線), $325/月
4. 阿仔才返了1星期學, 所以不大清楚, 但我問阿仔他說老師都好好人, 問他返小學開唔開心, 他說日日都開心

so far, 佢都冇抗拒過返學, 好似適應得幾好.
你可以親自去睇一下, 開放日:9月13日
詳情: http://i.mcyoms.edu.hk

原帖由 bbkiki1991 於 08-8-26 16:23 發表
鄭任安夫人千禧小學:
有冇姊姐知a?thx :ad ...

呢間學校d洗用會唔會好多呢?如校車,課外活動,食飯,其他費用等多唔多?
家長活動多唔多,因真係怕自己支持唔住,(間學校真係太唔方便la)
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

除了住在天水圍之外, 屯門區一般校車費$325, 午餐是大家樂的活力午餐$15.50/餐, 上學期書簿費$1060, 課外活動: 游泳$300/10堂, pingpong$300/10堂, 花式跳繩都唔算貴, 但是樂器就好似出面學平d, 趣味英文同中國舞就免費........
坦白講間學校真係幾遠, 但是聽了校長的辦學理念, 學校往後的3年計劃, 還有有子女就讀的家長無一不說他們的子女都讀得好愉快, 我本人不崇尚狂谷精英班的小學, 適合自己子女的學校才是重要, 才可培養他們的自信心, 願意主動學習......

我仔返左咁耐都冇話唔肯返學, 仲話愈返愈開心添...........以上純屬個人意見, 你可再慢慢考慮..

原帖由 bbkiki1991 於 08-9-17 00:59 發表
呢間學校d洗用會唔會好多呢?如校車,課外活動,食飯,其他費用等多唔多?
家長活動多唔多,因真係怕自己支持唔住,(間學校真係太唔方便la)mouth:" /> mouth:" /> mouth:" /> mouth:" /> mouth:" /> ...

Johnnylaisma真好多謝你詳細的回答,但我見好多家長選佢,我囡得15分,好大機會入唔到ga la. 其他家長講梁下昜入d,唔知係唔係呢?

我仔都係得15分, 其實你由自行收生開始至到統一派位都一直選它, 即使 touchwood 要敲門, 機會都會大d....我仔在第2round, 即統一派位時就入了, 我身邊的個案中只有1個15分在第1round入, 大部份15分都在第2round才入到, 不過多數在第2round就入的了, 很少敲門.....
梁下是否梁周順琴, 它是70校網, 千禧是71網, 如你住71區, 梁周該更難入才對, 不過梁周的性質與千禧很唔同, 它是跟何日東一樣是要谷狂成績的, 我當初就是不想選這種學校, 才選千禧, 不過還是你自己去看多d, 睇多d, 比較一下啦.......

原帖由 bbkiki1991 於 08-9-18 01:54 發表
Johnnylaisma真好多謝你詳細的回答,但我見好多家長選佢,我囡得15分,好大機會入唔到ga la. 其他家長講梁下昜入d,唔知係唔係呢?

原帖由 bbkiki1991 於 08-8-26 16:23 發表
鄭任安夫人千禧小學:
有冇姊姐知a?thx :ad ...

1: 唔係用普通話教中文,但有很多不同的普通話活動舉行
2: 有一名普通話老師,一名外籍英文老師
3: 有校車去景 $325
4: 老師盡心為學生,好唔好很難答到你,但一定唔會係差的

醒目開學勳章

請問有無校車去澤豐呢? thx!
原帖由 mcyoms2 於 08-9-18 11:19 發表

1: 唔係用普通話教中文,但有很多不同的普通話活動舉行
2: 有一名普通話老師,一名外籍英文老師
3: 有校車去景 $325
4: 老師盡心為學生,好唔好很難答到你,但一定唔會係差的 ...

有, $325/月

原帖由 TangTang 於 08-9-18 16:38 發表

原帖由 TangTang 於 08-9-18 16:38 發表

有校車去澤豐 $325

醒目開學勳章

謝謝
原帖由 mcyoms2 於 08-9-19 09:59 發表

有校車去澤豐 $325

請問知唔知校車會否經海典軒, 幾點上車呢 ?

原帖由 adad 於 08-9-22 20:56 發表
請問知唔知校車會否經海典軒, 幾點上車呢 ?

海典軒站就沒有,但有豐景園站
約7:50~8:00時間上車, $325

想問問是否活動教學呀?
如果係會吾會到升中學不習慣呢?

另外有冇補習社職員湊小朋友到補習社補習呢?

Thank You
‹ 上一主題|下一主題