用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 考琴一問
go

考琴一問

各位,

小女第一次考琴, 請問可唔可以有人告訴我有關程序, 及要注意的地方, 另外想問一年究竟有幾次考試, 小女在十月考, 若不合格, 下次可在幾月再考, 小女那三首歌彈得OK, Scale sight reading 唔太熟, 所以有D擔心,

醒目開學勳章

Don't worry.  There are 2 exams a year, April/May and October/November.

回覆 # 的文章

考琴考那一級呢?唔同級別要求都唔同!

回覆 # 的文章

首先多謝各位回應, 小朋友考三級

考琴是可以選彈3首歌/SCALES先, 再彈SIGHT READING, 然後再考ORAL.
如果小朋友3首歌OK, 可先彈歌再彈SCALES.

**記得入去要SAY MORNING/AFTERNOON, 走時要SAY GOODBYE.

原帖由 et_0429 於 08-9-11 09:19 發表
首先多謝各位回應, 小朋友考三級
綽盈媽咪 ;-)

Hi all,
考二級程序是否一樣?

如是都幾好,小朋友彈左可練熟的部分先,信心會定d, 若我仔考sight reading先,實無晒心機!
原帖由 綽盈媽咪 於 08-9-17 20:53 發表
考琴是可以選彈3首歌/SCALES先, 再彈SIGHT READING, 然後再考ORAL.
如果小朋友3首歌OK, 可先彈歌再彈SCALES.

**記得入去要SAY MORNING/AFTERNOON, 走時要SAY GOODBYE.

...
感謝神賜我們寶貝兒子!

我仔仔下星期六便要考鋼琴二級試了,但佢老師突然有急事離開左香港, 我而家都唔知點算...

1. 佢已almost學左所有major scales, 但無學到minor scale, 咁有無問題?
2. Appregios都係,無學到minor scale, 咁有無問題?
3. Sight-reading究竟會點考架?我見仔仔都有本.
4. 要帶琴譜入試場嘛?
5. 3首歌,有一首只用緊影印本, 係唔係唔可以帶入去?

真係救命!急想搵人幫個仔可以考試前練下琴.

原帖由 Helen 於 08-9-22 00:50 發表
我仔仔下星期六便要考鋼琴二級試了,但佢老師突然有急事離開左香港, 我而家都唔知點算...

1. 佢已almost學左所有major scales, 但無學到minor scale, 咁有無問題?
2. Appregios都係,無學到minor scale, 咁有無問題?  ...

我個女幾日前已考二級,佢兩個月前d scale 全部學哂,如你仔仔到現在都未學完,真係忟D,不如叫你琴行介紹其他老師教住先.至於影印本帶入去我唔知得唔得,如你有需要我可借本琴書比你.

原帖由 Helen 於 08-9-22 00:50 發表

2. Appregios都係,無學到minor scale, 咁有無問題?  ...

Helen
係唔可以用影印本 , 至於 sight reading 啫係個考官比份譜你 ,叫你即刻彈比佢聽 , 不過有30秒或者1分鐘比你睇 , 仲有一 part 係考 oral , 你問下個老師有無教你個小朋友 , 如果唔識 , 都會唔合格架 !
三首歌 30分係滿分 , 20分合格 ,
scale 21分滿分 , 14分合格  ,
sight reading 21分滿分 , 14分合格
oral 18分滿分 , 12分合格 ,
總計150分滿分 , 100分合格。

不過我覺得你間琴行都幾唔負責任喎 !

Thank you all.

老師係自己上門教,唔屬於琴行,而家約左屋企附近間琴行今晚帶仔仔去上堂,睇下可以點幫佢.

好在佢學過的都已經背得出.而oral佢都有學過.

我小朋友11月考2級,最差係sight reading,家長可以點幫呢?
請各位教路!

原帖由 winma 於 08-9-23 01:06 發表
我小朋友11月考2級,最差係sight reading,家長可以點幫呢?
請各位教路!

winma
我就會叫個女每次練完琴之後就選一首自己未彈過既歌自己彈下 , 但係一定要成日做 , 唔可以做一次半次 , 等佢地習慣下 , 彈下彈下就得架喇 , 加油。

原帖由 Helen 於 08-9-22 15:49 發表
Thank you all.

老師係自己上門教,唔屬於琴行,而家約左屋企附近間琴行今晚帶仔仔去上堂,睇下可以點幫佢.

好在佢學過的都已經背得出.而oral佢都有學過. ...

Helen
叫小朋友到時好似响屋企練琴咁就得架喇 , 唔使太緊張 , 就算錯音都唔係太重要 , 最重要係流暢 ,d 考官大部分都好好人 , 最緊要係有禮貌 , d 外籍人士好鐘意人地有禮貌加笑容。

首先多謝各位回應,!
尹若藍, 我想問下四部份加埋得90分點解總分會是150分嘅?

原帖由 尹若藍 於 08-9-23 12:35 發表

Helen
叫小朋友到時好似响屋企練琴咁就得架喇 , 唔使太緊張 , 就算錯音都唔係太重要 , 最重要係流暢 ,d 考官大部分都好好人 , 最緊要係有禮貌 , d 外籍人士好鐘意人地有禮貌加笑容。 ...

原帖由 et_0429 於 08-9-23 16:13 發表
首先多謝各位回應,!
尹若藍, 我想問下四部份加埋得90分點解總分會是150分嘅?

你誤會咗, 每首歌30分, 3首歌佔90分

原來如此, 其實是不是彈熟三首歌已經差不多合格, 那麼要取credit or disniction 要幾分

原帖由 kanam287 於 08-9-23 20:26 發表

你誤會咗, 每首歌30分, 3首歌佔90分

原帖由 et_0429 於 08-9-24 11:27 發表
原來如此, 其實是不是彈熟三首歌已經差不多合格, 那麼要取credit or disniction 要幾分

et_0429
100-119係 pass
120-129係 merit
130-150係 disriction