用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2008- St. Mary - Primary Two
go

2008- St. Mary - Primary Two

開學日安排

1. 上課時間

91日及2上午815分至1030 (一年級放學時間為1020)
93日至19上午815分至12時正
922日開始全日制上課

2. 學生查看所屬班別

級別查看地點
一年級及新生小禮堂
二年級舊翼地下
三年級舊翼二樓
四年級小圓地
年級新翼三樓
年級新翼四樓

3. 一年級及新生之家長在首兩天可陪伴學生進入校園

直至8時15分

4. 校園內不得拍照及攝錄

各位媽咪,
今個暑假玩得開唔開心呢? 重有一個星期就開學啦.
我們升小二的班,是否原班直上,如 1A升左2A,1B升2B等等. 班主任唔知有否變動呢?

I think so.  Should be in the same class until primary three when catholic students will group under the same class.
SW

One more point, class head teacher will also change.  For example, according to my daughter, her
teacher will change to the one who teaches Science (versus the one who taught Chinese at Pr. one).
SW

Thanks , antsusanna.

原帖由 antsusanna 於 08-8-26 11:20 發表
One more point, class head teacher will also change.  For example, according to my daughter, her
teacher will change to the one who teaches Science (versus the one who taught Chinese at Pr. one).

wingnam-ma, antsusanna
唔該晒你們的資料, 我都沒有上學校網頁...
暑假很快就完了, 唉....想起又要溫書, 我盡驚過我個囡

原帖由 wingnam-ma 於 08-8-26 16:32 發表
Thanks , antsusanna.

想請問p2第一天開學帶什么去上學?

2008-2009年度各級家長會舉行日期及時間

年級日期時間備註
一年級家長會20-9-08()下午2:30-5:30請天主教學生家長出席下午2:00-2:30公教家長聚會
二、三年級家長會3-10-08()下午7:00-8:30 
四年級家長會10-10-08()下午7:00-8:30 
五年級家長會20-3-09()下午7:00-8:30 

六年級升中選校家長會

(自行分配階段)

18-12-08()下午6:30-8:30請家長領取中一自行分配學位申請表及小六學生證

六年級升中選校家長會

(統一派位階段)

22-4-09()下午7:00-8:30 

Thank you wingnam-ma

joymama

原帖由 wingnam-ma 於 08-9-2 13:20 發表
2008-2009年度各級家長會舉行日期及時間 年級日期時間備註一年級家長會20-9-08(六)下午2:30-5:30請天主教學生家長出席下午2:00-2:30公教家長聚會二、三年級家長會3-10-08(五)下午7:00-8:30 四年級家長會10-10-08( ...

醒目開學勳章

急 !
請問 ECA , GS, PTH, RE & LE 是什麼課堂呢 ?   我唔知点執書呀 !  

原帖由 PansyMummy 於 08-9-3 00:00 發表
急 !
請問 ECA , GS, PTH, RE & LE 是什麼課堂呢 ?   我唔知点執書呀 !  

PansyMummy,

不用擔心,ECA是課外活動的意思,是安排在星期三午膳後,每位同學都會被編配到不同的組別,是免費的,跟課餘興趣班不同,稍後老師會派發通告。
GS是General Studies常識
PTH是普通話
RE是宗教
LE是Life Education生活教育

去年囡囡一年班開學時,學校派了一份各科縮寫的表,你看看有沒有派發。

醒目開學勳章

原帖由 timaliceching 於 08-9-3 12:16 發表
PansyMummy,

不用擔心,ECA是課外活動的意思,是安排在星期三午膳後,每位同學都會被編配到不同的組別,是免費的,跟課餘興趣班不同,稍後老師會派發通告。
GS是General Studies常識
PTH是普通話
RE是宗教
LE是Life Educatio ...

Hi Timaliceching,

現在清楚晒, 謝謝您 !
老師到今天都無派過有関於課堂縮寫嘅通告喎
剛剛囡囡放學返屋企打電話俾我, 我問佢知唔知ECA是甚麼課堂, 佢竟然話"唔知呀, 好似係英文掛?

佢重話個新水壺在小息時放响課室自己張枱面可以唔見咗, 唉...估唔到開學第3日就已經唔見嘢, 响以後嚟近嘅日子就真係唔知可以唔見幾多嘢嘞

P.2同學家長:

大家好。

新的學年開始了。冀望各囡囡能珍惜她的學席,時刻都勤奮地學習,探索人生中的「六育」求進步。

在此,謝謝各熱心家長時常交流和分享有用的網路日誌。

引用:
原帖由 cindymummum 於 08-8-29 19:11 發表
很想知St. Mary's 今年F.1邊班係精英班,請幫忙解答

St. Mary's 基本上冇分精英班, 1E同1F係普通話班, 但係因為成績好的都想讀普通話, 所以呢兩班的學生成績較好.

原帖由 PansyMummy 於 08-9-3 13:16 發表

Hi Timaliceching,

現在清楚晒, 謝謝您 !
老師到今天都無派過有関於課堂縮寫嘅通告喎
剛剛囡囡放學返屋企打電話俾我, 我問佢知唔知ECA是甚麼課堂, 佢竟然話"唔知呀, 好似係英文掛?
...

PansyMummy,
我囡囡去年都是矇吓矇吓,正常的,遲d就會適應了。
我囡囡都試過遺失水壼,問佢在哪裏不見,她都說不出,不過幸好我幫佢寫哂班別姓名學號,第二日就找回,原來漏在校車上,到現在二年班我都仍會幫她將所有文具、外套、水壼等貼上姓名,她們始終都是小朋友。

P.2學生的文具中要有一把可量度20cm長度的尺子。4/9/2008

醒目開學勳章

唉....
話口未完, 呀囡今日又將手冊和成個筆袋漏咗响學校, 我都唔知佢聽日返學揾唔揾得返 ? 而家只可上校web睇下明天要帶D乜返學啦。
原帖由 timaliceching 於 08-9-4 10:55 發表

PansyMummy,
我囡囡去年都是矇吓矇吓,正常的,遲d就會適應了。
我囡囡都試過遺失水壼,問佢在哪裏不見,她都說不出,不過幸好我幫佢寫哂班別姓名學號,第二日就找回,原來漏在校車上,到現在二年班我都仍會幫她將所有文具、外套、 ...

各位好,

我來"say hi", 祝有愉快學校生活

報告,報告. 囡囡今朝同我講,主任話頭飾要求今年有所改變.頭飾顏色依然是純藍色和燈色,但橡皮圈不可有任何公仔(公仔連純燈或藍色都不可),只可純色的一個橡皮圈扎髮.
我都怕囡囡誤解,所以我打了電話返學校作實.
請各位媽咪留意,留意.

醒目開學勳章

吓 ?  咁我剛剛買咗D有絲帶連橡根圈嘅頭飾咪唔用得 ?
咁請問黑色嘅橡根圈又用唔用得呢 ?

原帖由 wingnam-ma 於 08-9-5 09:01 發表
報告,報告. 囡囡今朝同我講,主任話頭飾要求今年有所改變.頭飾顏色依然是純藍色和燈色,但橡皮圈不可有任何公仔(公仔連純燈或藍色都不可),只可純色的一個橡皮圈扎髮.
我都怕囡囡誤解,所以我打了電話返學校作實.
請各位 ...