用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 專注力不足
go

專注力不足

專注力不足可找那些機構作評估呢??.....可否介紹些有信譽及收費合理的機構!!謝謝

我都想知,請問有冇人知?

小朋友人人都 專注力不足....don't worry

我是在去健康院健康檢查時告訴醫生的, 我個仔專住力勁差, 在堂上時時發呆及發夢, 又在人心走來走去, 佢問了我些問題, 然後看看我個仔的反應後, 寫了一封信給我, 去藍田評估中心做了一次測試, 這次排得好快, 不久就可以去了, 但去了評估中心後, 我又要再去見尤德夫人中心(只有我見), 見了後, 又要排期, 我等了8個月, 我個仔才有得睇, 不過有些人話我已經好快了, 全程近十個月, 你可以試下這個方法. 每次見給60元.

我都係最近去咗眼科醫院後面個個中心做咗評估
不過要等佢地開完會先知點安排

我都好想知道, 我覺得健康院唔會轉介, 我個女眼睛有少少斜視, 個醫生就話無, 最後去左理工視光學系個個檢查中心做..., 語言又係...,
錯就要認, 打要企定 ________________!

專注力不足

Hi,

I want to know that info (eg. services charge
, address ...)
pls email to [email protected]

Thanks a lot.

10120805poon
Sept., 30, 2008

"領思" 是一家幾好的私人機構, 治療師都很細心, 第一次做評估需要 hkd 1000, 她亦提供一些course, eg, 專注班, 寫字班等等, 平均每個course $2700-3000左右, 並8堂. 上課時會有些遊戲, win左就儲積分換禮物, 以鼓勵缺乏自信的小朋友參與, 而且亦有家課讓家長與小朋友一起參與.

以下為其website:

http://linkscdc.com/

我問過D朋友叫我學芭蕾舞會有所改善‧硞硞報佐‧遲D睇吓得吾得‧得架sent俾你哋

hi hi,

大家好嗎?同您哋分享我經歷。

我個大女在小四時才被發現是專注力不足(就因為邊緣人,才咁遲發現),在小一至小三階段我同佢都好辛苦,成日都為咗收拾、功課總係差小小、唔記得改正、漏寫日期等....,千奇百怪,物都有。

不過唔使灰心,第一記住,孩子都係身不由己,因為佢自己都控制唔到,所以做爸爸媽媽只可接受同認同佢哋都好慘。第二要做內外功夫啦,內部功夫就係從食物開始,要比啲DHA或奧米加3魚油(記住要搵純度高同出產地好,至好買),仲有腰果、果仁類都好。外部功夫就可以做一啲遊戲治療等,心理治療師亦同會教您同小朋友點樣相處同幫助佢哋渡過嚟嗰心理關口。而且仲發現她是優資兒童。

回想當時醫生曾建議小朋友食藥控制,但不忍心比佢食,怕會影響發育,所以就選擇咗用較自然方法來幫助佢。

而家已經小六,功課已經唔使我點理啦,行為仲得老師讚賞靜咗同好專心添,小五最後學期仲考到好好成績。

努力不可灰心呀!

Hi, AAAJ

Please pm the doctor's detail to me, thanks !

原帖由 AAAJ 於 08-10-9 17:36 發表
hi hi,

我個大女在小四時才被發現是專注力不足(就因為邊緣人,才咁遲發現),在小一至小三階段我同佢都好辛苦,成日都為咗收拾、功課總係差小小、唔記得改正、漏寫日期等....,千奇百怪,物都有 ...

回覆 # 的文章

Hello

你可唔可以講我話你食邊隻奧米加3魚油同食幾多? Thank you

回覆 # 的文章

專注力不足

hi hi,

我個大女在小四時才被發現是專注力不足(就因為邊緣人,才咁遲發現),在小一至小三階段我同佢都好辛苦,成日都為咗收拾、功課總係差小小、唔記得改正、漏寫日期等....,千奇百怪,物都有 ...

PLS CHECK PM.

My son also have the same problem.  Could you please send the info to me?  My email a/c is [email protected]

Thanks a lot!

hi hi,

Hello AAAJ,
Can you share what kind of symptom for 專注力不足? When will this symptom be recovered? Thanks a lot.
DB

hi hi,

Hi, AAAJ,

小兒正讀小四,同樣有這現象,小一至小三還勉強跟得上,今年情況每下越況,可否告知在哪裡找到遊戲治療和心理治療師等資料。謝謝!

Please check PM.

hi hi,

LongLong_ma
如果你想check,可以去小童群益會.
電話(25279121)
希望可以幫到你!

女兒小一開學巳3個月,巳接過不小老師的投訴,
每次都是說她拾書包慢,成日執漏野,唔見野,
上堂明明大家做緊同一條題目,
但她可以一轉眼放低左支筆唔知做緊物,
手冊又經常抄漏,幸好她的默書及測驗都過得去,
但不會滿分,因為每次總會漏做1,2條或睇錯題目,
這幾3個月來巳被老師轟炸了很多次,
更試過好幾次被同學"希付"及偷野,
初時的好幾次班主都不信我女兒,
因為覺得佢講既野唔可信,又話我個女講大話,