用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

HI!

就是了, 班班教法及測試都不一樣, 連同班的 A ,B組都是不一樣, 要問清楚就只有問負責人,真係考試先知得唔得.

其實睇網上功課, 都是得個知字, 因唔係樣樣都是辰做, 有D唔係自己組,唔洗做, 但網上沒有分 A定係B組, 有時好迷惘, 只好信個仔.

另英文要做 ENGLISHBUILDER網上功課, 今天先話要做, 仲要追返9月份的功課,唔知係咪一早就知,宜家先同我講.:;pppp:

我都唔想成日改名, 用用下又變左遊客, 真係玩死, 上王國再恢復密碼, 又唔得, 要通訊, 唯有再重新登記一個名囉.

我在家是 MICHAELGO, 在公司是 0809GO

CARMEN,

都唔記得問妳, 學校有3樣活動要規定學生自選其一, 妳囡囡選左咩? 我仔選無可選,選了
跆拳道, 得10堂,仲要買一套衫, 成$380, 堂費才 $350, 好浪費姐.

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-21 23:38 發表
CARMEN,

都唔記得問妳, 學校有3樣活動要規定學生自選其一, 妳囡囡選左咩? 我仔選無可選,選了
跆拳道, 得10堂,仲要買一套衫, 成$380, 堂費才 $350, 好浪費姐. ...

Hi .

我吾知是規定要選 . 不過在未派通告前 . 阿女已參加了藍球隊選拔 . 此項印像是其中一項 . 不用學費 . 但就要買套衫 $ 200 . 錢就比了很久 . 但還未見過套衫 . 每週三 . 五要留校練波 . 次次都要成 7 : 00 才走 . 跟住又要去補習社 . 週一才和高年級比賽 . 今天又話要再比賽 . 所以都佔她很多時間 . 所以她現在還忙過我 .

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-21 23:29 發表
HI!

就是了, 班班教法及測試都不一樣, 連同班的 A ,B組都是不一樣, 要問清楚就只有問負責人,真係考試先知得唔得.

其實睇網上功課, 都是得個知字, 因唔係樣樣都是辰做, 有D唔係自己組,唔洗做, 但網上沒有分 A定係B ...

Hi ,
我想家長會要同老師講講 , 功課上網目的是希望家長在中一 , 二跟緊 D ,但資料不清楚 . 問多兩句又比阿 D 仔女大返轉頭 . 我同您一樣 . 見到部份功課冇分 A , B . 都吾知邊組做 . 最好能再分項列出來 . 冇走雞 . 所以要 check 欠交記錄 .
我還未見有要上網做功課通知 . 吾知是否漏眼 . 要看多次及問多次阿女 . 不過我見到功課紀錄有寫限期 ( 交期 ) , 所以在交期前提阿女對清楚 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-22 13:09 發表

Hi .

我吾知是規定要選 . 不過在未派通告前 . 阿女已參加了藍球隊選拔 . 此項印像是其中一項 . 不用學費 . 但就要買套衫 $ 200 . 錢就比了很久 . 但還未見過套衫 . 每週三 . 五要留校練波 . 次次都要成 7 : 00 才 ...

HI!

食左飯未呀? 我剛吃完.

我叫呀仔問可唔可以著體育服上堂, 慳d洗蔴.

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-22 13:23 發表

Hi ,
我想家長會要同老師講講 , 功課上網目的是希望家長在中一 , 二跟緊 D ,但資料不清楚 . 問多兩句又比阿 D 仔女大返轉頭 . 我同您一樣 . 見到部份功課冇分 A , B . 都吾知邊組做 . 最好能再分項列出來 . 冇走 ...

HI!

係呀, 叫上網個老師多寫清楚組別就得啦!
網上功課印象中好似派過通告, 但今個月才開始.
其他學校都做緊囉. LOGIN ID, 密碼都派左, 妳問一下呀囡.
我仔要24/10完成.

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-22 13:23 發表

Hi ,
我想家長會要同老師講講 , 功課上網目的是希望家長在中一 , 二跟緊 D ,但資料不清楚 . 問多兩句又比阿 D 仔女大返轉頭 . 我同您一樣 . 見到部份功課冇分 A , B . 都吾知邊組做 . 最好能再分項列出來 . 冇走 ...

好似吾得 . 有時阿女要練波都要多個袋返學 . 但今天有比賽又話可以 . 所以我想都是要問有關老師 .

原帖由 0809GO 於 08-10-22 13:51 發表

HI!

係呀, 叫上網個老師多寫清楚組別就得啦!
網上功課印象中好似派過通告, 但今個月才開始.
其他學校都做緊囉. LOGIN ID, 密碼都派左, 妳問一下呀囡.
我仔要24/10完成. ...

終於入到家長 E-CLASS , 都幾好 . 可看到當天阿女上學及離校時間 . 但有一點我想要向學校反映下 , 因阿女話放學打咭時間不是離校時間 . 有時會早 D 打 . 如今天打波打到成 7 : 00PM . 但紀錄都未夠 6 :00PM . 中間相距成個鐘 , 如真在校就話 . 否則這個時段都是信她解釋 .
我有問上網功課 , 好話未有要做 . 我想要找返 D 通知看看 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-22 23:01 發表

好似吾得 . 有時阿女要練波都要多個袋返學 . 但今天有比賽又話可以 . 所以我想都是要問有關老師 .

HI!

問過老師, 話要買衫, 但學個10堂
都係問下老師好D.
我唔係噤想呀仔學, 佢份人好燥, 學左來打架就死啦!

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-22 23:10 發表

終於入到家長 E-CLASS , 都幾好 . 可看到當天阿女上學及離校時間 . 但有一點我想要向學校反映下 , 因阿女話放學打咭時間不是離校時間 . 有時會早 D 打 . 如今天打波打到成 7 : 00PM . 但紀錄都未夠 6 :00PM . 中間 ...

HI!

又會噤!! 真係要問清楚, 唔可以亂打, 打早打遲都應該有人
理先得.

ENGLISH BUILDER係10/9(通告08第9號)張通告有寫.
部份習作計平時分, 都係個句, 班班的時間不一, 網上會通知,不用擔心.
家長手冊寫只有中,英,數是分組教, 即是中英數的功課才需留意是 A定係B組做. 只要老師上載清楚,實無走雞,除非派唔切. 我都係刨家長手冊先知全年一測兩考, 怪怪的.
多數 2測2考

唏!

剛發現不來被罰留堂,可向老師辰家長通知書, 噤就知罰d咩啦.
明天仔又要被罰留堂,問親佢就次次都唔關佢事, 問老師要通告就知啦.
仲有第2次儀容檢查 27/10, 留意啦.

我地最好將d通告刨熟, d細路大我地都頂得下呀蔴

阿女都是這樣講 . 次次留堂都是其他同學問題 . 但要全班留 . 我覺得吾係幾好 , 有 d 學生可能會吾好意思 . 但有 d 就話之理 , 橫掂有人陪留堂 , 但經常這樣就吾係幾好 . 因回到家已很晚 . 沒大多時間做功課 / 溫習 . 而且我們很難知道是否真留堂 , 到時問多兩句就話您吾信佢.

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-24 00:42 發表
阿女都是這樣講 . 次次留堂都是其他同學問題 . 但要全班留 . 我覺得吾係幾好 , 有 d 學生可能會吾好意思 . 但有 d 就話之理 , 橫掂有人陪留堂 , 但經常這樣就吾係幾好 . 因回到家已很晚 . 沒大多時間做功課 / 溫習 . ...

HI!

就係囉. 我叫個仔問老師攞家長通知書, 即刻黑臉,
佢話無人會攞喎.

大仔個間都唔會噤, 我想家長會一定有人問訓導主任關於罰留堂的安排.

原帖由 0809GO 於 08-10-24 13:21 發表

HI!

就係囉. 我叫個仔問老師攞家長通知書, 即刻黑臉,
佢話無人會攞喎.

大仔個間都唔會噤, 我想家長會一定有人問訓導主任關於罰留堂的安排.

HI ,

我就冇問阿女取家長通知書 , 不過家長會時都會問下這問題 . 因阿女週三 / 五已留校打波 . 因她是班長有時又要留校幫做工作 . 如壁布 . 再加埋間中要留堂 . 週一至五已早出晚歸 . 週六又要參加課外班及活動 , 都冇時間做功課 / 溫書 . 只靠補習及週日半 DAYS 在家時間補飛 . 暫時見黓書 / 小測都 OK . 怕到考試範圍多就出事 .

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-24 13:39 發表

HI ,

我就冇問阿女取家長通知書 , 不過家長會時都會問下這問題 . 因阿女週三 / 五已留校打波 . 因她是班長有時又要留校幫做工作 . 如壁布 . 再加埋間中要留堂 . 週一至五已早出晚歸 . 週六又要參加課外班及活動 , ...

HI!

妳囡囡真係辛苦過返工, 不過佢enjoy的話,是好事.

我個仔係學校就唔係好忙, 只係有時陪同學打下波, 學會又未有活動. 淨係星期三先要打跆拳. 星期六,日d活動好似跑馬噤,佢好享受,我就死下死下,要陪佢返,又要同啊媽買餸(做賓賓)仲慘過返工, 第日返埋民安隊仲大件事, 睇來又要調整一下啦.

溫習時間都是在晚上, 溫得幾多得幾多, 因我唔怕佢唔溫, 我只怕佢唔明白講咩, 唔明,死背一定唔掂.

原帖由 0809GO 於 08-10-24 14:12 發表

HI!

妳囡囡真係辛苦過返工, 不過佢enjoy的話,是好事.

我個仔係學校就唔係好忙, 只係有時陪同學打下波, 學會又未有活動. 淨係星期三先要打跆拳. 星期六,日d活動好似跑馬噤,佢好享受,我就死下死下,要陪佢返,又要同 ...

我還要分 d 時間跟阿妹 . 怕鬆了手似當年家姐 P 3  . 成績像滑梯 , 滑下了追都追吾返 .所以現在家姐 d 課外活動都是她自動波 , 只是在時間上提住 .要抽時間跟多 d 開始跟阿妹 . 今晚阿女報告本週默書及小測成績都達標 . 又被她過骨 . 希望考試能 keep 到小測成績 , 應不錯了 .

阿女可能太倦 , 今天上堂精神不太她 . 之后小睡/休息了一堂 , 又再埋位 . 今天有中文測驗 . 阿女話有 d 擔心怕取不到達標成績 , 見到她擔心 . 心裹有 d 暗笑 . 因覺得阿女開始緊張自已成績 .

HI!

妳仲有個細女要跟, 是真係會辛苦D, 多挨3年啦. 其實都好快架咋, 我大仔都18歲囉, 仲記得佢出世過震真係一個茶壺噤大咋, 宜家1.76米高囉. 真係時光仗飛逝.

係呀, 呀仔都驚成績唔好, 但係溫書個震硬係不夠專心. 唔合格要罰抄架. 佢好自為知.

另外妳有否看通告, A, B,D班 有3科會抽時間用英文教, 真係好,最好的就是考試唔計分, 當操練.  可以早D適應,唔洗等中4,5追得噤辛苦. 希望佢地唔好抗拒, 明白早D打好英文教學的基礎, 係正面的, 不是要加重他們的壓力.

請問是那份通告通知, A, B,D班 有3科會抽時間用英文教, 我真是大頭蝦 . 沒留意到 .

HI!

25/10那份家長通告10月號
初中英語延展教學,個3科是數學,經公及綜合
科學
‹ 上一主題|下一主題