用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

HI,

我大仔都話, 中一至中三 用中文教, 中四,五用英文教, 好難追, 會讀得好辛苦. 但細仔又讀唔到英中, 好煩.

HI!

我都唔系好識用呢個系統,成日變左 VISITOR.
覆唔到野, 又辰重新申請過, 之前的分都無哂, 成日住民房.

Hi ,
今天阿女有通告 , 10 16 日是學生發展日 .因阿女報了名參加水運會 , 所以 10 / 10 要練水 , 10 / 16 就參加四社比賽 , 聽聞如是沒參加水運會 .便要參加英文歌唱比賽 . 當日我也會抽時間看看 .

校服您是否也經學校買 , 阿女遺失了收據 . 已打電話問過特色 , 她們覆阿女話 , 校服會在學校派 , 她們有記錄 . 學校會通知學生幾時會派 . 所以我都放心 d ,否則被人拿單取走了全部校服就氣死了 .

HI!

呀仔要去歌唱比賽, 首歌好好聽, 佢好鍾意唱.

學校又有活動, 不過要比學費!!! 妳應該收到通告.

校服是在學校訂的, 唔知幾時攞.
校服店有紀錄就無有怕啦!

妳知唔知數學有統測, 測一個chapter.
其他唔知幾時測呢!

想問吓咁多位媽咪, 我阿仔今年小六, 成績不好, 但很純品, 我都諗緊呢間學校, 請問如果填第一位難唔難入呢?又如果報自行, 成績表唔靚, 又是否沒機會?

HI!

自行我就唔清楚, 但大抽獎放第一位, 入到機會極高.

我個仔是第4志願入左, 佢成績表都係唔靚,
自行好小小的學校都全軍覆沒

最好問一下老師如何填大抽獎, 可以放好一些的學校在首位,要先想清楚呀.

我當初就是放錯學校, 把胡兆熾和禮賢會倒掉, 我已預料到會派入禮賢會, 果真如此, 一啲驚喜都無.

Hi,

Band 2 第4志願胡中都好難入啦!塞翁失馬,焉知非福.
我細仔今年小六, K3網 band 2尾 至3,我都好頭痛,有朋友個女讀禮賢,話ok,我都想選佢 or 基道.應該會好過鄧肇堅 or 余振強掛?

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-9 21:33 發表
HI!

自行我就唔清楚, 但大抽獎放第一位, 入到機會極高.

我個仔是第4志願入左, 佢成績表都係唔靚,
自行好小小的學校都全軍覆沒

最好問一下老師如何填大抽獎, 可以放好一些的學校在首位,要先想清楚呀.

我當 ...

HI!

如果BAND2尾至3, 舊年呀仔老師SUGGEST
五旬節, 胡兆熾 及禮賢會. 可以參考一下

Thanks,

講真,五旬節, 胡兆熾 機會好微.呀仔近band 3多d.

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-9 22:27 發表
HI!

如果BAND2尾至3, 舊年呀仔老師SUGGEST
五旬節, 胡兆熾 及禮賢會. 可以參考一下

HI!

請問你的小朋友是否讀民小??

唔係呀,不過係右近.

我想都是問老師會好D, 佢地知道小朋友的能力及派位機會.

CARMEN,

妳好耐無入來聊天, 是否很忙?
有空請進來報料.

Hi .

是呀 . 這排較忙 . 細女評估週 . 阿女週四水運會 . 要到場支持下 . 您阿仔個唱歌比賽練成點 . 10 / 31 晚家長晚會 . 您會去嗎 ?  
那位 Motherla 小朋友應是讀華德小學 . 在近好似只有這間 . 阿女昨天又派數學小測 . 成績 ok 啦 . 好似除了英數 , 不太覺有其他什科小測 . 您阿仔有冇其他科小測卷派回簽名 . 另阿女果班常會取 S . 要全班留堂  . 下次家長會要與老師談談 . 如數人問題下下整班留堂 . 好似不太好 . 您阿仔果班會否常留當 , 會準時致電給您報到嗎  /

原帖由 Natronma 於 08-10-9 13:04 發表
想問吓咁多位媽咪, 我阿仔今年小六, 成績不好, 但很純品, 我都諗緊呢間學校, 請問如果填第一位難唔難入呢?又如果報自行, 成績表唔靚, 又是否沒機會?

Hi .

Natronma , 如您不多心 . 接受阿他入這校 . 在自行便報他 . 電腦第一也選他 . 因我知道如是成績不達標 . 試見一些較好的學校 . 收的機會很微 . 什麼注重面試時表現 . 成績放次選 . 我經過這次升中過程 . 便知是門面說話 . 所以如您想輕輕鬆鬆地參加這派位過程 . 但如您也想試試運氣 . 自選 / 電腦第一也可試些好小小 . 但第 2 選便不要太駁 . 因如阿仔個 no. 選得不好 . 就很麻煩 . 因我個朋友阿仔成績是 b 2 . 他也選了訂這校 . ( no. 6 ) , 結果派了九龍塘中學 ( no. 10 ) . , 我阿女個同學仔話派位 30 間都冇佢份 . 這間是老師推介 , 還要他小學時是羽毛球校隊 . 最后收左佢 . 所以聽后我都覺得阿女幾好彩 . 因這校環境真是幾好 . 如派她到何文田那邊學校 . 放工時要經旺角 . 我就有排驚 .

原帖由 MICHAELGO 於 08-10-12 00:03 發表

我想都是問老師會好D, 佢地知道小朋友的能力及派位機會.

老師意見是要聽 . 但也要自已消化 . 因有些學校老師只想爭取到更高 % , 如學校派位第一志願取 70% 或頭 3 志願取 90 % . 這樣有助他們名氣 . 但有時他們提出意見未必適合孩子 . 如地區 / 單一性別男女校 / 校風 / 交通等 . 這些都要我們自已來消化及分折 . 所以我阿女選校時 . 我上網做工課做到 4 : 00 am . 改了幾次才 final . 那份表簽了很多個名才交上教育署 .

HI! CARMEN,

收到妳回覆, 真好.

呀仔病足10日都未好, 明天比賽都唔知點算, 唱唱下有咳嗽聲, 笑死人.

數學小測,好似兩次, 統測左一次, 但未派卷.
英文有小測一次, 好似4次默書!!!
中國歷史小測一次
地理小測一次
跟住下週小測地理, 中國歷史及 初科統測.

我想每班的測驗日期不同吧, 可以上網看功課表, 有上載.

呀仔上星期就試過, 有幾個同學拿S, 要全班罰留堂2小時, 後來乖的可早放1小時.
我也打算在家長會反映, 但我想可能沒用, 呀仔話, 老師要那些同學知道, 自己的所作所為唔止影嚮自己也連累別人, 如果那些小朋友受教,知道唔好意思, 唔再犯, 這方法是可行的.

唔知妳點睇.

原帖由 Carmen2004121 於 08-10-15 13:26 發表

老師意見是要聽 . 但也要自已消化 . 因有些學校老師只想爭取到更高 % , 如學校派位第一志願取 70% 或頭 3 志願取 90 % . 這樣有助他們名氣 . 但有時他們提出意見未必適合孩子 . 如地區 / 單一性別男女校 / 校風 /  ...

其實要自己消化,就要手上有學校的真實資料.
我同呀仔選校時, 真係唔知點選, 老師叫呀仔唔無選民中, 因收的機會好微, 問彭學高好唔好,說還可以. 我再問大仔啲老師這校好唔好,又話唔清楚, 佢地都係在九龍塘教, 但都唔清楚, 所以又有D猶疑. 再返閱大仔小學時的選校資料(6年前), 他的小學老師也說這校可以 (因是教會學校), 我才把它放在第4位, 最後得出的結果也是預料.  

總知成績唔好就煩死人啦!

我沒有您跟得更仔細 . 我不會上網對她的功課 . 只會常提她要上網對功課有否漏 , 因中學功課未必是日日清 . 所以都是信她 . 我想家長會那天再聽聽老師怎樣說 , 因如她自已可處理及安排自已的事 . 我都不想跟得更貼 .默書 / 數英小測也有簽過名 . 歷史好似話下週測 . 都是問她才講 . 但我反而會常提她 , 如成績不達標便不能參加藍球隊 . 希望她為了心頭好會自動波 .  

選這校時除了成績等級配合阿女 . 校風 / 交通配合也很重要 , 因這校在這年頭不是太出名 . 地點又不顯眼 . 所以很多人都不太認識 . 但對我來說 .這校有齊我想要求的 .所以阿女派到后我也沒想過要轉校 .  

就係成日見佢噤得閒, 先驚, 得閒上網看一下先知要提醒啲咩嘢嗎,佢講多D我就可以問少D, 比左選擇佢架啦. 返來唔自動報料, 我就會問到底.

我就是個緊張大師,唔睇過唔得

我問過個仔, 佢都無意要轉校. 係度努力囉.

GOOD NIGHT 啦
‹ 上一主題|下一主題