用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

是的, 仔女喜歡自己的學校, 開心上學, 是用心學習的重要元素.

請問妳的小朋友是讀那一間中學? 可以分享一下不同學校的校風及課程, 看有那方面我們可以給孩子們補足一下.

我已同阿女講好只能參加一個學會 . 沒時間呢 . 游水 , 打藍球 , 返團契 , 補習 , 普通話 / 班長 , 如再參加 2 個學會我想時間上安排不到 . :time:

儀容方面 , 我覺得要由學校做起 , 如開頭不嚴厲些 . 鬆了很期收 . 因子女會話其他學兄學姐也是這樣 . 學校 ok 的 . 我們便沒聲出 . 所以我覺得中學生不應電髮 , 染就更加不能夠 .

時下的年青人面皮薄,唔話得是真 . 但如我們做父母的也怕了他們做事而不出聲責 . 他們日后更加難適應社會 . 到時一樣會做事 . 新聞都有講過 , 大學生 / 成年人一時想不通都會做事. 所以我阿女自小做錯事便會被我責 . 現在我們對咀當交談 . 當然也有底線 . 嘻嘻 ! 感覺幾好 .   

好彩您提醒 , 是呀 ! 23/9 是學會日, 29/9才是檢查儀容.所以叫阿女不要亂入會 , 想清楚才決定 .   

我有去過學校的洗手間 , 覺得不太合適換衫 .所以我想如當天有課外運動 , 可穿運動服會方便些 . 走時也不用帶多套衫回家洗 .     

我阿女返在呢間學校後,暫時表現也 ok . 自律左好多 . 功課 / 默書自已安排 / 溫習 . 淨係比我簽默書 . 當然我都會問問做好未 . 當提提她也好 . 測驗考試要遲 d 才知 .

係呀!

太多活動, 大家都好辛苦, 量力而為.
日子過得輕鬆啲,對大家都好, 個仔都係只可以參加一個學會, 希望佢選到個合心意的, 又不會跟其他活動撞時間的就好了.

學業方面, 不夠的, 自己再比一些練習佢做囉!
補習班度都有練習做, 希望保持住,不要太鬆散啦!

阿女話參加了體育學會及團契學會 . 另參加了藍球隊及游泳比賽 . 又要做班長 , 都幾忙 . 您阿仔參加了那個學會 .

小學時 , 我也沒有給小女做習作 . 只有補習 ,  現在才要她做 . 她怎會理我 .
況且 , 我也想看看她的自習能力去到那裏 . 因她仍 keep 住每週 3 days 補習 . 所以我都不會給她再加練習了 . 費時放工回來還要加班 . 頂吾順 .

呀仔報左電腦和科學學會, 話幾好玩,有嘢學.
連自己參加的課外話舫, 15小時已爆燈

我個仔要keep住做exercise先得, 否則連
小學d嘢都忘記

您就好啦 , 有時間入兩個會 , 兩個都有用的 , 阿女淨係掛住玩 , 入會也人體育會 , 有冇好習作介紹 , 明早不知需否上學 , 阿女已睡了 , 但還未執書包 , 明早才算了 . 今天是學會日 . 又無功課做 , 個個家長都話上了中學小了功課 , 問是否正常 , 我也不知道 . 您現在有否上 e-class check 功課 . 我就冇啦 ! 還有阿女果班都有好多默書 . 您阿他果班係吾係呀 . 10 多個生字又默一次 . 比分也很特別 .  初頭默書阿女電話話我知取了 12 分 , 我想吾係呀 ! 原來滿分是 14 分. 比她玩死 .

入學會是要小朋友有興趣至得,我叫呀仔入紅十字會, 但佢話悶,先至揀個2個學會 ,紅十字會是服務團體, 係悶d架啦! 學校搞的會無噤多活動, 在外面申請入隊會好D.

好介紹就無, 學校買的書, 好似唔夠, 英文無GRAMMAR及COMPREHENSION 練習, 要常練習及記生字至得. 啊仔暑期補習, 老師COMMENT說COMPREHENSION 弱, 唔識解又唔放膽猜, 還有 ORAL, 現時是以DEBATE形式學習, 呀仔唔主動,  希望再補落去會進步啦. 數學就跟學校課程, 有練習.
都是一句, 要有記性至得, 個仔重係唔多上心, 好煩呀. 中文方面, 要再睇多一,二個月, 看是否也要補, 真係大出血

呀仔個班好似默左3次書 (ENGLISH), 有幾個小測. 暫時都OKAY.

通常中一上學期是適應期, 好得閒, 所以我先叫個仔做下練習.  我都有上E-CLASS 查功課LIST. 提下佢都好, 但佢厭我煩:;pppp: , 我話噤做是關心, 嗄嗄

可以輕鬆就要輕鬆下啦, 到考試期間又要勞心勞力了.

GOOD NIGHT!

Hi ,
今天手機短訊通知話學校有通告派比學生 , 通知家長跟進 . 您有冇收到短訊 , 但我問阿女 , 她覆今天無派到通告 .

另今天原來學校是試冬季校服日 . 我也忘了 . 放工回來都未坐定 . 阿女叫我給 $650 買校服 . 我都吾知什麼事 . 跟住還發阿妹皮四 , 原來死女包遺失了訂校服收據 . 只記得是 $650 , 真是惡人告告狀 , 轉移視線 .  我都費事理她 , 最后也開了支票給她明天帶回學校 .   

我想知中學測驗 , 多小分才算 ok . 因我知英中 , 太多都不合格 . 如 70 多分已幾好 . 但中中就吾多很定 . 學校都有小測 , 您認為多小分要讚 . 多小分要訓下話 . 給些意見 .  

Hi ,

漏了一樣 , 剛試上 e-class , 入不到 . 您今天試過未 .

HI!

我仔有拿通告回來, 可能妳呀女唔記得帶, 提佢明天帶回來啦,
主要是告訴家長告假,帶手電,校外行為, 接送上下課,學生到校時間等.
另有中,英文讀書報告的日期.
學會活動的 SCHEDULE
如何用儲物柜
校巴服務
借手提電腦程序

學校內聯網使用等.

還有家長上內聯網的程序.
是打學生LOGIN ID + p
然後passwprd打學生身份証號, 頭個英文要打大草

這份通知是否之前有派過近似的 . 我好似見過 . 要簽回嗎 . 在校網能否找到 .

個仔都係今日通知明天要交校服費, 唔知點解噤急,又無通知!! 定係我地唔記得.

兩個 e-class都上到, 再試下啦. 要留意英文大小寫.

英中的分數 85以上是超班. 一般 75分都滿意了. 大仔個間中學初中大部份人都有總平均分 77分以上.

其真唔洗理佢英中,定中中, 拿到70分以上都可以讚下, 但一定要繼續向上升, 唔好自滿,
好易大倒退, 要時時提醒啲小朋友.
其實佢地肯讀,肯練, 都是黑馬, 隨時跑出

我一早上網找, 以為有上載, 但是無!!
份通告可能是2008年第一份, 將部份開學日派的守則再寫一次呱!

是不用簽回, 是要提醒我們督促小朋友做讀書報告和參加學會活動.

我剛剛看過 , 是否 (通告零八第九號 ) . 因內容與您講的差不多 , 但我已收了多天 , 只是今天出短訊 remind . 通告也有寫 , 差 d 錯怪了阿女 ,

您阿仔有否數學小測 . 是否 50 分為滿分 . 我阿女取 34分 , 我當是 68 分 . 她打電話給我話我知 , 小測取 34 分 , 之后補充 50 分是滿分 , 真比她玩死 . 簽名時有計過真是 50 分為滿分 . 怪怪的 .

我也覺得學校買校服很急 , 又不先發通告  , 都不給時間我們考慮或預備 . 您知現今的小年人沒有 eq . 問多兩聲又話您吾信她 . 攪到關係麻麻 . .

HI ,
e-class
仍然入吾到 , login ID : rccxxxxx , password : sxxxxxxxx .

阿女有張紙仔回來是印有這些資料 .

我入到哦, 再試一下

或者試下 parent嗰個, 一樣睇到

D小朋友又唔知自己無交代清楚, 講清楚就唔洗我地問長問短, 真是受氣!!:;pppp:

呢D咪就係責任心囉, 要問先比妳知比妳睇, 仲要面黑黑對住妳. 我個舊同學就是唔抵得佢地態度差, 忍唔到手, 一唔滿意就星巴個女, 初中就得, 後來個女識擋先無再打, 死唔死.

搵錢養佢地仲要受氣, 無天理.
‹ 上一主題|下一主題