用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 ...
樓主: Carmen2004121
go

禮賢會彭學高中學的家長請入黎交換意見 [複製鏈接]

Hi .

好彩有您放下料 . 問阿女又話吾多清楚 . 但是否要去足 2 days .
但我知運動場只有一個小食部 , 沒飯吃 . 知否學生午餐會怎安排 .

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-4 22:49 發表
Hi .

好彩有您放下料 . 問阿女又話吾多清楚 . 但是否要去足 2 days .
但我知運動場只有一個小食部 , 沒飯吃 . 知否學生午餐會怎安排 .

HI!

是要去足2days, 當上課, 學生可去附近吃飯, 呀仔話去鑽石山吃 , 不知是否真的可以 .

他班主任提議佢地去志蓮靜院走走, 都是一個好提議, 但係我怕佢地會嘈到比人趕走

我想問您有否每天上網 check 回校離校記錄 . 9 , 10 12 Feb 您有記錄嗎 ? 是否壞了機 . 因阿女沒有離校記錄 . 問她又話有拍機 . 都不知是真 or 假 .

Hi ,

家長日已問阿 Sir . 系統這幾天是有些問題 .
您阿仔成績滿意嗎 ?  阿女第一次都算考得不錯 .
全級 7X / 19X ( 在中上 )  . 阿 Sir 話如下學期再努力些 . 轉到其他班機會很高  .  
所以買了些禮物給她 . 當獎勵下 . 順道希望她下次繼續努力 . 第一關算過了 . 還有第二關 ......

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-17 13:42 發表
Hi ,

家長日已問阿 Sir . 系統這幾天是有些問題 .
您阿仔成績滿意嗎 ?  阿女第一次都算考得不錯 .
全級 7X / 19X ( 在中上 )  . 阿 Sir 話如下學期再努力些 . 轉到其他班機會很高  .  
所以買了些禮物給她 . 當 ...

CARMEN,

妳好!

先恭喜妳女女考到好成績.
我只衰仔, 考 90!!! 如果唔係英文成績好, 我都唔知佢考到後,都好呀, 知道衰呀, 今後要聽我指使啦, 哈哈.
班主任知道佢懶, 要佢追返上去, 但要考入B班, 學期要考第一才可以, 老師已說得很清楚, 追唔追真係要睇個仔, 佢知道唔讀書考天才唔得架. 希望佢肯同我合作啦!

原來放學係可以唔拍卡架, 妳問一下妳女1是否這樣, 我好小可以見到放學時間.

有否看何文田學生打架, 好恐怖, 慶幸沒派往那個區的學校

吾好意思 ! 現在才能覆您 . 因差不多每晚放工都有下場 . 一系要帶細女學去操水 , 一系等埋個大女補習  . 回到家已晚 . 又要跟跟細女功課 . 總忙過返工 . 經濟吾好 , 每天都怕下次選中自已 ~~ 坐月 ( 一個月前通知 , 要您坐足一個月 ) .
其實您阿仔考 90 / 19X 都算吾錯 . 話晒都是第一次考試 . 雖然阿女考到 7X , 其實都不算是很好 . 但這次是她全自動波 + 補習換來的 . 總算 ok 啦 ! 不過我也解擇給她聽 . 下次考試會更因難 . 因今次考得不太好的同學 . 下次會更努力 . 所以她也要加把勁 . 否則很易  , 我想她們中二要升上精英 B班的 % 不高 . 因本身 B 班的學生成績明顯是較其他班高 . 但如阿女能升往 A 班 , 我已滿足了 . 因我覺得是由她自發性努力出來的成績 .不一定比我迫出來的好 .

有關何文田中學生集體打架一事 , 現在還有這些事發生 . 我聽后也覺驚訝 . 因要集合這麼多人一起打架 . 不是易事 . 而且還在白天 / 住宅區發生 .聽到都 . 據我所知 . 那條村側是珈密及聖三一中學 . 遠些小就是培正 . 但何文田區就有很多中學 , 所以都吾知是那間的學生 .  

之前阿女選校時 . 老師都推介她選此區的女子中學 . 但我一想到放學要到旺角轉車回家 . 我就不選了 . 因旺角人流多 , 品流又複雜 . 所以到最后一刻 , 我改了選彭 . 就是喜歡這校環境 / 地點好 . 交通又方面 . 雖不是什麼名校 . 但校風總算不錯 . 現在看到阿女讀得開心 . 又有動力 , 我也安心 .

今晚阿女練完波 / 補埋習 . 剛回來吃了飯 / 做埋 d 功課 . 剛剛才上床睡 .   , 我才有空回覆您 .

有關何文田中學集體打架新聞一事 .

有關 : 原來放學係可以唔拍卡架, 妳問一下妳女1是否這樣, 我好小可以見到放學時間.

我已問學校 . 阿 Sir 話上學時 . +Q 就一定會看實每個同學是否已打咭 . 但放學就不一定 . 所以才會出現此現象 . 因他解釋 . 上學時 . 學生由不用時間回校校易看到 . 但放學時差不多同時間放學 . 太多學生 . 會較難看到 . 學校最主要知道學生有上學子帶咭就可 . 當然我也反映了我們家長的意見 . 希望盡可能放學也要求學生一定要拍咭 . 這樣我們才能知道子女放學時間 . 不過我也明白人手問題 . 現在只有提阿女每天也要拍咭 . 等她知我有上 web 跟她的事 .

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-19 13:34 發表
有關 : 原來放學係可以唔拍卡架, 妳問一下妳女1是否這樣, 我好小可以見到放學時間.

我已問學校 . 阿 Sir 話上學時 . +Q 就一定會看實每個同學是否已打咭 . 但放學就不一定 . 所以才會出現此現象 . 因他解釋 . 上學 ...

HI!

希望這方面有改善啦! 我都提左個仔放學辰拍卡, 但都係唔拍多過拍, 無符. 5:00 前打比我就算了.

哎, 要個仔下一學期追到可以升B班, 一定好難囉, 盡力而為啦.

老板昨天才發花紅, 還叫我地比心機接單, 即是今年唔會炒人啦 , 我由過年擔心到昨天!!

何文田區, 我打從大仔選校送過表去華英中學時, 已覺得環境唔好,  都係九龍塘好.

5 : 00 前比電話我 . 都好難有 . 她那班機乎每天都話拿 S . 留堂都留到 5 :00 . 之后在學校又話打下波才走 . 所以最快也要 5:30 后才話走 . 搭埋車 , 差不多 6 : 00 多才回到家 . 如是藍球練習 . 要到 7 : 00 才離校 .   
所以都很難掌握到 . 只能入 web check 放工時間 . 但有時又側側膊吾打 . ( 阿女話有打)

今天放工就看到公司樓下 ( 生果站 ) 有一班學生聚集 . 初中到 . 有個男生穿校服生 / 行街衭 . 有個女生穿住成套校服 . 他們一手便拿住支煙點火來食 . 看到都........., 所以話 , 選校時除了成績外 . 也不能忽視學校校風和環境 .

月尾 BBQ . 因阿女要出外比賽 . 不能參加 . 真有 d 失望 . 您有否參加 .

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-19 23:11 發表
5 : 00 前比電話我 . 都好難有 . 她那班機乎每天都話拿 S . 留堂都留到 5 :00 . 之后在學校又話打下波才走 . 所以最快也要 5:30 后才話走 . 搭埋車 , 差不多 6 : 00 多才回到家 . 如是藍球練習 . 要到 7 : 00 才離校 ...

HI!

我個仔有時都留校打下波, 但都不會超過6:00回到家.
呀仔好多時都可以答問題解決留堂問題, 所以留堂通常唔會超過15分鐘.

28/2 我會同呀仔一起回校, 可以認識下個仔D同學, 其實我已識左呀仔一個要好的同學, 希望個日可以見到他的父母, 可互相溝通一下麻.

吾知是否阿女喜歡留校 . 所以有時我覺得她不是留堂 . 也不會即刻走 . 阿女性格較好動 . 所以常會與同學打波 .

您個仔算交帶 . 起碼知時間回家 , 阿女多是過了時 , 我 call 她才很走 . 次次都話取了 S , 要留堂 / 一系就話行更去車站 . .  有時都幾勞氣 . 所以如沒出校記錄 . 就真是幾難跟到 . 找日都要請下假做特激接放學 . 等她知我會有些行動 . 就吾會更作怪 .

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-21 11:51 發表
吾知是否阿女喜歡留校 . 所以有時我覺得她不是留堂 . 也不會即刻走 . 阿女性格較好動 . 所以常會與同學打波 .

您個仔算交帶 . 起碼知時間回家 , 阿女多是過了時 , 我 call 她才很走 . 次次都話取了 S , 要留堂 /  ...

H!

我昨天下午接仔看醫生, 沿途(九龍塘)一路看彭的學生, 有3-4個好NICE 的男生, 好斯文, 一路行一路傾計, 無動手動腳,GOOD. 再看, 有一個在一路行一路自言自語, 好像有點
迷惘. 再看便是剛練習完 (運動 ...)的, 都OKAY. 走進 浸會宿舍路旁, 看見一班低FORM 學生, 恤衫都全抽出來, 但也沒做甚麼事, 只是不太好看吧了. 總的都是可以接受的.

至於拍卡, 我看還是算了吧, 我仔說校門個SECURITY
5:00 便下班了, 所以之後放學的, 不用拍卡了.
如果呀女是留在學校, 便由得她吧, 不要 MISS 左補習時間便是了. 起碼妳女兒覺得充實, 便不是問題了.

我呀仔都有跟我說, 一大清早, 老師全未回校時,D學生
真係可以好衰, 撩交打, 有老師回來, 當然又回復原形啦.
我仔都話有時都差不多忍唔住D人噤衰, 想鬧返佢地, 但都是無鬧, 驚殃及池魚, 所以做左忍者. 我跟他說, 都是小理為佳, 太過份便找老師處理, 不要吃眼前虧.

看來我所知的, 都不外如是的普通的校園生活及小風波, 我讀中學時也是常見的, 記得我讀高中時,最大件事都係 隔離班有個是黑社會成員, 同年又說聖誕節有個師姐失身.

其實家庭背景真係好影響D 小朋友架. 父母比多D關心佢地, EVEN佢當你地唱歌, 點都會有D好的改變架.

Hi , 08090
我有問阿女關於您所講的各事項 :
1) 衣衫不整 ~~ 她講可能您見到的是男球隊防員 . 因每次練完波 . 所以的衫多也會放了出來 .
2) 可能是男生 . 阿女每天很早已回校打波 . 她話也沒有發覺有 d 學生是撩交打果種 . 可能男生玩得較粗 . 或會覺得似打交錯覺 .

已問阿女夾好 , 因要練波比賽 . 所以時間較難控制 . 所以我會在學校等她一練完波就飛的士去補習 . 過埋週六決賽應會好 D . 冇計 . 鬼叫阿女喜歡 . 考試成績又達標 . 我為有辛苦 d . 放工頂住上 . 作為對阿女鼓勵 .

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-23 13:36 發表
Hi , 08090
1) 衣衫不整 ~~ 她講可能您見到的是男球隊防員 . 因每次練完波 . 所以的衫多也會放了出來 .
2) 可能是男生 . 阿女每天很早已回校打波 . 她話也沒有發覺有 d 學生是撩交 ...

HI!

其實呀仔識到要好的同學, 我都替他高興, 可以融入快樂的學習環境, 他的同學都好有大志, 要上大學, 希望呀仔也會跟他同學的想法一樣啦!

我預祝妳囡囡比賽成功

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-23 13:36 發表
Hi , 08090
2) 可能是男生 . 阿女每天很早已回校打波 . 她話也沒有發覺有 d 學生是撩交 ...

CARMEN,

請看 PM

原帖由 0809GO 於 09-2-24 12:30 發表

CARMEN,

請看 PM

Sorry . 請問什麼是看 PM ?

原帖由 Carmen2004121 於 09-2-24 13:42 發表

Sorry . 請問什麼是看 PM ?

CHECK E-MAIL, I THINK IT MEANS PERSONAL MESSAGE!!!!

Hi 0809GO

您知吾知月尾的測驗範圍 . 上網 check 只有 time table . 範圍就吾見 .

另有關打咭一事 . 前兩天已出電郵聯絡了校長 . 他覆上兩週前開會已講過這問題 . 也留意到有部份學生是核意不打咭 . 而不是咭機壞了 . 因此他回覆如家長知道仔女很多次也不打咭 . 可通知他找他們談談 .

校長也答應會通知課后仍要留校活動的老師 . 要提學生走時要打咭 . 但我想最終也是要我們家長落點力 . 因阿女已是中學生 , 不能老是將責任放在學校 .

原帖由 Carmen2004121 於 09-3-16 23:15 發表
Hi 0809GO

您知吾知月尾的測驗範圍 . 上網 check 只有 time table . 範圍就吾見 .

另有關打咭一事 . 前兩天已出電郵聯絡了校長 . 他覆上兩週前開會已講過這問題 . 也留意到有部份學生是核意不打咭 . 而不是咭機 ...

HELLO! CARMEN.

SORRY FOR NOT REPLY YOU ON TIME.

呀仔話未知. 唯有新教的範圍都溫習.
另拍卡, 呀仔放學依然沒拍卡, 他除了幫老師做嘢外,都沒有留校活動, 一般5:00左右都回到家了. 都沒有再追問這事了.
希望校長在這方面有新措施, 要不然, 這拍卡機系統不能完全發揮作用.

努力, 加油!!

Hi .

昨天聯絡了班主任 . 他已覆最快也要週末前或下週初才能將範圍上 web .

另打咭一事 . 校長已回覆了 . 他已與訓導主任講過這事 . 我想遲些或會有些行動 .
您阿仔冇打咭 . 一定是他自已不打 . 早兩天我嚴厲報話比阿女知 . 校長話如發現阿女仍冇打咭 . 可通知他找阿女談談 . 這兩天阿女已有放學記錄了 .
但我接阿女放藍球隊時 . 見到所有隊員也不打咭 . 我想如其他家長沒所為 . 朋輩影響 , 阿女也堅持不了多久 .

您話阿仔 5 : 00 前也能回到家 . 已很早 . 可能阿女較好動常留校打下波  / 又是藍球隊員 / 加埋距個班留堂機會又高 . 平時都要過 6 : 00 才回到家 . 像這週六要比賽 . 整個星期也要練波 . 差不多7 : 00 ~ 7 : 30 才放學 . 攪到我要到學校接她返補習襟 . 費事誤了補習時間 . 影響成績 . 真是倦死我了 .
‹ 上一主題|下一主題