用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

我個囝都無提我簽手冊, 都係我自己見到就簽羅 . 其實如果我唔問, 佢係完全唔會講佢係學校度的野. 希望佢聽日唔好再扭啦, 煩死......
原帖由 stliu 於 08-9-8 13:02 發表
amymitpro,

我今朝都好驚, 因為阿仔真係好似大人禮拜一唔想返咁架! 好在佢冇事, 反而幾開心, 食晒早餐.

我都唔知我仔講餵魚真定假. 你地小朋友週末有冇提你地要簽手冊呀? 我見另一班mami個女女有叫佢簽名 ...

Hello,

我的仔叫Jaden. 我都好希望大家認識吓. 小朋友一齊玩吓!

原帖由 stliu 於 08-9-8 10:29 發表
All,

哈哈, 我地每人都有個雙重身份... 我整左張mini list for K1F. 如有遺漏, 請加名啦. 我唔記得左little_chit個小朋友叫咩名呀... 請幫忙話我知啦.
另, 我就係jonathan媽媽了... 嘻嘻!

pollykayee ~ 芷晴
A ...

雙子媽媽,

Cyrus聽日應該好D架喇! 放心啦!

little_chit,

係喇, 你一講我又記返Jaden個名喇! he..he..

pollykayee ~ 芷晴
Amymitpro ~ Arthur
stliu ~ Jonathan
雙子媽媽 ~ Cyrus
angellychan ~ 智傑
little_chit~Jaden
jocola ~ Ian

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-8 14:13 發表
我個囝都無提我簽手冊, 都係我自己見到就簽羅 . 其實如果我唔問, 佢係完全唔會講佢係學校度的野. 希望佢聽日唔好再扭啦, 煩死......

係呀, 今日真係餵魚, 仲有Hello Kitty貼紙送, 我諗d小朋友好開心.

KV真係有一套教學方法, 今日Arthur話"响車到講野唔好咁大聲","食野時侯唔好講野", 呢d我哋平日都有教, 但佢唔上心, 我相信KV有教佢哋.
Arthur 媽媽

Jaden 唔會主動話比我聽有禮物,唔係妳講我都唔知.:-|

佢又話今日影相,同老師一齊影.  妳哋小朋友有冇題起?

問佢今日係唔係餵魚,佢先話係!其實阿仔都唔係好講學校發生的事比我聽.
原帖由 amymitpro 於 08-9-8 21:18 發表
係呀, 今日真係餵魚, 仲有Hello Kitty貼紙送, 我諗d小朋友好開心.

KV真係有一套教學方法, 今日Arthur話"响車到講野唔好咁大聲","食野時侯唔好講野", 呢d我哋平日都有教, 但佢唔上心, 我相信KV有教佢哋. ...

amymitpro & all,

我尋晚問佢, 點解佢係男仔, 但老師俾左hello kitty貼紙佢? 因為佢成日都話hello kitty係女仔... 佢居然好sweet咁話, 咁我攞左hello kitty 送俾媽媽!
我又問佢係咩組, 因為見其他mami有講起小朋友分組, 問左一陣佢話係蘋果組, 不過唔知係咪真, 然後, 我問佢果組有冇同學仔叫Arthur呀?佢話有, 咁我問佢, 佢坐邊架? 我仔居然話係坐佢個位! 總之, 我都係一頭霧水啦!

你地小朋友有冇講係邊組呀?

原帖由 amymitpro 於 08-9-8 21:18 發表

KV真係有一套教學方法, 今日Arthur話"响車到講野唔好咁大聲","食野時侯唔好講野", 呢d我哋平日都有教, 但佢唔上心, 我相信KV有教佢哋. ...

我個仔昨晚將d hello kitty 貼紙 貼曬上身

仲痴2個o係我塊面上面

佢都有同我講餵魚,

今日唔知有乜攪呢!
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

stliu,

多謝妳關心(係茶點個post), 今日心情好d啦 . 亞囝今朝起身返學都有扭計, 問佢係唔係唔想返學, 佢話唔係. 不果可唔可以唔咁早呀 ? 之後喊左10分鐘, 跟住擦牙, 食早餐到上褓母車都ok. 不果放學打電話比佢, 佢都係唔聽我電話. 唔知係唔係我成日講住佢返學的野, 佢覺我煩.....
原帖由 stliu 於 08-9-9 08:52 發表
amymitpro & all,

我尋晚問佢, 點解佢係男仔, 但老師俾左hello kitty貼紙佢? 因為佢成日都話hello kitty係女仔... 佢居然好sweet咁話, 咁我攞左hello kitty 送俾媽媽!
我又問佢係咩組, 因為見其他mami有講起小朋友 ...

jocola,

你仔仔好得意呀! 我仔原本都話要痴響個lego盒上面, 後來玩第二D野唔記得左... 佢地一有點紙就好鍾意週圍貼...

今日老師送左餅餅佢食(不過唔知係校車老師定係學校老師), 佢一放學打俾我就問我可唔可以食.

呀, 係喇, 佢尋日話, 課室仲有一個老師呀, 我問佢叫咩名, 佢話叫miss cha , 唔知係咪真, 咁我問佢, 即係有三個老師? 佢話係, 我問咁miss cha靚唔靚架? , 佢話: 好靚! 哈哈!  

原帖由 jocola 於 08-9-9 14:25 發表
我個仔昨晚將d hello kitty 貼紙 貼曬上身

仲痴2個o係我塊面上面

佢都有同我講餵魚,

今日唔知有乜攪呢!

雙子媽媽,

唔使客氣啦.

咁可能係Cyrus唔慣咁早起身, 係嘛? 冇辦法, 鬼叫要返學咩. 我仔而家每朝都6:30前起身, 連帶我地大人都早左起身呀, 因為想送佢搭校車... 我自己夜晚就早左瞓呀. 如果唔係真係唔夠瞓.

哈, 如果佢真係嫌你煩, 惟有"扮"問少D囉, 唉, 你上多D BK八下其他mami...

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-9 15:02 發表
stliu,

多謝妳關心(係茶點個post), 今日心情好d啦 . 亞囝今朝起身返學都有扭計, 問佢係唔係唔想返學, 佢話唔係. 不果可唔可以唔咁早呀 ? 之後喊左10分鐘, 跟住擦牙, 食早餐到上褓母車都ok. 不果放 ...

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!

my son was so happy to feed fish last week.
Do you know the teacher's name?
How many students in the class?

Ms. Tam and the assistant is Ms. Man. 我地個班好似20+人, exactly 唔知呀.
原帖由 MOONEYE 於 08-9-9 17:32 發表
my son was so happy to feed fish last week.
Do you know the teacher's name?
How many students in the class?

哈哈,
我同Ms Tam 傾過, K1F 有27人.

仲有Arthur 話今日行天橋(應該係學校遊樂場).
Arthur 媽媽

芷晴媽咪,
哈哈, 原來芷晴姓"黎" ,Arthur 可能聽錯咗姓"梁".

原帖由 pollykayee 於 08-9-8 23:01 發表
arthur媽咪

你好..哈哈..唔係呀,我哋姓黎的. 佢今日無話俾我知佢去餵魚呀, 日日問親佢有咩嘢學, 佢只係答我"伸腳尖, "咬"腳踭(但我知一定唔係, 因為呢啲係佢學跳舞時學的), 但佢日日就同我咁講..激死我呀

...
Arthur 媽媽

我個仔都唔鐘意聽電話,要三催四請先聽. 很多時候,佢玩梗或睇VCD,所以唔肯講電話.

Jaden剛開始識打電話比我時,佢成日主動打我手提電話,要和我講電話,話掛住我.  哎!而家冇E支歌仔唱.

妳個仔會唔會唔夠瞓?我個仔都不算太早睡,大概十時先睡得著.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-9 15:02 發表
stliu,

多謝妳關心(係茶點個post), 今日心情好d啦 . 亞囝今朝起身返學都有扭計, 問佢係唔係唔想返學, 佢話唔係. 不果可唔可以唔咁早呀 ? 之後喊左10分鐘, 跟住擦牙, 食早餐到上褓母車都ok. 不果放 ...

係呀, 我估佢係唔夠瞓羅. 因為佢夜晚唔願瞓, 見到我地未瞓佢就死都唔肯瞓. 仲有, 死都要等埋婆婆(婆婆同佢同一間房). 但婆婆要睇家好月圓, 所以最早都10:30上床, 通常要成11:00先瞓著. 由尋晚開始, 我地全家人10:30就熄燈瞓覺 .

Amy,

Cyrus都話尋日玩獨木橋, 佢仲有個女仔打尖, 唔肯排隊. 咁我問ms. tam有無鬧佢, 佢話無, 不果有話比佢聽要排隊羅. 咁我問ms. tam 有無扶住佢地玩, 佢答無, 不果係側邊睇住佢地玩羅. 另外, 佢話老師無送貼紙, 不果送左餅餅(旺旺先貝) , 佢仲同我講佢係提子組, 我問佢有幾多人一組, 佢話有2粒提子 , 都唔知真定假.

不果, 今朝同佢著襪時, 佢話尋日對襪整到佢一橫一橫(其實係條痕)咁佢就同老師講, 叫老師幫佢整吓, 點知佢話老師話佢咁麻煩, 仲話唔整啦, 要趕住上堂 . 我希望唔係真架嘞, 因為如果係咁, 老師都好無愛心姐.
原帖由 little_chit 於 08-9-9 22:49 發表
我個仔都唔鐘意聽電話,要三催四請先聽. 很多時候,佢玩梗或睇VCD,所以唔肯講電話.

Jaden剛開始識打電話比我時,佢成日主動打我手提電話,要和我講電話,話掛住我.  哎!而家冇E支歌仔唱.
...

All,

我尋日問阿仔, 佢都仲係話自己係蘋果組, 我諗佢真係蘋果組. 咁你地小朋友有冇話自己咩組呀? 我仔冇講到. 佢連尋日玩平衡木都冇提到啊!

芷晴媽媽,
亞仔話d Miss 有時叫英文名, 有時叫中文名, 佢中文名叫 梁肇麟 (係唔係好多筆畫呢?罰抄就慘0羅) 妳可以問吓芷晴識唔識佢.

我好奇怪妳話芷晴無落校車, 但有miss 跟住, 點解佢哋會咁大意0家 ?

原帖由 pollykayee 於 08-9-9 23:55 發表
arthur媽咪,

你個仔响學校都係用英文名的嗎, 我問芷晴佢又話唔知呢個名..

今日芷晴話俾我知佢搭校車時唔記得落車, 點知去咗大根德園, 我諗係另一個校舍, 後嚟佢話有個嬸嬸帶返佢去細根德園喎..

...
Arthur 媽媽
‹ 上一主題|下一主題