用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

pollykayee,

歡迎你呀, 多個家長真係好, K1F呢度都算熱鬧, 有好幾位家長一齊傾, 大家報下料, 我仔又係架, 講D又唔講D, 我地要估估下. 但大致佢返學都開心.

jocola,

係啦, 又落雨了, 我仲諗住陣間去接佢放學呢! 希望落一陣唔好落啦...

原帖由 pollykayee 於 08-9-4 23:09 發表
咁多位k1f的家長好..我係新加入的.
我個囡叫芷晴. 希望可以响呢度知道多啲佢响學校嘅動向. 因為我問佢學咗啲咩, 佢都答啲唔答啲.

stliu

今日K3返學,我個站都多咗好多人.d k3同學仔比我的印象係"好定",唔似我個仔周身郁.  希望佢遲d會定D啦!

原帖由 stliu 於 08-9-5 08:31 發表
all,

我仔都係, 講D 唔講D咁, 可能真係好似另一個thread的媽咪講, 響學校的事係秘密來... 所以就算問佢地都係講少少咁. 但總的來說, 佢地都係開心... 因為我仔仔放學返到家都係好cheerful咁.

今朝我地個站只係多左 ...

尋日我問亞囝有係唱歌, 佢話無 , 呢個我唔係好信佢, 因為佢一向唔鍾意唱歌. 佢答"無"可能係佢自己無唱. 另我個囝都話米奇變左本書書出黎.

原來k3今日先開始返開, 唔怪得我發現亞囝架褓母車多幾2-3個正襟危坐的小朋友

stliu,

接完jonathan返黎講吓妳有咩分享呀
原帖由 little_chit 於 08-9-4 22:23 發表
各位媽咪

而家先有時間上BK, 等我講吓問到阿仔D咩..

昨天唱"London Bridge".
今天唱"Twinkle, Twinkle, Little Star"
Mickey Mouse變本書比老師, 故事關於"返學"

不過以上有幾成真,就要自行判斷.::" />

佢仲話 ...

歡迎芷晴媽媽既加入~

今日我個站都係多咗1個K3哥哥. 但校車又唔算多人.

唔覺唔覺今日星期五, 有D驚佢放咗個星期六/日, 會唔想返學. 係唔係有D杞人憂天呢 !

雙子媽媽

我想老師為吸引小朋友集中注意力聽故事,先玩變本書出嚟.
老師都好有辦法!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-5 11:46 發表
尋日我問亞囝有係唱歌, 佢話無 , 呢個我唔係好信佢, 因為佢一向唔鍾意唱歌. 佢答"無"可能係佢自己無唱. 另我個囝都話米奇變左本書書出黎.

原來k3今日先開始返開, 唔怪得我發現亞囝架褓母車多幾2-3個正襟危 ...

頭先問亞囝, 佢話老師今日又有變魔術, 變左咩我唔記得左tim . 另外仲有睇電視, 淨係話有飛機羅. o係其他班, 我見有d家長話有得出去餵魚, 我問過亞囝幾次, 佢日日都話無
原帖由 little_chit 於 08-9-5 12:54 發表
雙子媽媽

我想老師為吸引小朋友集中注意力聽故事,先玩變本書出嚟.
老師都好有辦法!

All,

今日有D趕, 接仔仔時, 我老公無端端又出現埋一份, 所以變左, 我原本想問問班主任仔仔的上課情況, 都怕我老公響外面等(一個家長進學接放學), 而冇問到.

正如雙子媽媽所講, 接放學係響隔籬課室, 我裝入去時見唔倒我仔, 仲以為唔係果個課室呢, 如果佢縮左響門口附近, 所以見唔倒佢. 佢好搞笑, 老師未叫佢已經想衝出來咁呀...

我未問佢今日做乜, 不過, 佢應該都係講D唔講D了.

今朝搭校車, 我個站只係多左一個K3哥哥咋. 佢都係好淡定, 不過都算多野講, 都okay, 唔會太cool.  

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-5 13:41 發表
頭先問亞囝, 佢話老師今日又有變魔術, 變左咩我唔記得左tim . 另外仲有睇電視, 淨係話有飛機羅. o係其他班, 我見有d家長話有得出去餵魚, 我問過亞囝幾次, 佢日日都話無  ...

K1F kent road 張智傑報到

張智傑媽媽報到, please let me know any activities for joining!!

智傑媽媽, 歡迎你呀. 我係jonathan 媽媽.

或者可以諗下搞個秋季旅行.

原帖由 angellychan 於 08-9-5 17:11 發表
張智傑媽媽報到, please let me know any activities for joining!!

秋季旅行好呀!

您好, jonathan媽媽! 以前傑傑讀迦南時我都有問老師攞班上人名表, 咁先同傑傑有話題, 而家未敢問住, KV 又好似 formal D,  睇來都係要靠自己家長們攪作一吓親子活動!

歡迎 張智傑媽媽加入, 希望可以攪個秋季旅行, 等大家相認吓, 等小朋友開心吓.

今日Arthur有粟米條攞返屋企, 仲有, 佢今日話識咗芷晴喎, 仲有個同學叫"浩鈞",

芷晴媽咪,
我有問Arthur:芷晴有咩講, 佢又無出聲, 佢話芷晴姓"梁", 叫梁芷晴. 係唔係呢?
Arthur 媽媽

All,

我都有問我仔有冇識倒咩同學仔D名, 佢就話冇... 可能要等老師叫多D同學D名佢先會記得. 佢之前淨係話我知, 佢隔籬位一個係男仔一邊係女仔咋... 咁我問佢對面有冇人坐, 佢又話有... 希望遲d可以搵下有冇坐佢隔籬的同學仔. 我問唔中問下佢識唔識邊個邊個, 但佢完全冇反應呢!

angellychan,
我估KV都未必會俾人名表呢, 要靠響BK呢度八先得喇!
我都好想搞秋季旅行呀, 我諗11月可以諗諗日期同地點.
keep updated啦!

原帖由 angellychan 於 08-9-5 17:43 發表
您好, jonathan媽媽! 以前傑傑讀迦南時我都有問老師攞班上人名表, 咁先同傑傑有話題, 而家未敢問住, KV 又好似 formal D,  睇來都係要靠自己家長們攪作一吓親子活動! ...

好呀!!十一月去旅行好呀!!

Dear stliu,

我諗呢度起碼有8個家長: stliu, Jonathan 媽媽, 芷晴, Arthur, Cyrus家長, 皓霖家長雙子媽媽, have I missed anybody?? can go visit farm/ bbq ah!

Cyrus家長會唔會係=我呀 . 我係雙子媽媽, 我個囝囝叫Cyrus.

唉......我今日有d唔開心. 因為Cyrus今朝好扭計, 起身就話唔想返學, 唔肯換校服, 仲唔肯上褓母車tim, 仲衰過第1 日返學 . 唔知係唔係星期六/日玩得太癲

想問吓妳地的小朋友有無話出去餵魚呀? 我見其他班d家長話佢的小朋友都有安排. 不果問左Cyrus幾次佢都話無
原帖由 angellychan 於 08-9-8 09:57 發表
Dear stliu,

我諗呢度起碼有8個家長: stliu, Jonathan 媽媽, 芷晴, Arthur, Cyrus家長, 皓霖家長雙子媽媽, have I missed anybody?? can go visit farm/ bbq ah!

All,

哈哈, 我地每人都有個雙重身份... 我整左張mini list for K1F. 如有遺漏, 請加名啦. 我唔記得左little_chit個小朋友叫咩名呀... 請幫忙話我知啦.
另, 我就係jonathan媽媽了... 嘻嘻!

pollykayee ~ 芷晴
Amymitpro ~ Arthur
stliu ~ Jonathan
雙子媽媽 ~ Cyrus
angellychan ~ 智傑
little_chit
jocola ~ Ian

皓霖係多實街K1F, 所以呢度冇包括佢呀.
仲有冇呀其他同學仔係K1F (Kent Rd)呀?  

原帖由 angellychan 於 08-9-8 09:57 發表
Dear stliu,

雙子媽媽,

可能Cyrus放完假要適應呀. 我都好怕我仔有monday sickness呀, 佢之前幾個禮拜一起身都係有情緒架, 好在今日冇事咋. 我地都儘量禮拜日唔去街去咁夜呀, 免得佢唔夠瞓, 唔開心.

我今日問我仔仔, 佢話今日有餵魚, 但問佢用咩餵, 佢就叫我收線(電話). 哈, 俾佢激c

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-8 10:04 發表
Cyrus家長會唔會係=我呀 . 我係雙子媽媽, 我個囝囝叫Cyrus.

唉......我今日有d唔開心. 因為Cyrus今朝好扭計, 起身就話唔想返學, 唔肯換校服, 仲唔肯上褓母車tim, 仲衰過第1 日返學 . 唔知係唔係星期六 ...

我今日都驚Arthur扭計,好彩無事, 上校車返學都好開心.

**好開心聽到話今日餵魚, 等我晏d問卟亞囝先 **
Arthur 媽媽

amymitpro,

我今朝都好驚, 因為阿仔真係好似大人禮拜一唔想返咁架! 好在佢冇事, 反而幾開心, 食晒早餐.

我都唔知我仔講餵魚真定假. 你地小朋友週末有冇提你地要簽手冊呀? 我見另一班mami個女女有叫佢簽名. 但我仔係提都冇提呀. 不過, 我check手冊, 見倒就自己簽左囉.

原帖由 amymitpro 於 08-9-8 12:18 發表
我今日都驚Arthur扭計,好彩無事, 上校車返學都好開心.

**好開心聽到話今日餵魚, 等我晏d問卟亞囝先 **
‹ 上一主題|下一主題