用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才 - first round 面試結果
樓主: rexlouise
go

優才 - first round 面試結果 [複製鏈接]

王國長老

唔好讚壞佢囉, 我同曹校長,翠姐都直接講佢唔係咁乖咋,成日激到我頭都大埋, 學校屋企兩個樣

好期待星期六, 感覺終於又開學, 想快d知道分班分成點, 又想見下班可愛既小朋友.

中天英,

我大女讀民生的.

原帖由 中天英 於 08-8-25 23:34 發表
flower168,

恭喜你。

八掛問吓, 咁你大仔/女讀邊間?

唉 ....真係好down ...
1 )  Interview 之前 , 學校Misplace我哋個Profile ...
2 )  直至今日 , 一封信都未收過 ....

flower168,

多謝回覆。

點解我咁問?   因為成日都有人問 優才 v.s. XX學校, 有咩唔同, 邊間好 D 咁話。

面對呢 D 問題都幾頭痛, 事關我地小朋友讀優才, 淨係知道點好, 至於 XX 學校係點, 我地又點會知道呢 !!

所以一見倒有插班生呀, 或者好似你咁有小朋友讀緊其他學校, 就好開心喎   -    有人可以講多 D 優才 v.s. XX 學校既故事。

原帖由 flower168 於 08-8-26 21:22 發表
中天英,

我大女讀民生的.

點解會咁呀 ??   小朋友有冇去 interview 呀 ??  

打左去學校問未 ??

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-26 21:27 發表
唉 ....真係好down ...
1 )  Interview 之前 , 學校Misplace我哋個Profile ...
2 )  直至今日 , 一封信都未收過 ....

今日交過回條(因為我系WAITING LIST),希望下次再同各位講好消息

原帖由 中天英 於 08-8-26 22:24 發表
點解會咁呀 ??   小朋友有冇去 interview 呀 ??  

打左去學校問未 ??

失望又一日 , 打開信箱又無信 , 7月份已去interview , Interview前先知唔見左Profile , 第日先揾番 , 先前打过去問 , 第一次話負責老師放假 , 第二次話電腦維修....但如今 ...唉 , 都 HURT到唔想再打囉

王國長老

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-27 20:16 發表

失望又一日 , 打開信箱又無信 , 7月份已去interview , Interview前先知唔見左Profile , 第日先揾番 , 先前打过去問 , 第一次話負責老師放假 , 第二次話電腦維修....但如今 ...唉 , 都 HURT到唔想再打囉 :pity ...

唔想打不如send email 啦, 為左小朋友, 唔好咁易放棄, 可能郵寄出左問題都唔定, 唔check清楚點知結果?

chrischeung,

希望好快聽倒你既好消息。

原帖由 chrischeung 於 08-8-27 17:35 發表
今日交過回條(因為我系WAITING LIST),希望下次再同各位講好消息

不如你試多次喇, 再打电話去學校問吓, 最少知道個結果呀。

原帖由 tung_tungpig 於 08-8-27 20:16 發表

失望又一日 , 打開信箱又無信 , 7月份已去interview , Interview前先知唔見左Profile , 第日先揾番 , 先前打过去問 , 第一次話負責老師放假 , 第二次話電腦維修....但如今 ...唉 , 都 HURT到唔想再打囉 :pity ...

我都好希望快d有好消息,因為優才真系我的首選,除了這一間我都吾系好想考其他d小學,但迫於無耐都要搵其他學校,真系
原帖由 中天英 於 08-8-29 01:08 發表
chrischeung,

希望好快聽倒你既好消息。

大家好,

Waiting list..... 相信幾十個一定有, 因我今年六月被召回second in 時,

係o係waiting 名單中選出二十幾個再 in 多次.  

我非常明白waiting o既痛苦心情, 好似跌落谷底o感. 上年我同相公

等信時, 好心急好緊張又好興奮o感坐o係sofa 望住電視個大廈閉路

電視.... 望o左半個幾鐘, 睇o下郵差o黎o左未/派完信未, 一見郵差走..

我o地就衝落樓下收信. 點知............. 睇完感覺好似走入絕路o感........

因我o地一心只 in 優才一間! 雖然真係好失落, 但都要對面現實. 後

來收拾心情預備考另一間更難考o既學校, 不過佢大部份位都留比

自己人, 我o地哩o的無後台無人無物o既.... 梗係考唔到啦~ hehe~~

不過其實都係好事o黎o既! 因o個段時間令我"失落於優才信下"o既

心情得到舒緩, 因可以分散注意力. ^_^

不過奉勸大家千奇唔好似我咁任性"非君不嫁o感只考一間"!!!! 因我

仔係細細仔, 所以我先大膽只考一間, 諗住今年唔得... 仲有下年! 不

過其實真係好"險"o架!!   

waiting o既朋友唔好放棄呀! 就算reject o左o既小朋友家長都要加油

呀! 或者有更適合你o的小朋友o既學校等緊你o地. 無被取錄都唔代

表o的咩!!! 學我朋友話齋, interview 就好似帶個小朋友去同學校or

老師"雙睇"o感, 睇o下大家"tart"唔"tart"得著! 有o的老師中意斯文大

方型, 有o的中意活潑開朗型. 我o地都眼見好多小朋友成績非常好,

又乖巧o既..... 但好多間都唔收. 亦有o的係成績一般, 無上任何興

班等o既小朋友, 馮佢自己o既本質吸引老師. 其實最緊要係令小朋友

無壓力底下interview, 比佢o地以最輕鬆最好o既狀態打動其他老師/

學校! 加油呀~~~

另外想提提大家, 如你有什麼獎/什麼證書寄去學校後, 記緊要打電

話去學校問一問收唔收到. 因我o係六月被召回 second in 時.... 同校

長言談間先知............ 原來我幾o個月前寄去學校o個十幾張證書.......

收唔到!!!!! 我仲要係寄掛號!!!  

好彩後來再補寄後, 終於取錄o左, 真係險過剃頭!!

唔好意思, 長氣o左o的添........  

祝大家順利!!

野野芄

耶和華所賜的福、使人富足、並不 加上憂慮 。 箴言10:22

出左既力, 係會有回報既。

原帖由 野野芄 於 08-9-3 13:19 發表
大家好,

Waiting list..... 相信幾十個一定有, 因我今年六月被召回second in 時,

係o係waiting 名單中選出二十幾個再 in 多次.  

我非常明白waiting o既痛苦心情, 好似跌落谷底o感. 上年我同相公

等信 ...

中兄:

你係咪話緊我!好耐無見,因為換咗老板,要好勤力做嘢換取信任!

係呀!我兩輪都無入表,係1月至玩叩門,完全係俾校長睇到我兩夫妻的誠意!我會認為我哋策略再加上運氣,至會成功!

對於好想入GT又暫時未成功的家長,我極力鼓勵大家唔好放棄,再積極爭取與校長溝通,留有印象。未到最後一日,都重有機會!又或者2年級時插班,真係有人插班成功喎!

祝大家順利入讀優才!
維尼媽

維尼媽,

係妳咩?  自己招供就得喇。

世上無難事
    只怕有心人

妳咁成功既叩門個案, 應該同大家分享吓, 係咪?

原帖由 維尼媽 於 08-9-4 16:54 發表
中兄:

你係咪話緊我!好耐無見,因為換咗老板,要好勤力做嘢換取信任!

係呀!我兩輪都無入表,係1月至玩叩門,完全係俾校長睇到我兩夫妻的誠意!我會認為我哋策略再加上運氣,至會成功!

對於好想入GT又暫時未成功的家長,我極力鼓勵大 ...
‹ 上一主題|下一主題