用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才 - first round 面試結果
樓主: rexlouise
go

優才 - first round 面試結果 [複製鏈接]

Thank you for your response it's good to confirm the status.  Congratulations to all who have been accepted.

Best

原帖由 edea 於 08-8-22 12:42 發表

係呀, 唔好放棄, waiting唔等於唔得! 努力!

有沒有人還未收到信呢?, 我還未收到信, 要等明天再
打電話問了!

請問有冇人知道總共有多少人報名?
以及取錄多少學生?

我的女兒很好彩,
第一輪已被取錄‧
(我相信全靠精美的Portfolio)

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 08-8-22 13:49 發表
吉祥三寶,

恭喜妳、

中兄, 多謝哂!

仲算放下心頭大石, 安樂哂!

希望各位waiting list 的朋友, 如果真係心儀優才的話, 要繼續努力, 唔好放棄!

吉祥三寶

醒目開學勳章

原帖由 stardada 於 08-8-22 16:52 發表
以及取錄多少學生?

我的女兒很好彩,
第一輪已被取錄‧

hi, stardada,

我個囡有機會同你囡囡做同學.

面試當日聽陳校長講, 好似550人報考, 第一階段只收48人. 大約12個收1個.

吉祥三寶

原帖由 rexlouise 於 08-8-21 12:54 發表
大家好, 剛剛收到信 ---  waiting list
有點失望同唔開心   依家除了等, 仲可以做乜嘢 ?

大家可否分享下 ????

由waiting list轉accepted的年年都有好多, 好多家長同時抓幾間在手, last min 才放返出來.  如果知道waiting list有幾多人就好喇, 有數得計.

本來我還想報其他傳統名校如
女拔萃或真道

不過聽完你話大約12個收1個
這真是十分難得機會

Hi 各位, 我女女重未收到信呀, 好心急, 好想知係咪收唔倒信就等於冇機呢?

我地都收到取錄信。
knn,唔好放棄,一定有位放出黎。

Hi,

We were lucky, although our porfolio was poor and just I (single parent) attended the interview, GT also accpeted my son.
It was a little bit surprised to me around 550 enrolled in the interview & just less than 10% were accepted.

We are still confused whether to accept or reject their offer. Could anyone give comments?

Is GT good?
Their Public Exam results good or not?
For GT, base on what to accept my son, this is important, could anyone advise?

Many Thanks!

小墨媽, 請問reject咗, 但又真係好想讀, 仲可以點做呢?

原帖由 edea 於 08-8-22 11:18 AM 發表
小墨魚的表弟reject了,我們都很失望,因為小墨魚很想和表弟一起上學呢! 如果是waiting又好些,reject了真失望!

waiting的朋友們,我又來一年一度講自己的經驗 (請恕長氣):

小墨魚都是waiting的, 我們第一時間填了回條 ...

王國長老

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-22 22:56 發表
小墨媽, 請問reject咗, 但又真係好想讀, 仲可以點做呢?

妳可以寫信再同學校解釋你地既誠意, 正如我之前講, 如果k3小朋友仲有一d表演就寄相俾優才睇下, 有獎又寄相俾學校睇下, 成績表好更加要寄去, 持續update學校都係表現誠意既辦法之一, 每年都有好多人報優才, 但真真正正心儀優竹既又未必入到,手上拎住幾間學校offer既又未必肯早d放番個位俾有心人...唯有打一場耐力戰, 希望早d等到!

[/quote]

一定有信通知既, 可能今日打風冇人派信掛。

原帖由 charles2046 於 08-8-22 20:22 發表
Hi 各位, 我女女重未收到信呀, 好心急, 好想知係咪收唔倒信就等於冇機呢?

Xenc,

恭喜你。

原帖由 Xenc 於 08-8-22 20:58 發表
我地都收到取錄信。
knn,唔好放棄,一定有位放出黎。

stardada,

恭喜你。

能夠响眾多既申請者中, 脫穎而出, 令千金一定好叻。

原帖由 stardada 於 08-8-22 16:52 發表
以及取錄多少學生?

我的女兒很好彩,
第一輪已被取錄‧

first round咁多waiting

王國長老

原帖由 ansonl 於 08-8-22 21:51 發表
Hi,

We were lucky, although our porfolio was poor and just I (single parent) attended the interview, GT also accpeted my son.
It was a little bit surprised to me around 550 enrolled in the interview  ...

恭喜妳, 因為今年競爭較往年來得大, 所以第一輪就錄取實在需要相當運氣和實力!

如果妳替小朋友報考前有聽小一簡介會, 相信都會知道優才的特色是小一班教學和愉快學習, 而家一些科目如數學和英文都會快一級, 所以程度也不算淺, 不過小朋友在小班教學下學習和發問都較容易, 小朋友之間因為小班的關係也特別密切, 囡囡剛完成了小一, 她入學後越來越開朗活潑, 甚至另一位女同學由初入學時害羞得連打招呼也不太敢, 現在也變成十分開朗健談的孩子了, 老師們也深受小朋友喜愛, 所以在優才唸書是十分快樂的, 問題可能妳要考慮妳想給孩子唸一間怎樣的學校, 有的家長喜歡傳統型, 很多功課, 花很多時間學習, 在學業上要不停催谷, 那優才就不是合適的選擇了.

我建議妳參考一下置頂的文章由中天英兄發表的優才FAQ, 內裡有很多寶貴資料供家長們參考.

我簽名欄的網頁"優才資料搜集"也包括了一些優才學生公開試得獎的報導, 妳可以參考一下.

至於收生用什麼標準, 我們家長很難解答呢....要學校才知道了.

真感激妳的賜教! 自問之前巳做足準備, 亞女見完後亦可以講到老師嘅間題同佢嘅答案. 自己家長嗰part都不錯, 老師亦好像頗滿意, profolio 又做了好幾晚, 真的不知哪裡出了間題? 得知結果後真的很失望. 其實呢個做法的機會率高唔高呢? 假若有位, 校方是否會優先考慮waiting list, 而不是reject呢? 我現在已有新的成績表及獎狀, 應否現在就寄呢? 還是等第二輪面試完了才寄? 因校長之前講過, 若reject了便不用再來了, 所以很擔心! 我們真的很想入讀優才, 請問若取錄了後放棄的, 通常是什麼時間?   

原帖由 edea 於 08-8-22 11:28 PM 發表

妳可以寫信再同學校解釋你地既誠意, 正如我之前講, 如果k3小朋友仲有一d表演就寄相俾優才睇下, 有獎又寄相俾學校睇下, 成績表好更加要寄去, 持續update學校都係表現誠意既辦法之一, 每年都有好多人報優才, 但真真 ...

謀事在人  成事在天

YiChingMaMi,

reject 左再收番既机會的確比較低, 除非妳以後既舉動, 眞係能夠打動校方(陳校長 / 李教授) 既心。

不過都唔係完全冇可能喎, 事关上年, 都有一位家長, 兩輪都冇報名, 响二、三月先至直接叩門, 最後都成功左。

通常响六月, 會有人放番 D 位出黎既。

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-23 02:25 發表
真感激妳的賜教! 自問之前巳做足準備, 亞女見完後亦可以講到老師嘅間題同佢嘅答案. 自己家長嗰part都不錯, 老師亦好像頗滿意, profolio 又做了好幾晚, 真的不知哪裡出了間題? 得知結果後真的很失望. 其實呢個做法的 ...

我地都係waiting, 感覺失望, 唔開心, 但又覺有一絲希望, 好矛盾, 考小一既路仲有排捱......
‹ 上一主題|下一主題