用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才 - first round 面試結果
樓主: rexlouise
go

優才 - first round 面試結果 [複製鏈接]

等我嚟呢度報到吓先!

我細女都收到取錄信,放心晒

靚咪媽,

再次恭喜妳 !!

咁出年就兩兄妹拖住手返學囉, 眞幸福。

原帖由 靚咪媽 於 08-8-24 23:38 發表
等我嚟呢度報到吓先!

我細女都收到取錄信,放心晒

衰左啦, Reject左, 我老婆好內疚, 話係佢自己interview時表現差, 因佢一緊張就講唔停咁, 個老師問我野時佢又一時緊張爭住答, 後來都見到個老師表情有d唔鍾意, 都心知不妙.....
請問各位, 我仍然想繼續, 請問有何高見? 我一定會同優才打耐力賽, 等人放位出來, 我真係好想囡囡可以係呢度讀, 我唔想佢步我後塵.

原帖由 中天英 於 08-8-22 23:43 發表
一定有信通知既, 可能今日打風冇人派信掛。

多謝多謝.

Yes! 以後可以一齊喺優才成長la.

原帖由 中天英 於 08-8-25 00:04 發表
靚咪媽,

再次恭喜妳 !!

咁出年就兩兄妹拖住手返學囉, 眞幸福

大家好呀!!!

首先恭喜收到取錄信既家長.你地小朋友好叻呢!

我地都係 Waiting, 想當初我同老公齊齊請假去 2nd in以為有一絲既機會...點知最後都係 得個 "失望"

各位收到reject信既家長, 你地唔好唔開心..家長同小朋友都已經完成任務,並不是出現什麼問題,只是可能當日差少少運氣吧. 12個爭1個位真係叻得來仲要加埋運氣呢.

王國長老

原帖由 charles2046 於 08-8-25 04:37 發表
衰左啦, Reject左, 我老婆好內疚, 話係佢自己interview時表現差, 因佢一緊張就講唔停咁, 個老師問我野時佢又一時緊張爭住答, 後來都見到個老師表情有d唔鍾意, 都心知不妙.....
請問各位, 我仍然想繼續, 請問有何高見 ...

請妳太太唔好自責啦, 因為十二,三人競逐一個位, 的確係幾難, reject左唔好當係自己或小朋友既錯!

其實reject左真係難少少, 但如果好有誠意, 不妨多寫信俾學校, 試過好過唔試, 睇埋小朋友k3表現, 可以update一下學校請佢地再考慮, 盡左做左可以做既先, 如果唔係最後一線機會都冇啦.... 加油啊!

各位,

12:1這個比例是否可證實(550人報考, 第一階段只收48, 大約12個收1), 我們Interview時的Number大於550.

回想起,真道校長曾提及每一個簡介會大概可收200250Application Form. 然而, 優才是不收報名費的; 因而, 報考的實際人數應該是較多的.

優才第一階段收48, 第二階段也是收48, 合共96. 理論上很合理, 果我是校長,我會更改這個比例.

有冇人知第一階段收多少人,waiting list 有多少.
這些數據將可令我們更了解優才.

Thanks,
Anson

見到你地被取錄了,一方面也鄧你們開心,另一方面,我亦很自責,因為我囝囝被reject了,唔知關唔關我冇交portfolio事呢?我以為只要囝囝表演好,交唔交portfolio都沒有問題.可能學校覺得我沒有誠意吧.
唉.今次真係害了囝囝啊.
想請問吓被取錄了的家長,你哋是否有做portfolio?

Hi all,

We're so luckily that my daughter is accepted without presenting any profile.  I brought along all certificates & her drawings.  I did copy all school reports but didn't show even the teacher asked for   I think I was too nervous at that moment and only concerned on talking
I thought that she will not be accepted as she was not willing to go out for the game with Principal Chan.  I need to lead her to join the queue and go up the stair.
Right after the interview, I asked her what did the teacher ask her, she said "the questions you used to ask me"
After reading all comment here, I asked her again if she needed to write anything, she finally said "Watermelon" But I don't think she can....
Anyway, we're so lucky and looking for her primary in GT.

原帖由 梅蘭菊竹 於 08-8-25 18:45 發表
見到你地被取錄了,一方面也鄧你們開心,另一方面,我亦很自責,因為我囝囝被reject了,唔知關唔關我冇交portfolio事呢?我以為只要囝囝表演好,交唔交portfolio都沒有問題.可能學校覺得我沒有誠意吧.
唉.今次真係害了囝囝啊.
想請問吓 ...

等到今天才收到信, 好開心細女被取錄.

中兄,
正如我之前所說,喺度同各位家長閒談,感覺真係好warm. 多謝各位一直以來的支持及鼓勵! 其實GT嘅優點都不用再提,反而值得讚許的是GT有你們這羣優質的家長更是難得,相信你們的子女必屬佳品.不能跟你們做學友,實是我們的損失.無論如何,會作最後嘗試,希望bad luck遠離我們啦!

原帖由 中天英 於 08-8-23 10:35 PM 發表
謀事在人  成事在天

YiChingMaMi,

reject 左再收番既机會的確比較低, 除非妳以後既舉動, 眞係能夠打動校方(陳校長 / 李教授) 既心。

不過都唔係完全冇可能喎, 事关上年, 都有一位家長, 兩輪都冇報名, 响二、三月 ...

王國長老

能唔能夠入到優才都好, 大家有緣做朋友分享一下報小一階段既擔心都好, 每年我都希望呢度既網友得到好消息, 每見一位家長失望我都難過, 只希望每個小朋友都入到一間好學校, 唔一定係優才, 能夠有快樂充實既學校生活, 各位家長都唔好將"錯"攬晒上身(雖然我唔認為係錯), 前年囡囡不停被reject, 我都有個信念佢唔係差, 而因為個遊戲係咁玩, 真係需要運氣. 囡囡finally入到優才, 小一過去後成績都追到average, 我相信小朋友係ok既, 僧多粥少, 學校只有盡力揀, 但好既小朋友咁多, 位得咁少, 千萬唔好怪責自己或怪責小朋友呢! 相信每年都有小朋友驚唔敢出去同陳校長玩, 我果年一樣有, 但我相信唔會因為咁就唔收個小朋友, 去到陌生環境見到陌生人, 小朋友驚都難免, 要玩多d先warm up到, 盡左力就ok架啦!

小墨魚表弟好活潑健談, 英文會話都由出世train起, 但可惜都係reject, 今年競爭較往年更大, 係有失望但都無奈.

優才報名唔收錢, 但係要填意向書, 好多" 渔翁撒網 " 既家長, 一見倒份意向書, 都會打退堂鼓; 所有交得表既,  大部份都係想入優才既。

第一階段應該收48人;  至於幾多人報名就唔肯定, 有人話550, 又有人話650; 如果有人既号數超過550, 咁可能眞係有六佰幾人喎。

原帖由 ansonl 於 08-8-25 14:32 發表
各位,

12:1這個比例是否可證實(550人報考, 第一階段只收48人, 大約12個收1個), 我們Interview時的Number大於550.

回想起,真道校長曾提及每一個簡介會大概可收200至250份Application Form. 然而, 優才是不收報名 ...

flower168,

恭喜你。

八掛問吓, 咁你大仔/女讀邊間?

原帖由 flower168 於 08-8-25 20:54 發表
等到今天才收到信, 好開心細女被取錄.

YiChingMaMi,

我絕對相信妳係好Mami, 妳既囡囡亦屬佳品。

希望妳响爭取入優才既同時, 考慮埋其他學校, 外面仲有好多好學校既, 千其唔好孤注一擲咁大壓力。

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-25 21:21 發表
中兄,
正如我之前所說,喺度同各位家長閒談,感覺真係好warm. 多謝各位一直以來的支持及鼓勵! 其實GT嘅優點都不用再提,反而值得讚許的是GT有你們這羣優質的家長更是難得,相信你們的子女必屬佳品.不能跟你們做學友,實是 ...

一命二運三風水
   四積陰德五讀書

祝各位爸爸/媽媽, 能夠搵倒合心水既學校。

touch wood 講句, 就算今年唔得, 仲可以 G2 插班; 总之机會係有既。

原帖由 YiChingMaMi 於 08-8-25 21:21 發表
中兄,
正如我之前所說,喺度同各位家長閒談,感覺真係好warm. 多謝各位一直以來的支持及鼓勵! 其實GT嘅優點都不用再提,反而值得讚許的是GT有你們這羣優質的家長更是難得,相信你們的子女必屬佳品.不能跟你們做學友,實是 ...

Hi BBWarmm,

恭喜妳 !!!

有時仔女離開自己視綫時, 會有意想不到既表現, 妳相信嗎??

原帖由 BBWarmm 於 08-8-25 19:46 發表
Hi all,

We're so luckily that my daughter is accepted without presenting any profile.  I brought along all certificates & her drawings.  I did copy all school reports but didn't show even the teacher ...

Hi Mr 中,

I entirely agree, especially every time I talked with her class teachers on her performance in kinder, seems who she's talking about is not my daughter

Hi edea,

I totally agree what you mentioned about this "school hunting game", all by luck and our kid's performance.  What we can do is getting all preparation done but nothing else.  Most important is, don't blame on yourself or even the kid, it's only the very early stage for their growth.  There's still a long way to go.

原帖由 中天英 於 08-8-26 01:13 發表
Hi BBWarmm,

恭喜妳 !!!

有時仔女離開自己視綫時, 會有意想不到既表現, 妳相信嗎??

原帖由 edea 於 08-8-25 22:36 發表
.... 真係需要運氣. 囡囡finally入到優才, 小一過去後成績都追到average, ......

edea, 你點可以用 "小一過去後成績都追到average," 來形容小墨魚啊?.
.
.
.
.
.
.
.
.

你應該話:"小一過去後, 成績方面, 小墨魚終於可以為同學們建立一個新既奮鬥目標."
‹ 上一主題|下一主題