用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖家小學(klntong) VS 聖羅撒小學-如何決擇? ...
go

嘉諾撒聖家小學(klntong) VS 聖羅撒小學-如何決擇?

請各位好心人比d 意見.現在只會揀以下其中一間小學,請問那一間好d.因本人很煩惱   請幫忙.

1) 嘉諾撒聖家(九龍塘)--p1 to p3 活動教學,p4-p5 目標為本. 女校有直屬英中band 1尾在九龍城.
2) 聖羅撒小學--傳統女校, (小學原址2011年有新校舍) 但會暫借砰石村殺校舊校上堂2年, 有直屬Band 1 女英中在沙田. 剛剛女中高考出了1個5*狀元, 2個3A*

本人大女兒活潑,學習快, 英文和口才幾好。但不太集中。明明已經學識又寫過的字、轉頭又忘記了但算聽教.
本人還有1個細女2yr10 mth now. 性格堅強獨立,小說話,很小哭. 學無家姐快,但記性幾好!

如果是你會如何選擇? 轉發 - 標記未讀 - 下載 - 刪除 - 關閉

嘉諾撒聖家(九龍塘)是屬於41校網, 聖羅撒小學就是34校網, 請問你住處是哪個校網?  你預算第一輪自選學校成功是因為你們是天主教信仰, 有宗教分嗎?

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

fatpanda

想1st round 報其中一間. 有20 分 (5 分是宗教分). 請問應報邊間好呢?住沙田. 交通及借校不是主要考慮因素.

如交通及借校不是考慮因素. ST ROSE比較好些.

選聖家的, 多是41區第二志願, 若有更好的學校, 她們就會走了. 選ST ROSE的, 一定是34區第一志願, 甚至多是從幼稚園就選定這校. 在歸屬感上, ST ROSE是優勝的. 成績也顯示出這個分別.

原帖由 Siman 於 08-8-23 03:26 發表
fatpanda

想1st round 報其中一間. 有20 分 (5 分是宗教分). 請問應報邊間好呢?住沙田. 交通及借校不是主要考慮因素.

原帖由 nicolemummy 於 08-8-23 08:30 發表
如交通及借校不是考慮因素. ST ROSE比較好些.

選聖家的, 多是41區第二志願, 若有更好的學校, 她們就會走了. 選ST ROSE的, 一定是34區第一志願, 甚至多是從幼稚園就選定這校. 在歸屬感上, ST ROSE是優勝的. 成績也顯 ...

我十分同意 nicolemummy 的意見, 如果選聖家的話, 多數是41區第二/三志願(通常第一是瑪利諾修女, 第二/三就是九龍城或九龍塘聖家), 如果選聖羅撒則一定是34區第一志願
如果樓主不考慮交通及借校這兩因素的話, 聖羅撒是較好的選擇.

`FaTPaNdA﹏

我十分之同意兩位的見解,謝謝你們同我解決了這個煩惱!

My hubby 都話 SRL好d, 因中學係沙田近我地. 可能又加上5A效應.之前SRL中學換了新校長d人話幾好.而SRL中學己率先改格配合334.中六將會有4 至5班.現時兩班.

我本來係怕阿女讀得辛苦, 見聖家d小朋友讀得幾開心又辨得幾好所以.......... 不過論課文, 聖家小學d書淺過SRL, 論英語水評又真係SRL優勝小小.

唔係話HF(Kln Tong)唔好,它始終是所辦得不錯及校風好的小學.校長也是好多好評.

以我所知嘉諾撒聖家(九龍塘-添福道) 並不是活動教學 ... 仲要係好"谷"果種學校 .... 即係小一已經有背默 .... 多功課 ..... 成績唔好要留級 ........ 呢類型學校 ...... 注意呵!

來源:親戚子女

chuyuencheung

多謝提點!其實宜家好多不時十分出名小學都係吟. 好似保良局XX津貼小學, 九循, 每天至少8-10樣功課.

朋友女兒上年入St. Mary P1 (kinder at St. Cat), p1中英不合格.老師致電可能留班都未必有位.

現在p1學生家長都面對好多壓力了.

原帖由 chuyuencheung 於 08-8-25 08:57 發表
以我所知嘉諾撒聖家(九龍塘-添福道) 並不是活動教學 ... 仲要係好"谷"果種學校 .... 即係小一已經有背默 .... 多功課 ..... 成績唔好要留級 ........ 呢類型學校 ...... 注意呵!

來源:親戚子女 ...

這是我過去 : 我女兒當年是入讀聖羅撒幼稚園, 在小一派位時, 我們沒有宗教的分數, 所以第一輪自行選校未能成功入讀聖羅撒學校, 再者住宅不屬於34校網, 最後唯有被政府派位到其他小學, 當完成小一時, 我提交申請信(插班小二) 分別到聖羅撒學校及九龍塘聖家學校.

後來接到九龍塘聖家學校的筆試通知, 再經面試後接納我們入讀的申請, 可惜聖羅撒學校就沒有任何回應, 今年小女小六畢業, 回顧過去的小學生活很開心.

祝你女兒成功入讀心儀的學校, 生活愉快!

原帖由 Siman 於 08-8-25 03:23 發表
我十分之同意兩位的見解,謝謝你們同我解決了這個煩惱!

My hubby 都話 SRL好d, 因中學係沙田近我地. 可能又加上5A效應.之前SRL中學換了新校長d人話幾好.而SRL中學己率先改格配合334.中六將會有4 至5班.現時兩班.

...

`FaTPaNdA﹏

fatpanda

多謝你的分享!

吟你女兒派了那間中學, 是否嘉諾撒聖家書院. 請問知唔知你女兒那班有幾多人入到, 不能上嘉諾撒聖家書院的會派到那間中學呢?

原帖由 fatpanda 於 08-8-27 22:53 發表
這是我過去 : 我女兒當年是入讀聖羅撒幼稚園, 在小一派位時, 我們沒有宗教的分數, 所以第一輪自行選校未能成功入讀聖羅撒學校, 再者住宅不屬於34校網, 最後唯有被政府派位到其他小學, 當完成小一時, 我提交申請信(插 ...

如果要聖羅撒咁難入,咁真系要重新考盧啦