用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

面試

各位好 ...   小兒已報讀了09-10年王錦輝小學, 現正等安排面試.. 請問有沒有人知道面試形式是怎樣的呢 ?? 家長需否接受面試 ??

Hi~我想問下你幾時交表and幾號收到通知?是收到信?唔該晒.

我尚未收到面試通知的, 只不過想知過往的大概情況 ... 學校的網頁有提及面試大約在 28/8 - 30/8 日舉行...

原文章由 阿霆媽媽 於 08-8-13 14:25 發表
各位好 ...   小兒已報讀了09-10年王錦輝小學, 現正等安排面試.. 請問有沒有人知道面試形式是怎樣的呢 ?? 家長需否接受面試 ??

上年面試日,我們早到了,一心要等,但很好當我們報到後小兒很快便可安排入去面試(學校此安排很好免得小朋友因等得太久而不耐煩),
小朋友幾個一組由老師帶入考試,家長就做問卷,大約幾十分鐘,小朋友每人都拿一圖出來, 不過阿仔問了很久才問到D,有自由創作圖,
單獨表演(最好是孩子最熟的就得了,千萬不要使孩無信心,有信心的,就是唱首兒歌,都是會表現出光茫的.)還有一些英語對答和日常的生活問題,仔仔話問他如在機場不見了爸媽會點?吖!我都想問你會點答?
家長面試,要小孩入圍後,才會再寄信通知的.上年是小組討論,而聽說往年是由主任分別接見每對家長的.
希望你成功.

醒目開學勳章

我想問問打高爾夫球算唔算天才表現呀!!

原帖由 yok 於 08-8-14 15:26 發表

上年面試日,我們早到了,一心要等,但很好當我們報到後小兒很快便可安排入去面試(學校此安排很好免得小朋友因等得太久而不耐煩),
小朋友幾個一組由老師帶入考試,家長就做問卷,大約幾十分鐘,小朋友每人都拿一圖出來, ...

面試

請問家長所做的問卷是否英文作答, 是否問為什麼選擇這所學校等...?

Dear all mums

Do u know how many students going to interview this year??

今年封信無提到"天才表演"呢part,所以我琴日打電話去問下....聽電話果個姐姐話我:今年唔會安排天才表演喎!

都唔知真定假!?

原帖由 winniemingchu 於 08-8-25 17:11 發表
請問家長所做的問卷是否英文作答, 是否問為什麼選擇這所學校等...?

上年問卷是以中文作答的,好似問題都是圍繞有關學校及對子女的問題.
不過看你們的發表,看來今年面試的形式都也有所改變了.

醒目開學勳章

fi-fi

你都有報王錦輝
你小朋友幾時 in 呀!!

原帖由 fi-fi 於 08-8-26 08:36 發表
今年封信無提到"天才表演"呢part,所以我琴日打電話去問下....聽電話果個姐姐話我:今年唔會安排天才表演喎!

都唔知真定假!?

Oscar媽,

Hi~Hi~我見到你個"面包超人"先醒起你呀!!!

我...聽日下午3:00呀!!!

原帖由 Oscar媽 於 08-8-26 19:07 發表
fi-fi

你都有報王錦輝
你小朋友幾時 in 呀!!

醒目開學勳章

fi-fi,

我星期六 11:00am 呀!!

原帖由 fi-fi 於 08-8-27 08:44 發表
Oscar媽,

Hi~Hi~我見到你個"面包超人"先醒起你呀!!!

我...聽日下午3:00呀!!!

回覆 # 的文章

唔知有幾多人面試呢?

醒目開學勳章

今日開始面試 la!!

今日面試既媽咪可唔可以分享下面試過程..

thk !!

今日去完面試

今日囝囝去完面試,家長面試的題目唔係好難,
學校那方面最吸引你報讀,點睇家校合作?
而囝囝in完出嚟就冇乜特別,

話中文文題就全部都有答,但英文就答得兩題

昨日in完, 家長問卷係中文, 好似係九題, 我太太答前一板(係問D around學校理念既野, 我冇太留意, 好似問d子女與學校既野), 我答後面果板(有關家長對學校既附出 : 你點睇家長義工呢樣野, 你會否讚成家長要報讀校內一些course, 要加俾家長讀既話有咩見議, 你可以為學校既服務範圍係咩, 另有一段係你既自由感想...呢題唔一定要答, 唔算係question), 交果陣我就順便夾埋07~08年我身為小女學校PTA時做果份年報入去, 因為成本野係我一手一腳做晒既, D老師及PTA委員都拍晒手掌 (好耐冇試過俾人咁歡呼+掌聲啦 好感動) 入面也有我寫果首新詞新曲既PTA會歌, 幾大都show D 野好過冇啦.

原帖由 阿霆媽媽 於 08-8-13 14:25 發表

重有係...家長唔洗見老師既, 只係小朋友入左去成40分鐘, 又中英問答又畫圖.

By my understanding, if the candidate is successful.....the parents interview will be scheduled.......!

they said result will be annouce end of OCT, is that 2nd interview for parents result or confirm admission result??

Please comment

回覆 # 的文章

joeyjoeychan,

The result announced in Oct-2008 should be the result of the 1st round interview.  If your child's 1st round interview is success, then you will get the 2nd round interview chance.  If you also pass the 2nd round interview, then, congratulations, your child can get a place in that school.