用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

我大仔讀得好開心.  功課都幾深...
我個仔果班有一位同學要留班...要重讀番一年班..... 因為佢d成績太差, 考試科科唔合格, 默書又唔合格, 家長又唔跟進, 所以學校要佢留班...... 不過d老師會在lunch時間幫佢輔導....
如果你真係要選蕭漢森, 你就要有心理準備, 佢地一年考4次試, 4次都計分, 每科考試都好多頁.....而且都幾深.....做家長要follow.

我兩個女女以前都是讀瀝源主風, 現在一個中六,一個中一。
除校舍舊d, 其他都ok
老師有愛心,課堂活動多,小朋友學習愉快。
除成績外,學校對於學生的品德都非常重視。
學校對小六選校跟得好很足,對每個學生都會比意見。

學校一年有4次考試,但無text, 每次考試只有2天,
默書唔駛考,只計平時分,而且會比一個學期的默書範圍。
小一上學期會比學生適應期,唔會考試,會用一d text 做平估。
學校有2個外籍老師,當中1個是學校額外請的。
到現在都keep到有4班,無減個班。

原帖由 19770104 於 08-9-7 18:28 發表

想問你係邊間主風,我想選瀝源邨嗰間,不果唔知好唔好,請比意見

原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-12 09:32 發表
蕭漢森 mug唔係有 4 班, total 9x 人

CathyDannyB
蕭漢森係有 4 班、
今年轉小班教學、
每班26人共104人

Thanks !!

原帖由 joefoon 於 08-9-18 01:25 發表

CathyDannyB
蕭漢森係有 4 班、
今年轉小班教學、
每班26人共104人

原帖由 香香 於 08-9-18 10:34 發表
我朋友就派左入聖心喇. 要教快半年既野. 仲要聽講都幾深比沙官仲要深. 知既係咁多喇!!

我老公讀過胡上. 所以都想報. 但係咪真係咁好呢? 因為唔想出到沙田咁遠讀?

cky:

可以分享有咩好嗎? 因為睇左好多綱頁胡素貞 ...

其實我都係聽口碑, 而且沙呂, 沙官又未輪到自己
見"胡素貞" 係第一城, 環境幾清靜, 交通又方便, 咪想選佢
哈哈

in this comming saturday, i will visit Po Leung Kuk Chu Ching Yin School
and I have visited Siu Hon Sum on last Saturday

I will come back again after i visited Chu Ching Yin  

I want to Compare  this 2 school
有捨必有得 有得必有失

朱正賢open day???

原帖由 WinChi 於 08-9-18 19:21 發表
in this comming saturday, i will visit Po Leung Kuk Chu Ching Yin School
and I have visited Siu Hon Sum on last Saturday

I will come back again after i visited Chu Ching Yin  

I want to Compare  thi ...

原帖由 Carman_mami 於 08-9-18 21:10 發表

yes,20/9(六)9:00am,K3ge家長可以去,我都會去呀
and 想問朱正賢ge 科學科用英文書教ge,唔知好唔好le?

是常識科中文+英文 !

大家好, 我都係91網,為呀仔選校不知幾頭尺.
到底簡吾簡沙呂小好真係仲味決定到,同人地講,好多人都會覺得好奇怪,人地搬都要搬泥91網就係為左報兩呂一培,仲有咩好林?
我個係大仔,報呂小只得十五分,得個報字。只可自我安慰話有誠意分,但據知我間幼兒園今年想叩沙呂門D小朋友全部吾得,所以誠意分幾有用真係見人見志。橫掂都係大抽獎, 不如慳番個機會比弟間學校。

我最擔心都係沙呂太崔谷,我地兩公婆都要番工,食完飯最早都八點,如果晚晚都要做三四個鐘頭功課溫書大家好快會死,仲有個細佬要睇,根本係吾可能。

其實我去年睇過大埔教院賽馬會,自己都好鐘意, 就係遠左D, 最緊要係今雲報左,就算派吾到校長都講明叩門時會consider (沙呂係,你吾係三輪都選佢根本冇得叩門)。

胡上,沙官都係比較傳統,要我個仔坐定定都幾難囉,幼兒園校長更加講明吾好選呢兩間(比我個仔), 因性格不合,小朋友會好辛苦.原本弟二志願係Siu Hon Sum, 不過聽番泥意見毀譽參半。主風,最近自己,不過有個朋友個仔係度讀左三年的經驗認真麻麻,有D只開一班小一你又吾想讀,另外有個係做社工既朋友話91網間間都可以選,千其吾好選佢所熟機構開辦果間...一個字,吾得。
我知你想我開名,咁做係吾得嫁,不過吾駛驚,呢間學校吾多人擺弟一,二位,事實上BK上D評價都吾錯。

唉,真係煩到嘔, 大家有意見就多D交流下,仲有一個禮
拜到就交表....救曬命。

我都有諗蕭漢森, 聽講陳元喜都唔差, 好煩 la

原帖由 baldheadcat 於 08-9-19 00:50 發表
大家好, 我都係91網,為呀仔選校不知幾頭尺.
到底簡吾簡沙呂小好真係仲味決定到,同人地講,好多人都會覺得好奇怪,人地搬都要搬泥91網就係為左報兩呂一培,仲有咩好林?
我個係大仔,報呂小只得十五分,得個報字。只可自我安慰話有誠意分 ...

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-19 11:15 發表
我個女在沙呂P6,個仔在P4。根據在過去5年多的經驗,沙呂的功課其實不算多;有時3 - 4樣,有時多一些。好像昨天他們各有4份功課。
我也不覺得沙呂的壓力很大,好像我的女兒,上學期每天放學後都有參加課外活動,例如女童軍、詩班、 ...

好多謝你的分享. 人地話沙呂小朋友較活潑, 但老師流失率高. 一呂小則較谷. 唔知你又點睇呢?

醒目開學勳章

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-19 11:15 發表
.....我覺得在沙呂小讀書最重要是小朋友能自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習。當然家長亦需盡力協助,好像今年重新推行的課外讀書計劃,就需家長參與。

如果小朋友真係可以自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習... 我相信任何一間小學都岩個小朋友. 可惜我個仔唔係, 唔好話d小朋友, 連我自己讀書果時都唔係咁.

好羨慕你有對咁乖既仔女.

原帖由 km1357 於 08-9-19 15:01 發表

如果小朋友真係可以自動自覺,不單是做功課,還有看書和溫習... 我相信任何一間小學都岩個小朋友. 可惜我個仔唔係, 唔好話d小朋友, 連我自己讀書果時都唔係咁.

好羨慕你有對咁乖既仔女. ...

leo_lee_in_hk,
你真是有對乖仔女, 實在令人羡慕呀!

km1357,
「 我相信任何一間小學都岩個小朋友」你說這一句我又覺得未必. 一個原本自動自覺的小朋友, 如果見到同學唔去做, 或是只得佢自己努力, 甚至努力會給同學笑的. 可能也會受影響而轉變. 當然有人係可以唔受別人影響的. 所以如果能找到一班大家都有上進的同輩, 相信彼此間的影響都係正面的.

有朋友個女去到一間幼稚園, 她的同學都係電視精來的.  原先唔多看電視的女兒, 你想她還可否不看電視呢? 她要煲電視先可以同同學傾得埋.

使唔使報名架?? 定只係沙田讀的幼稚園生可以去?? 還是到時就這樣walk-in入去就得呢??

原帖由 Carman_mami 於 08-9-18 21:10 發表

yes,20/9(六)9:00am,K3ge家長可以去,我都會去呀
and 想問朱正賢ge 科學科用英文書教ge,唔知好唔好le?

原帖由 香香 於 08-9-18 10:34 發表
我朋友就派左入聖心喇. 要教快半年既野. 仲要聽講都幾深比沙官仲要深. 知既係咁多喇!!

佢只係數學學快人地一個學期!

我係第二個網,係網主主要回答問關於學校旣野!
我見網主答話沙田揀聖心和沙呂會好d,
因為小學有聯繫英中的bank 1!(津校)
每年學校都起碼留40個學位給小學~

但係一呂唔係同沙田呂明才聯繫咩?
唔通只係同沙呂聯繫?
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]
‹ 上一主題|下一主題