用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得

沙呂功課多嗎?我瀏覽它的網頁,看似是一間銳意改革的學校,不大傳統,事實是這樣嗎?我想仔仔入這間,當然未必入到,不過我好想知道,唔該大家.

保良局蕭漢森 ok 嗎

我囝囝都係讀沙呂小,剛升小三,做功課勁慢,做吓玩吓,由小一到而家做功課的時間都唔會超過兩小時。中英數每天各一至兩樣功課。

英文:寫生字5-6個,每個3次,加一句作句,長短不拘,另做一至二頁workbook。
數學:作業2-4頁。
中文:教新課文就寫詞語約10個,每詞語寫一行,約5-6次,再加一句作句。中文作業2頁。
如當天有常識堂就做作業約2頁。

功課就謹此而已,不明為何會做3.5至5小時那麼久?
況且,學校有"彈性家課政策",如家長覺得功課多或認為子女已懂得做,可在手冊中該項功課欄寫上"豁免"就可以不做,無需解釋的。

至於默書,每星期中英各一次,每次在一課內抽默生字及句子,老實說,實在不多。雖然我小朋友次次都不太高分,皆因他懶散而已。

我覺得沒有為囝囝選錯學校,他讀得很開心,每天回家還可以給他1小時遊戲時間,半小時故事時間,十時上床睡覺,慶幸沒有太大壓力。

不過,話說回來,有時老師真的稍惡呢!

原帖由 WinChi 於 08-8-27 16:17 發表
我女係保良局吳多TAI 幼稚園 讀
我覺得呢間不幼稚園不錯

WinChi,

你囡囡讀邊一班架 ? 我囡囡係吳多泰下午E班架
哈哈

原帖由 cky 於 08-9-9 14:05 發表

WinChi,

你囡囡讀邊一班架 ? 我囡囡係吳多泰下午E班架

我女係讀上午江老師那班,雖則唔同班,但大家交流下,今個星期五  5.30 家長會‥你會來嗎?

winchi
有捨必有得 有得必有失

我都係91, 但如果第一輪想選擇 89 網, 會唔會好奇怪, & 難d抽中呢?

原帖由 WinChi 於 08-9-10 09:02 發表

我女係讀上午江老師那班,雖則唔同班,但大家交流下,今個星期五  5.30 家長會‥你會來嗎?

winchi

Winchi,

吳多泰討論區未見過你, 你可以到個邊大家交流下, 堯豬媽媽都係上午班江老師, 我囡囡下午班都係江老師
星期五d時間唔係好就, 公司請假就要半日
所以叫左daddy 去聽, 佢d時間自由d
我心水係"胡素貞"
哈哈

想問大家意見,如果仔仔選沙呂有15分,但選聖心20分,沙呂近屋企,自行收生如何選擇,請比意見唔該

醒目開學勳章

我都好想囝囝讀"沙呂", 都係15分, 應該點選擇好????
or "朱正賢"...呢兩間都近屋企...."聖心"都有機會....
如果"沙呂"會有機會嗎???心儀"沙呂"但又唔知機會幾大.......
下年"細佬"又要選喇!!!@@

原帖由 estherxx 於 08-9-10 11:59 發表

我個人覺得如果得15分, 在自行收生時最好選擇沒有宗教背景的學校, 那麼會較為容易取錄!

因有宗教背景人任(20分)亦要抽籤!

醒目開學勳章

請問你哋會點分先後次序? 會預備幾多份protfolio??

培基
培僑
朱正賢
蕭漢森
沙官

培基
蕭漢森
朱正賢
沙官係全日 or 半日

原帖由 toys 於 08-9-10 18:50 發表
請問你哋會點分先後次序? 會預備幾多份protfolio??

培基
培僑
正朱賢
蕭漢森
沙官

原帖由 CathyDannyBB 於 08-9-11 09:39 發表
培基
蕭漢森
朱正賢
沙官係全日 or 半日

沙官係88網

培基
蕭漢森
朱正賢
係91網喎!

我对沙田的学校不是很了解,吕明才是最多家长说好的一间,请问除了这间,还有那几间比较好的,朱正贤和胡素贞这两家怎么样呢?给我参考一下,谢谢!

我都係 91 網...我有朋友 d 仔仔 讀蕭漢森 及沙呂...但得出既答案係 叫我千萬唔好報.

1) 讀蕭漢森的朋友 已於今年 轉校了, 原因係 每班 人數太多學生成 35人,功課 每日5-7 樣,  老師未能 處理到每一個學生。最重要係 d 老師 愛理不理。

2) 讀 沙呂的朋友 告知 老師 成日換,及質素有問題,暑假前 仲有單 麻煩事發生,家長集體投訴 某個數學老師的言行舉止,教學生 滿口粗話。

但我都仲未有心水,不過我幾 喜歡 梁鉅鏐,雖然 li 間學校唔係太出名,不過 佢有樣野好,係小班教學 每班 約22人,其中一班係普通話教學,以往升 英文中學 都唔差 有57%。

原帖由 19770104 於 08-9-10 11:03 發表
想問大家意見,如果仔仔選沙呂有15分,但選聖心20分,沙呂近屋企,自行收生如何選擇,請比意見唔該

我都係聖心有20分!
心水首選培基,次選一呂,三選聖心!

如果首輪自行入紙申請返聖心小學的話都實收硬!
主要唔想煩!
但諗諗下又想博一博喎~
其實奶奶緊係想粒孫讀聖心啦!
佢5個仔女都讀由聖幼讀到聖小~

但最近報紙都話下年學位少7200個,
甘我應該唔會去博啦!
加上聖心一年級返上午,
我覺得小朋友剛剛升小一返全日都幾難適應!

我朋友住大角咀,
佢個女上年首輪入紙九龍塘聖家,
之後大抽獎首選一呂俾佢中左!
下星期先搬黎沙田住~
如果我有佢甘好彩就好啦!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

原帖由 moontsui 於 08-9-12 00:09 發表
2) 讀 沙呂的朋友 告知 老師 成日換,及質素有問題,暑假前 仲有單 麻煩事發生,家長集體投訴 某個數學老師的言行舉止,教學生 滿口粗話。

開家長會時,校長說剛過去的學年有4位老師離職。我想每間學校每年總有一些老師離職吧!

投訴那位數學老師的事,我們在學校內聯網也看到,並不是集體投訴,來來去去只是那一位媽媽,亦不是投訴老師滿口粗話,是投訴老師經常罰他的兒子,好像玩針對。但事後在內聯網亦得知該學生長期欠交功課且很頑皮。

其實每間學校總有人讚亦有人彈,消息來源無法稽考,嘗試去參觀學開放日,放學時間到校外問問接放學的家長拿意見,也可到各小學的網上論壇看看(如親子王國內的---全港小學內查閱),因多數是學校本身家長的留言,真實性相對較高。

蕭漢森 mug唔係有 4 班, total 9x 人

原帖由 moontsui 於 08-9-12 00:09 發表
我都係 91 網...我有朋友 d 仔仔 讀蕭漢森 及沙呂...但得出既答案係 叫我千萬唔好報.

1) 讀蕭漢森的朋友 已於今年 轉校了, 原因係 每班 人數太多學生成 35人,功課 每日5-7 樣,  老師未能 處理到每一個學生。最重要係 ...

我唔知學校內聯網怎樣寫,但 li 件事我朋友是其中一個 受害者,間間 學校 都話自己係活動教學啦!但真實有幾多間係!

投訴那位數學老師的事,我們在學校內聯網也看到,並不是集體投訴,來來去去只是那一位媽媽,亦不是投訴老師滿口粗話,是投訴老師經常罰他 ... [/quote]