用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理是否真的好難考
樓主: Marians
go

五級樂理是否真的好難考 [複製鏈接]

neighbour931,

可唔可以講吓邊"幾本參考書"?

原帖由 neighbour931 於 08-8-4 09:48 發表
我和囡囡(當時9歲)舊年一齊自修, 我用我在中學時學到的基本音樂知識, 買了幾本參考書和pass paper, 我和囡囡都攞到merit, 囡囡還比我高幾分
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

簽名被屏蔽

ming2,

好詳盡, 唔該哂

原帖由 ming2 於 09-4-22 14:20 發表

leeleelumlum

如果自己睇得明,就當然可以慳番d $$自學啦...否則就當然係有老師教會易d明啦(如果個老師識教0既話)..你小朋友學咩樂器架?幾多歲呀??

通常d老師會要求小朋友做Theory in Practise G1-5,另外有一本AB ...

Hi Ming,

咁5級樂理係咪可以自己報名,唔洗經老師報架?

Jackie

原帖由 ming2 於 09-4-22 14:20 發表

leeleelumlum

如果自己睇得明,就當然可以慳番d $$自學啦...否則就當然係有老師教會易d明啦(如果個老師識教0既話)..你小朋友學咩樂器架?幾多歲呀??

通常d老師會要求小朋友做Theory in Practise G1-5,另外有一本AB ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

..........................

in my experience, only do past paper will be ok... all my students didnt do any practice book but only past paper... i'll ask them to do questions from papers when i finished some of the topics... i'll find exercises from the papers... and none of them fail

of course need to see whether the teacher got enough past paper exercises for them to do , becoz the papers will out of stock or not release after a period of time

if you got a good teacher, they'll got personal notes to teach.. no need to buy AB guide
‹ 上一主題|下一主題