用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理是否真的好難考
樓主: Marians
go

五級樂理是否真的好難考 [複製鏈接]

Thank you Marians.

原帖由 Marians 於 08-9-11 18:01 發表
chufei

1. 小女在半年前開始上堂
2. 在琴行學, 1 對 1, 老師話大概要24-30 小時
3. 除非你有鋼琴底, 要10歲小朋友自修有難度
4. 無需參考書, 跟足老師教導, pass papers 在 兩間大琴行有售
5. 實在太多syllabus, 不 ...

neighbour931,

我想效法你的做法,
我自己有3級鋼琴, 囡囡即將考4級,
唔知可唔可行呢?
請問你用什麼參考書?
你用過的參考書和past paper 可否轉讓給我呢??

原帖由 neighbour931 於 08-8-4 09:54 發表
我和囡囡(當時9歲)舊年一齊自修, 我用我在中學時學到的基本音樂知識, 買了幾本參考書和pass paper, 我和囡囡都攞到merit, 囡囡還比我高幾分

請教各位媽咪, 有什麼好方法幫小朋友記那些音樂詞滙呢, 常用加次常用的有百多個啊!  你小朋友的鋼琴老師怎樣教他們記呢?  請各位多多指教.

cocoa2000

馬鞍山有5級樂理老師介紹嗎

馬鞍山有好的5級樂理老師介紹嗎?但不要太貴啊!

Did anyone sudied at APA?  Is it good?

若跟著一位好的音樂老師學樂理的話,相信考試並不困難;我囝囝的鋼琴老師亦是他的樂理老師,我相信現在的老師是教得好,因為他之前的老師所教的,我囝囝好像也不是太了解;跟了現在的老師學習,他現在竟然可以講解給我聽。
Man :-)

APA的樂理導師早有口碑

課程資料
http://www.hkapa.edu/asp/general/general_part_time_course_list.asp?lang=tch&mode=gui

原帖由 WongMummy 於 08-9-15 23:51 發表
Did anyone sudied at APA?  Is it good?
喜歡真正享受音樂

唉! 好羅好羅, 剛剛送了亞女入禮堂考試, 考得好吾好, 都總算了左件事, 好過成日心掛掛

臨入埸, 囡囡話"咁多人, 一切考試嘅, 好驚

我唯有安慰她, 定d定d, 吾駛理其他人

Marians

原帖由 pineapplebc 於 08-9-12 00:49 發表
我覺得考g5樂理一d都唔難!!! 最緊要係個老師識教個學生,要令到個學生真係明白個concept. 做題目有d竅門架!老師要針對重點教就ok啦! 仲有,其實考試來來去去都係果幾題,做多d,正所謂熟能生巧呢! 如果十月考,而家應該做 ...

最緊要係學生肯做足晒D PassPaper & Exercises, 如果唔係神仙都難救!!!!!!!!!!!

原帖由 cocoa2000 於 08-9-12 19:15 發表
請教各位媽咪, 有什麼好方法幫小朋友記那些音樂詞滙呢, 常用加次常用的有百多個啊!  你小朋友的鋼琴老師怎樣教他們記呢?  請各位多多指教.

cocoa2000 ...

我十幾年前考個時我老師會堂堂測驗同dictation架,我個時考到97分,不過我係勤力學生,次次做足功課,老師叫我記生字我唔敢番屋企唔讀,我記得個時我做exercise 加埋學校功課有時做到晚上12點,我做左5年pass paper考。

因為準備充足,我個時考試一d都唔覺得難。

請問小兒小二,想明年考,是否太細???

簽名被屏蔽

That's why you derserve 97.  "次次做足功課,老師叫我記生字我唔敢番屋企唔讀"  This is the key!

原帖由 hunghungb 於 08-10-16 22:45 發表

我十幾年前考個時我老師會堂堂測驗同dictation架,我個時考到97分,不過我係勤力學生,次次做足功課,老師叫我記生字我唔敢番屋企唔讀,我記得個時我做exercise 加埋學校功課有時做到晚上12點,我做左5年pass paper考。

因為 ...

EsmondMaMa = Esmond'sMom

想問一下你那位二年級學生, 學了琴多久, 英文是否很好的.
聽聞題目的英文是很深的. 小二可以應付嗎?

原帖由 ming2 於 08-10-17 00:17 發表

只要佢明白老師教佢0既野,都冇話細唔細架...我都曾經有學生係二年級考樂理...一樣考到八十幾分..

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

咁係咪即係可以唔洗上 course呢?
自己買d 書同past paper 做都可以嗎?
我果個唔係彈琴, 會唔會有d影響呢?

原帖由 neighbour931 於 08-8-4 09:54 發表
我和囡囡(當時9歲)舊年一齊自修, 我用我在中學時學到的基本音樂知識, 買了幾本參考書和pass paper, 我和囡囡都攞到merit, 囡囡還比我高幾分
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

????????

同埋有冇人出售 past paper?

原帖由 leeleelumlum 於 09-4-21 17:14 發表

簽名被屏蔽

係咪淨做 past papers 就可以, 仲有咩書要讀架?

‹ 上一主題|下一主題