用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 鬼佬教英文無責任心
go

鬼佬教英文無責任心 [複製鏈接]

各位家長,
最近幫個仔搵咗個鬼佬教英文, 點知上咗3堂突然唔見咗人, 本來約好上堂, 等極都唔見人, 打電話比佢又冇人接, 都唔知發生咩事, 就算唔教, 不論係咩原因都好, 總應該通知人, .但佢又無搵我,又無打電話比我,又無send email 或 msg比我, 累我白等佢一場, 後來email 問佢點解咁無責任心, 佢仲居然用粗口駡我, 簡直不知所謂. 一d自責都無, 真係激到一泡眼淚.
我而家將佢的資料提供出來, 家長們, 你哋要注意呀,千萬不要搵佢教仔女呀. 佢個名叫Luke Harrison, 英國人, 約24-25歲, 同個女友叫Jade住西貢白沙灣, 手腳有紋身, 今年1月才到香港, 之前喺韓國話教英文, 仲話自己攞過甚麼popular teacher award 嘅獎.
千萬不要搵佢教英文呀, 簡直係貼錢買難受.
   0    0    0    0

then find a female teacher should be better.

其實莫講話同你地做私人補習﹐
基本上不少外籍老師﹐係學校任教﹐都會中途「失蹤」!學校人工咁好都留唔住佢地﹐俱俱幾百蚊一小時﹐又點留得到佢地!
外國文化同香港唔同﹐
家長好難要求佢地用港式教法去教你地既子女﹐
如果大家了解多d﹐就會明白!
:loveliness:

i also heard the similar case fr my friend.....her son go to one Central learning center for study English lesson around 3 mths, her comments is the native teacher always change, right now is the 3rd different teacher......when she asked the reason ....the learning center said the teacher had the VISA problem....so sounds not good....

原帖由 GraceMan 於 08-8-3 23:21 發表
各位家長,
最近幫個仔搵咗個鬼佬教英文, 點知上咗3堂突然唔見咗人, 本來約好上堂, 等極都唔見人, 打電話比佢又冇人接, 都唔知發生咩事, 就算唔教, 不論係咩原因都好, 總應該通知人, .但佢又無搵我,又無打電話比我,又 ...

咁你又唔好一開口就質問佢"點解咁無責任心", 你祇需先問他 "WHY" , 睇佢點答你, 先至發炮"ma" 佢都未遲, 或且佢果日真的有好緊要事呢! 等佢答你, 如果唔滿意先至決定再搵他教否.

我依家就算有schedule 約好, 上課之前幾天都send e-mail confirm or remind 他. 因衰過一、兩次(白走&白等一趟).  可能係文化唔同 又或者 有d誤會(當佢係啦).  我咁做之後每次去都放心好多, 唔使人遲d, 又估佢唔知係咪唔記得, 又估自己有無記錯.
另外聽聞, 好似大陸咁, 佢大陸d小朋友約老師, 唔去又唔使打電話捭老師, 累d老師經常白等, 又唔會捭番$ 老師. 真係唔知有無攪錯. 咁都得, 不過大概係文化不同.

原帖由 LeeMaMaMa 於 08-8-4 12:33 發表
嗯,我認同!我曾經都聽我Fd講過,佢前期都有一個鬼佬教英文,成日遲到..有時同D小朋友玩到癲曬...所以一D為人師表都無...

成日遲到..(睇遲幾多啦! 有無補番時間捭你呀? 可以問佢係唔係好趕, 要唔要改遲d 開始.)

有時同D小朋友玩到癲曬. (我又覺得問題不太大, 鬼佬d教法真係唔同中國人, 打成一片, d 小朋友很喜歡上他的堂, 不抗拒英文老師, 都未嘗不是一件好事, 我覺得語言學習就在平日生活中, 所以玩也問題不是太大, 當然我都唔expect成堂係度玩啦.)

My female Canadian teacher taught my kid for two years and always changed the time, lots of excuses. They don't think this is a problem. A lot of my friends also have similar problem. You have to tolerate.

回覆 4# kitkitaunt 的文章

哈哈,又好似係,
我以前有個外籍老師,
教教下唔見左人,
都唔知去左邊..

我是普通話老師,每周三去山頂地利根德閣教一位3歲的小朋友,路程好遠,有一次我到他家門,他媽媽卻告訴我他們忘記了今天有課,所以孩子跟爸爸出門了。

累我耽誤一上午的功夫,又花了路費,也沒給我學費。

所以汲取教訓,以後把所有的事情都要事先聲明一下,不能自以為大家都會有同樣的看法。

原帖由 sweetsue 於 09-5-27 13:37 發表
我是普通話老師,每周三去山頂地利根德閣教一位3歲的小朋友,路程好遠,有一次我到他家門,他媽媽卻告訴我他們忘記了今天有課,所以孩子跟爸爸出門了。

累我耽誤一上午的功夫,又花了路費,也沒給我學費。

所以汲取教訓,以後把所有 ...

都應該, 先小人後君子Ma, 實是無可厚非.  但想問係如果係你唔記得, 咁通常會點處理?

回覆 4# esprincess 的文章

Hearing all the bad experience of foreign teacher, I feel I am really lucky to find a very good English Native teacher to teach my daughter.

She has been teaching my daughter since P.4, focusing on writing and speaking.  My daughter will be going to F.1 this September and we can see her with lots of progress.  Even the teacher is prasing on her good writing skill and accurate accent.  She has been admitted to a very good secondary school this year.

回覆 12# ronnamama 的文章

好老師難求,但也要你的女兒把學過的都有記入腦。我也有好很的補習老師,但個仔還是未開竅,把學過的不能全吸收和運用出來,真是放了很多心機和資源下去,唯有讓他多看英文書。不斷 refresh his memory!:ayawn:

是啊!好老師真的難求,所以我說我是好彩。有時我亦相信學生和老師間的緣分。我的囡囡就非常喜歡她,有時又會和她談心事....
‹ 上一主題|下一主題