用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
樓主: wawachoy
go

寶血上智家長請進 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

我都有諗過自己整,不過唔會"pie" 口咩, 系唔系要打"習先呀????

我都系咁諗呀, 好難搵到好既中文補習老師, 而家唯有周圍問下人, 睇下有無好介紹啦.
e...我細佬系新法教 woh...問下佢有無啲老師幫人補習先...

膊位、袖口可以用燙斗壓實摺口再縫,袖管两邊各 壓成「√」互扣再縫合。又或者拿去「閘骨」後再逢合。

原帖由 傻媽媽2007 於 08-11-25 21:38 發表
我都有諗過自己整,不過唔會"pie" 口咩, 系唔系要打"習先呀????

我都系咁諗呀, 好難搵到好既中文補習老師, 而家唯有周圍問下人, 睇下有無好介紹啦.
e...我細佬系新法教 woh...問下佢有無啲老師幫人補習先... ...

其實唔使羨慕嘅,我們都經歷過你現在的階段,現在發覺當日好多憂慮都是不必要的。我覺得現在你囡囡最緊要是考好每個試,盡量提升成績,有好成績自然入到好學校。
祝你們一切順利。

原帖由 NNGG 於 08-11-26 13:02 發表
對不起... 沒有講清楚.  阿女今年六年級. 深水埗net.  阿女同我都好鍾意上智....
最易失手係數學... 所以好擔心....  
所以好羡慕姐.....

原帖由 wawachoy 於 08-11-26 16:49 發表
其實唔使羨慕嘅,我們都經歷過你現在的階段,現在發覺當日好多憂慮都是不必要的。我覺得現在你囡囡最緊要是做好本分,考好每個試,盡量提升成績,有好成績自然入到好學校。
祝你們一切順利。

...

我都系咁話, 我呢排有番學校幫手, 有個 function 請晒啲上屈畢業家長同同學返學校分享, 有部份初初好唔鐘意間學校, 想轉校又無咩方向, 唯有讀住先, 但而家就越讀越開 心, 其實好多時系自己比壓力比自己,要睇亞女成績同校綱, 唔好一面倒出名既學校就想入, 我覺得咁樣先可以理性啲比意見個女. 祝你地成功.

回覆 # 的文章

系 WOH...等我試下先, THANK YOU.

只要阿囡是第一組別學生,就有機會入讀上智,加上你是深水埗區的小學,機會就更加大.
回顧上年,我的心情也是一樣,所以,明白你的感受.

原帖由 NNGG 於 08-11-26 13:02 發表
對不起... 沒有講清楚.  阿女今年六年級. 深水埗net.  阿女同我都好鍾意上智....
最易失手係數學... 所以好擔心....  
所以好羡慕姐.....

同意*dora*的見解,希望NNGG和囡囡達成愿望啦。

原帖由 *dora* 於 08-11-26 19:19 發表
只要阿囡是第一組別學生,就有機會入讀上智,加上你是深水埗區的小學,機會就更加大.
回顧上年,我的心情也是一樣,所以,明白你的感受.

上智的中文是否普通話教學

請問上智的中文科是普通話教學還是廣東話教學?
有沒有開放日 ?

Dear dora & wawacho,

個女條校服裙已經爛咗... 系隻就既最前,同個手腕個博口位, 應該系用得太少布, 又無.. "習骨" 咁 luck 咗線,跟住 pie 埋口, 無得救...我會打電話去學校反應下.... 個女話有一兩個同學條裙都系咁, 你地個啲會唔會呀???

吓,咁差...剛剛check過阿囡條裙,就冇爛,但起了點毛頭.

原帖由 傻媽媽2007 於 08-12-2 13:20 發表
Dear dora & wawacho,

個女條校服裙已經爛咗... 系隻就既最前,同個手腕個博口位, 應該系用得太少布, 又無.. "習骨" 咁 luck 咗線,跟住 pie 埋口, 無得救...我會打電話去學校反應下....  ...

今日去買多一條校服裙比個女, 順便同啲人講佢地條裙好易爛, 跟住亞姐叫我拎番去, 佢地有得整 woh...成 220 一條, 本來諗住算, 不過都系唔好咁晒...得閒拎番去整先.

我女條校裙又無乜事woh。
如果佢地肯幫你整番條裙既,好過無啦。下次再買,都系要check清楚啲。

原帖由 傻媽媽2007 於 08-12-4 08:56 發表
今日去買多一條校服裙比個女, 順便同啲人講佢地條裙好易爛, 跟住亞姐叫我拎番去, 佢地有得整 woh...成 220 一條, 本來諗住算, 不過都系唔好咁晒...得閒拎番去整先. ...

HI Dora & Wawachoy...

佢地開始考試啦, 好緊張呀, 話時話, 點解依家考試考咁多日架, 成兩個星期.... 以前一日考兩科, 4-5 日攪掂晒, 拖到咁長, 好似成家人一齊考咁...都咪話唔苦....

你地點呀, 我亞女就無咩, 都好似平時咁, 又唔見佢特別勤力... 系我地個心緊張, 但又唔敢太過表現出黎.... 希望佢考得好好地, 咁就好啦...

Hi! 考到第五天啦,亞女就好輕鬆,因為每天考完一科就可回家,佢就比較喜觀現在的安排,因無以前咁緊張。
你們有沒有看過那張中文問題紙?我覺得啲問題出得好有「深度」,希望囡囡們順利過關啦。

原帖由 傻媽媽2007 於 08-12-9 13:53 發表
HI Dora & Wawachoy...

佢地開始考試啦, 好緊張呀, 話時話, 點解依家考試考咁多日架, 成兩個星期.... 以前一日考兩科, 4-5 日攪掂晒, 拖到咁長, 好似成家人一齊考咁...都咪話唔苦....

你地點呀, 我亞女就無 ...

原帖由 wawachoy 於 08-12-12 16:31 發表
Hi! 考到第五天啦,亞女就好輕鬆,因為每天考完一科就可回家,佢就比較喜觀現在的安排,因無以前咁緊張。
你們有沒有看過那張中文問題紙?我覺得啲問題出得好有「深度」,希望囡囡們順利過關啦。

...

佢地依家考中文系咁架, 比我實死梗, 啲答案系你考個時唔會識答, 但系有答案個時就會問, 下... mud 原來系咁炸, 有啲似我地返工, 要估下個老細想要咩答案.... hahaha..

我想問吓上智家長們interview 會考什麼,因為我個女女想考上智?

Help Me!!!!!!!!!!!!!!!!

係呀!考試已過了一半,尤其是主科,已經考了.好像輕鬆一點.
說到中文卷,你說:是深度,我說:是難度.

原帖由 wawachoy 於 08-12-12 16:31 發表

...

我想問吓上智家長們interview 會考什麼,因為我個女女想考上智?

只知道有英文問答,其它的就唔清楚。

原帖由 crystalcbh 於 08-12-14 23:58 發表

‹ 上一主題|下一主題