用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
樓主: wawachoy
go

寶血上智家長請進

更正我講(所謂)輔導班,意思是想講F1被编入輔導班係唔需要太介懷,當升F2的時侯,是按F1的全年成績需唔需要被编入F2輔導班.所以相對清楚小朋友的成績較全面.

更正我講(所謂)輔導班,意思是想講F1被编入輔導班係唔需要太介懷,當升F2的時侯,是按F1的全年成績需唔需要被编入F2輔導班.所以相對清楚小朋友的成績較全面.

Hello ,大家好, 小囡都系今年F.1... 希望大家多啲交流下...

我最擔心系個囡返咗中學, 同我地溝通既時間, 機會少咗.... 又驚佢追唔上.... 大家有無諗住比佢補習呀, 我聽朋友講, 佢個女搵人補全系科.. 一星期3 日...結果個女考全級第二.....

我個女讀 1A... ST Clare House .... 唔知同有無同班呢?

Anyway, pls keep in touch. !

已有分班名單.

http://www.htc.edu.hk/school_events/classlist08/classlist08.htm

Thks. 原來我女兒也是1c 班,同你囡囡同班。  

原文章由 *dora* 於 08-8-9 15:01 發表
已有分班名單.

http://www.htc.edu.hk/school_events/classlist08/classlist08.htm

[ 本文章最後由 wawachoy 於 08-8-9 23:10 編輯 ]

真是一種緣份.她們會否成為好友呀?!

原文章由 wawachoy 於 08-8-9 21:52 發表
Thks. 原來我女兒也是1c 班,同你囡囡同班。  

上課時間表

http://www.htc.edu.hk/school_events/timetable08/timetable.htm

:) :) 希望她們能早日認識啦。
11號阿女要返學,我就在學校附近逛了一下,特別留意有些甚麽食肆,方便阿女開學后去午膳。一直行到南山村(因為有個校工講很多學生會到那里用膳),但覺得那里的環境不干凈,品流也嫌複雜了些。 日後要叮囑阿女不要去那邊。唔知學校有無提供午膳呢?

原文章由 *dora* 於 08-8-11 19:18 發表

真是一種緣份.她們會否成為好友呀?!

歡迎你加入,有空多上來交談啊。
至於補習,我暫時無諗,最好阿女可以自已搞掂啦。

原文章由 傻媽媽2007 於 08-8-8 14:12 發表
Hello ,大家好, 小囡都系今年F.1... 希望大家多啲交流下...

我最擔心系個囡返咗中學, 同我地溝通既時間, 機會少咗.... 又驚佢追唔上.... 大家有無諗住比佢補習呀, 我聽朋友講, 佢個女搵人補全系科.. 一星期3 日... ...

[ 本文章最後由 wawachoy 於 08-8-12 22:22 編輯 ]

原文章由 wawachoy 於 08-8-12 20:42 發表
:) :) 希望她們能早日認識啦。
11號阿女要返學,我就在學校附近逛了一下,特別留意有些甚麽食肆,方便阿女開學后去午膳。一直行到南山村(因為有個校工講很多學生會到那里用膳),但覺得那里的環境不干凈,品流也嫌複雜了些。 日 ...

我都覺得個度唔系好衛生下, 不過無法, 個邊始終系舊區, 你有無睇下, 出門口轉左, 有條斜路落, 過咗馬路有個商埸仔, 個邊好似企理啲.

*dora、傻媽媽2007:

開學了,你們的囡囡第一天正式上學,是否習慣啊?
8月30日開家長會,聽完中二的師姐分享,隱約覺得htc的測驗及考試會幾難,你們有同感嗎?

[quote]原帖由 wawachoy 於 08-9-1 23:40 發表
*dora、傻媽媽2007:

開學了,你們的囡囡第一天正式上學,是否習慣啊?
8月30日開家長會,聽完中二的師姐分享,隱約覺得htc的測驗及考試會幾難,你們有同感嗎? ... [/quote

Wawachoy , 我個日無去呀, 因為去咗個仔個家長會, 不過老公聽完返黎好似好擔心下, 佢都驚個女跟唔上, 不過我覺得要比佢地試下先得, F.1 姐, 唔洗太緊張,大家都唔好有壓力, 我同個女講咗, 睇一, 兩個月先再考慮洗唔洗請補習, 我個人覺得請補習有好有唔好, 驚佢習慣依賴就唔系咁好.

下星期三和四是運動會,阿囡話:想穿冬季運動服.7月中旬,没有在校訂,結果,今早要到卓麗買,好彩有她的尺碼.

我也是在前幾日才去買,都好彩買到。
你知唔知冬季有無校褸?

原帖由 *dora* 於 08-9-13 19:12 發表
下星期三和四是運動會,阿囡話:想穿冬季運動服.7月中旬,没有在校訂,結果,今早要到卓麗買,好彩有她的尺碼.

是有校褸的.

今年運動會.ST.Teresa's取冠軍.不過,小囡就没有拿任何獎項.

原帖由 wawachoy 於 08-9-14 01:13 發表
我也是在前幾日才去買,都好彩買到。
你知唔知冬季有無校褸?

原帖由 *dora* 於 08-9-19 19:37 發表
是有校褸的.

今年運動會.ST.Teresa's取冠軍.不過,小囡就没有拿任何獎項.

有無獎都唔緊要,志在參與嘛。我囡也冇拿獎,但就好開心自己的House 拿冠軍。你有冇去參與啊?我就有去觀看,眞是「眼界大開」!

你的囡囡也是ST.Teresa's House.

我未能抽空觀看,真有點可惜.

原帖由 wawachoy 於 08-9-19 22:28 發表

有無獎都唔緊要,志在參與嘛。我囡也冇拿獎,但就好開心自己的House 拿冠軍。你有冇去參與啊?我就有去觀看,眞是「眼界大開」!
...

[quote]原帖由 *dora* 於 08-9-22 00:02 發表
你的囡囡也是ST.Teresa's House.

我未能抽空觀看,真有點可惜.

[/quote
明年還有機會,到時再參加啦。

hi 你地好, 你地囡囡好叻呀入到上智. 我囡囡依家p.3, 請教下小六是否要全級10 之內先可以入到貴校呀 ! tks !

hello wawachoy , dora....

我有去睇呀, 因為岩岩系我公司附近....不過個日好熱, 不過我都系睇咗一陣就走啦.....

個女都讀得好開心, 日日番黎都有講去食咩...有時話車仔面, 有時食米線.... 有間好似叫大力水手 woh....

講起買 winter 運動衫就一把火....打電話又無人聽.... 間嘢開正系波台呀, 聯誼會樓上, 好彩系我同個女去, 唔系真系嚇鬼死佢.....而且間嘢啲人真系....哎.....我本來想買多一條褲比個女替換, 點知個亞姐攞出黎個條系完全唔同色既...... 唔系深寶藍, 咁我問佢, 佢話批次問題, 嘩.... 肯定唔系啦, 唔系爭少少, 好明顯成個色都唔系, 好彩我有睇姐, 唔系就求其比咗就算....... 真不負責.