用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
樓主: wawachoy
go

寶血上智家長請進

謝謝你的意見.我會在收到成績表後再約見老師.

原帖由 傻媽媽2007 於 09-7-3 12:52 發表
Hi Wawaycho, 我個女系學校既嘢一向都系由我老公 handle , 我上次聽佢講, 啲老師都幾好, 不過因為我地小朋友唔系最好 or 最差個幾個, 老師跟本唔會太留意到佢地既問題, 我老公話上次同見家長, 都好感覺到老師其實唔 ...

原帖由 傻媽媽2007 於 09-7-3 12:52 發表
Hi Wawaycho, 我個女系學校既嘢一向都系由我老公 handle , 我上次聽佢講, 啲老師都幾好, 不過因為我地小朋友唔系最好 or 最差個幾個, 老師跟本唔會太留意到佢地既問題, 我老公話上次同見家長, 都好感覺到老師其實唔 ...

我路過....

我十幾廿年前在上智讀書, 其實老師唔多記得"中間"果批學生, 係好正常的事, 我當年都係咁....
老師多只會記得:
- 成績好
- 有特別才能, 如運動叻, 畫畫叻, 寫作叻.
- 成日好多口
的同學...

我呢d, 只係讀書ok, 但又唔多聲, 唔多搞活動的人, 就真係無乜人記得....我後尾中六後就入左中大, 俾封信校長時, 佢都有點愕然, 因為佢平時都無乜點留意過我(我都算係成績好果種)

我好記得中一時都幾唔開心, 同班主任傾偈, 我話小學的班主任會同我地成日傾偈, 傾下屋企人, 傾下生活, 好多分享. 但係, 當時班主任不以為然, 佢唔覺得要同學生傾埋呢d野~~所以當時我真係對呢間學校無乜歸屬感架....當然後期就發掘到上智既好囉....

中學教師有時唔似得小學教師咁能關心到學生的各方面的, 家長要自己放多d時間睇住小朋友呢! 不過, 入上智, 學壞機會絕對唔大既...

原帖由 *dora* 於 09-1-6 23:10 發表
Hello, wawachoy & 傻媽媽2007

新的一年, 新的開始.祝你們身體健康,心想事成.

假期前,考試, 假期後,派卷.只知道分數,但未知在校的等級.分數是再不能與小學相比.真是有進步的"大"空間.說真,今次考試是阿囡自己獨自 ...

無錯呀. 中一啫, 有好多機會追架
我入中一時, 第一學期考試, 考到廿幾呀(你知啦, 個個入得上智的, 小學成績都唔會差...落差好大啊...)
但係, 大把時間追...我會考咪又係考到幾個A, 放鬆d...

原帖由 莎莎莉莉 於 09-7-10 11:21 發表

我路過....

我十幾廿年前在上智讀書, 其實老師唔多記得"中間"果批學生, 係好正常的事, 我當年都係咁....
老師多只會記得:
- 成績好
- 有特別才能, 如運動叻, 畫畫叻, 寫作叻.
- 成日好多口
的同學...

我呢d, 只 ...

Hi, 莎莎莉莉...

謝謝你的分享, 我都明白既, 我唔系介意, 讀得傳統學校都預咗架啦. 只要佢成績ok , 唔會學壞, 真系無咩所求啦.

hi wawachoy & dora,

尋日攞咗成績表啦, 總成績系 C Grade , 其實亞女今次考得唔錯, 系上學期考得唔系太好, 拉低咗個成績 , 佢有4個B, 我都已經收貨喇, 佢數學攞到B, 總算補完習有個好成績, 雖然貴啲, 不過都值既. 你地囡囡點呀?

我都攞咗成績表啦,仍然是B Grade,但看得出佢几乎各科成績都有所下降,其實從測驗到考試,成績都有點每況逾下的感覺.但亞女在下學期己經好努力,都唔知邊度出左問題.不過,佢肯認真去讀,有盡力,我己經收貨喇.亞女就唔開心,因在小學一向成績唔錯,所以在心理上覺得不是滋味.
下學年又要重新編班,唔知會點編法呢?

原帖由 傻媽媽2007 於 09-7-12 21:35 發表
hi wawachoy & dora,

尋日攞咗成績表啦, 總成績系 C Grade , 其實亞女今次考得唔錯, 系上學期考得唔系太好, 拉低咗個成績 , 佢有4個B, 我都已經收貨喇, 佢數學攞到B, 總算補完習有個好成績, 雖然貴啲, 不過都 ...

.....................................

Hello, wawachoy & 傻媽媽2007

唔覺唔覺,在網上認識你們已一年了.明天是新一批學妹考分班試,阿囡會回校訂中二書.談到中一的成績,上學期取d級,到下學期全部進步了,阿囡最開心是歷史拿A.我希望她能在中二可以多1至2個A.班主任話:我班的學生能全部升班.

有沒有此校新高中科目和班數? MATHS (M1) / (M2)
有幾多班?

小女將於9月入讀上智F.1, 現徵下列二手書, 有興趣請PM我 , 謝謝 !
1. Stories without Endings : Pushing the Limits(1996ed.)         (Globe Fearon)
Pearson Learning Group

2. 初中中國語文 (中一上)
(一上附實用語境單元及學習光碟)                商務
3. 初中中國語文 (中一下)                                     商務
4.  Developing Skills Freeway Grammar and Usage 1 (1st Ed.)
                                                                                 Aristo
5.  Theme-based Vocabulary 1 (with ans. Book and
      CD-Rom)    (2003Ed)                                         Witman

上智英文用那本書?
原帖由 janicech 於 09-7-16 22:01 發表
小女將於9月入讀上智F.1, 現徵下列二手書, 有興趣請PM我 , 謝謝 !
1. Stories without Endings : Pushing the Limits(1996ed.)         (Globe Fearon)
Pearson Learning Group
2.  初中中國語文 (中一上)
(一上附 ...

你入校網看吧 !
http://www.htc.edu.hk/pdf/BOOKLIST_09-10_.pdf

原帖由 KITTY.WONG 於 09-7-16 22:42 發表
上智英文用那本書?

請問 F.2 是否再要按F.1 總成績分A 及B 班?

請問中一是否分精英班?

學校無分精英班的,每級有五班,A和B班是輔導班,其余就是非輔導班.

原帖由 KITTY.WONG 於 09-7-31 17:56 發表
請問中一是否分精英班?

各位好
請問有有心人平讓上智的夏季裙嗎
大少不驅

醒目開學勳章

原帖由 *dora* 於 08-8-7 17:48 發表
阿囡已告知入Class 1C, ST.Teresa House. 你的囡囡又如何?希望同一班啦!

想當年我在上智讀書都係St Teresa House 哦, 我記得我讀 1D 班!!! ^^
不過我已經畢左業十幾年了~ 如果我有個囡囡我都想佢同我讀同一所學校, 可惜我個係囝囝 @.@