用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
樓主: wawachoy
go

寶血上智家長請進

傻媽媽007、 *dora

終於考完試了,大人細路都可輕鬆下,所以今天下午已帶亞女去行街,佢眞係好開心,可能是為了讓她專心温習考試,而好「耐」無同她去街的緣故。看見她這樣,我的心
眞是好鬼內疚,所以這個假期,要俾多的時間陪佢玩。
講開假期,馬上就是聖誕及新年了,在此,祝兩位及你們的家人:
       聖誕快樂
                   新年進步

Hello ..wawachoy & dor.... 新既一年, 祝大家都有一個新的開始.....一個好的開始, 個市況好差, 希望大家比啲信心, 開心面對, 系難, 不過如果我地做大人都成日怨天怨地, 啲小朋友都唔會開心, 所以要笑住去面對... 我地一定得既......

放完假開始派 paper , 聽個女講, 原來唔系100分, 有50分先叫合格, 除咗計平時分, 重會睇下全級考成點, 再攞個平均分, 先決定幾多分叫合格.....真系唔識, 個女就話科科都合格, 不過最差 E 然系中文...真系比佢嚇死... 尋 日返黎追話得3x 幾分, 跟住今日就話計埋啲平均分就岩岩合格..........哎......都見佢好努力架啦, 希望下次好啲啦.

你地亞女點呀?

Hello, wawachoy & 傻媽媽2007

新的一年, 新的開始.祝你們身體健康,心想事成.

假期前,考試, 假期後,派卷.只知道分數,但未知在校的等級.分數是再不能與小學相比.真是有進步的"大"空間.說真,今次考試是阿囡自己獨自溫習,我的參與是很少的.最差的一科,也是中文.聽阿囡講:老師話6x分

(當然不是我的囡囡)

o.....I agree with all of you!

Parent's Day...

星期日(18/1)就是Parent's Day了!囡囡驚到連夜失眠......你地囡囡呢?其實我也好緊張呀!我囡班有个很'勁'呀,幾乎科科8,9字頭!!!!!

咁我個女又無話瞓唔著, 不過都緊張...你同個女傾下啦, 唔好比咁多壓力佢, 鼓勵佢多啲啦, 會好啲既....

嘩... 8-9 字頭,比我個女, 簡直系妄想.... 不過我又唔系太介意, 而家比佢趺, 好過遲啲趺, 而且我覺得佢地讀書風氣好好, 大家都知要讀書, 有比較先有進步, 慢慢黎啦..ok 既..

回覆 # 的文章

我都有試下安慰她了,但她仍失眠......唉.......

在這裏特別祝 Wawachoy, dora, 傻媽媽2007.............:

新年進步
      身體健康
            心想事成

Thanks.

明早取成績表. 我和小囡一起返學校.

原帖由 Littlepoohpooh 於 09-1-17 18:15 發表
在這裏特別祝 Wawachoy, dora, 傻媽媽2007.............:

新年進步
      身體健康
            心想事成

好耐無入黎傾謁,歡迎新朋友加入,祝各位新年快樂。
今早去學校取成績表,亞女成績ok,當然,還有很多進步空間,不過已比我預期好,收貨喇。各位,你們呢?祝大家心想事成!

原帖由 Littlepoohpooh 於 09-1-17 18:15 發表

新年進步
      身體健康
            心想事成

亞女成績都ok, 比我想像中好, 我都收貨架啦.

希望大家新年快樂, 一年比一年好... 大人細路都努力..加油....

回覆 # 的文章

請問上智中學多唔多德雅小學學生

回覆 # 的文章

呢個真系唔知 woh... 我諗你咁問, 應該系德雅既家長, 你試下問學校啦, 佢地應該有資料架.

冇錯我是德雅家長, 學校是有公報, 但我覺得學生報料會真些

傻媽媽2007、*Dora*
囡囡學校自放完假后一直好悠閑,無乜功課,不知其它學校是否都一樣?

功課真是少了一點, 但默書, 測驗又來啦! 她們也開始忙碌了!

原帖由 wawachoy 於 09-2-23 17:32 發表
傻媽媽2007、*Dora*
囡囡學校自放完假后一直好悠閑,無乜功課,不知其它學校是否都一樣?

回覆 # 的文章

我都有咁既感覺, 直頭得閒到奇怪, 覺得個女心散咗, 唔敢哦咁多. 唯有系有機會既時候提醒一下. 希望佢地自己識得控制下啲時間啦.