用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
樓主: wawachoy
go

寶血上智家長請進 [複製鏈接]

原帖由 wawachoy 於 08-10-21 10:24 發表
袜子唔一定是藍色,可以是黑色。應該不難買到。我在尖沙咀買到。
亞女話條校裙的質料「拮肉」,我就覺得囡囡們着住條裙會幾「焗」,件襯衫有點......

...

我都覺得佢件襯衫有啲怪......

亞女尋晚話, 老師同佢地講, 中文測驗, 全班有2/3 唔合格...哎....

原帖由 ritawong 於 08-10-21 12:56 發表
各位上智家長,

我想問吓在上智讀的功課是否很多, 每天
用幾多時間做功課, 另壓力大嗎?
F1 是否也外出吃飯, 學校是否沒有提供
訂飯? 謝謝!

功課暫時都唔多既, 起碼佢10:30 一定可以上床... 壓力就始終要睇自己囉. 學校都唔系比太大壓力佢地, 反而會話比佢地知要點做.
f.1 系自己出去食飯既, 學校會派地圖比佢地, 話比佢地知邊度有嘢食, 無訂飯, 不過可以叫外賣.

Dear 傻媽媽2007,

謝謝回覆, 你女兒讀得開心嗎? 吃午餐時间多長?
謝謝!

原帖由 ritawong 於 08-10-23 13:02 發表
Dear 傻媽媽2007,

謝謝回覆, 你女兒讀得開心嗎? 吃午餐時间多長?
謝謝!

開心, 因為系佢自己選擇, 食飯就要問下亞女先..

你們有無出席昨天的PTA家長會啊?
女兒的班主任Miss Choi都幾友善。當日我們班的家長都好踴躍发問,可見大家都好重視囡囡們的學習。
令我印象深刻的是:在班房門口貼有書法比賽優勝者的作品和中文作文成績優異者的作品,那些作品的水准之高實在令人贊嘆不已,尤其是作文方面,想不到中一學生竟可有如此老練的文筆,實在難得。

我也有出席. Ms Choi 和 Mrs Leung也教我們與囡囡相處之道.十分有用.家長除了關心成績,也關心她們的成長.

原帖由 wawachoy 於 08-10-27 01:08 發表
你們有無出席昨天的PTA家長會啊?
女兒的班主任Miss Choi都幾友善。當日我們班的家長都好踴躍发問,可見大家都好重視囡囡們的學習。
令我印象深刻的是:在班房門口貼有書法比賽優勝者的作品和中文作文成績優異者的作品,那些 ...

在金錀訂的校服,昨午 ,可以取.

我都收到電話喇, 星期六去攞先.
個日我無去呀, 因為 Daddy 負責個女中學啲嘢, 不過聽佢返黎講,都好正面, 唔錯.
個女呢排比心機咗好多, 可能系上次中文唔合格, 佢人生既第一次唔合格, 唔系幾接受到, 不過無嘢既, 從錯誤中學習, 應該 ok 既. 大家努力啦, 近日市道唔好, 我都有同個女講下, 等佢知父母搵$$$辛苦, 佢依都無咩亂洗$$$, 個個星期都有成百蚊淨(佢一個星期有 300 飯$$) . 有時系三個人叫兩碟 share ..佢話啲飯好大碟下 , 都夠飽. 咁就由得佢啦.

我覺得你囡囡好乖,一定是你這位媽咪教導有方,希望日後能更多的分享你的經驗。
我個女就唔覺佢有什麽改變,反而覺得佢好似好悠閑,我就有點擔心,唔通佢要跌一次先知驚?

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-29 13:35 發表
個日我無去呀, 因為 Daddy 負責個女中學啲嘢, 不過聽佢返黎講,都好正面, 唔錯.
個女呢排比心機咗好多, 可能系上次中文唔合格, 佢人生既第一次唔合格, 唔系幾接受到, 不過無嘢既, 從 ...

校服昨天取了,原來裙是没有belt送的,用返夏天的那一條.

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-29 13:35 發表
個女呢排比心機咗好多, 可能系上次中文唔合格, 佢人生既第一次唔合格, 唔系幾接受到, 不過無嘢既, 從 ...

我也有同感,升上中學真是悠閑了一點,至於成績的要求,不可以與小學相比.

原帖由 wawachoy 於 08-10-29 14:49 發表
你囡囡好乖呢,看來是你這位媽咪教育有方,希望日後能更多的分享你的經驗。
我個女就唔覺佢有什麽改變,反而覺得佢好似好悠閑,我就有點擔心,希望佢唔需要跌一次先知驚啦。

...

我今日再去為亞女買了校褸、長袖冷外套,終於買齊啦。
我見金綸都有襪賣,深藍色,長度大概可至小腿,30元/對。

30元一對襪,好似貴咗dd.我没有買呀!

原帖由 wawachoy 於 08-11-1 16:30 發表
我今日再去為亞女買了校褸、長袖冷外套,終於買齊啦。
我見金綸都有襪賣,深藍色,長度大概可至小腿,30元/對。

原帖由 wawachoy 於 08-10-29 14:49 發表
我覺得你囡囡好乖,一定是你這位媽咪教導有方,希望日後能更多的分享你的經驗。
我個女就唔覺佢有什麽改變,反而覺得佢好似好悠閑,我就有點擔心,唔通佢要跌一次先知驚?

...

比你咁讚法, 有啲唔好意思 tim..
而家趺好過F.2/F.3 先黎趺, 點都好, 大家多啲溝通會好一啲既.

個女星期四 TEST MATH AR...佢自己都好驚... 老師話會好深 TIM AR.

我個女這兩天終於有所行動,肯拿起本書去温習,希望唔太遲啦。
教我個女數學的Miss好似都同時教你亞女個班,但無聽佢講深唔深,我就同亞女講「Try You best」。

原帖由 傻媽媽2007 於 08-11-3 23:00 發表
個女星期四 TEST MATH AR...佢自己都好驚... 老師話會好深 TIM AR.

今星期比較忙dd,要test IH, 默"木蘭辭",test maths.希望她自覺溫書啦

原帖由 wawachoy 於 08-11-3 23:56 發表
教我個女數學的Miss好似都同時教你亞女個班,但無聽佢講深唔深,我就同亞女講「Try You best」。

...

原帖由 *dora* 於 08-11-4 14:23 發表
今星期比較忙dd,要test IH, 默"木蘭辭",test maths.希望她自覺溫書啦

佢地唔系就咁背默既, 老師會問 " 邊句表達到木蘭擔心既心情- 咁你就要識背... 不聞機柱聲,唯聞女嘆息".... 因為老師要你百份百明白, 所以個日個女都好緊張,背晒都無用, 好驚一錯呢句就死..好彩最後都ok, 比多啲鼓勵佢呢, ok 既.

原帖由 wawachoy 於 08-11-3 23:56 發表

...

聽日就 test la... 我都好緊張...

傻媽媽007, * dora:
請問你們囡囡有無收過一本牛津免費提供的數學課外練習?
‹ 上一主題|下一主題