用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
樓主: wawachoy
go

寶血上智家長請進

原帖由 Kittymummy 於 08-9-22 16:01 發表
hi 你地好, 你地囡囡好叻呀入到上智. 我囡囡依家p.3, 請教下小六是否要全級10 之內先可以入到貴校呀 ! tks !

我唔肯定, 我個女個時太約全級 20-25 , 因為學校唔會講正確比你知....如果系 10 名之耐, 可以進取啲....去試 女拔.. st paul ....

吓,咁到得.

原帖由 傻媽媽2007 於 08-9-24 14:20 發表
講起買 winter 運動衫就一把火....打電話又無人聽.... 間嘢開正系波台呀, 聯誼會樓上, 好彩系我同個女去, 唔系真系嚇鬼死佢.....而且間嘢啲人真系....哎.....我本來想買多一條褲比個女替換, 點知個亞姐攞出黎個條系完全唔同色既...... 唔系深寶藍, 咁我問佢, 佢話批次問題, 嘩.... 肯定唔系啦, 唔系爭少少, 好明顯成個色都唔系, 好彩我有睇姐, 唔系就求其比咗就算....... 真不負責.

OIC, tks 傻媽媽2007.
其實我之前都問過其他mami, 好多都話如果想入貴校, 要全級10 之內先ok. 你囡囡小學都係40 區 ? 我囡囡依家讀緊開平小學呀 !

原帖由 傻媽媽2007 於 08-9-24 14:22 發表

我唔肯定, 我個女個時太約全級 20-25 , 因為學校唔會講正確比你知....如果系 10 名之耐, 可以進取啲....去試 女拔.. st paul ....

你唔講我都無留意,原來我囡囡套運動衫都是不同顏色的:長褲是寶藍色,外套的藍是近乎黑色。

原帖由 傻媽媽2007 於 08-9-24 14:20 發表
hello wawachoy , dora....

我有去睇呀, 因為岩岩系我公司附近....不過個日好熱, 不過我都系睇咗一陣就走啦.....

個女都讀得好開心, 日日番黎都有講去食咩...有時話車仔面, 有時食米線.... 有間好似叫大力水手 wo ...

原帖由 wawachoy 於 08-9-27 00:50 發表
你唔講我都無留意,原來我囡囡套運動衫都是不同顏色的:長褲是寶藍色,外套的藍是近乎黑色。

系呀, 就系咁啦, 簡直不知所謂..... 啲人態度重差到死........

原帖由 Kittymummy 於 08-9-25 15:01 發表
OIC, tks 傻媽媽2007.
其實我之前都問過其他mami, 好多都話如果想入貴校, 要全級10 之內先ok. 你囡囡小學都係40 區 ? 我囡囡依家讀緊開平小學呀 !

我個女小學讀啟基, 好似系深水埗....

你哋買了冬季校服未呀?

上周六已去買了校服裙,但校褸就無size,要等到月底。你呢?

原帖由 *dora* 於 08-10-13 23:24 發表
你哋買了冬季校服未呀?

我未買呀, 諗住今個星期六去買, 本來上個星期日, 點知原來星期日唔開, 激氣...

系呢, 你地個女讀成點呀, 我個女第一次中文默書, 得65分, 佢好唔開心...... 返黎 咗一輪.... 不過都好, 起碼可以比佢明白, 要讀啲咩, 同小學唔同.... 佢話叫我地比次機會佢, 原諒佢一次, 佢下次一定要有80 以上 WOH...跟住今日測中文, 好似跟住都有測驗.... 希望佢真系明點樣先叫讀書啦..

傻媽媽2007
叫囡囡唔好比自已壓力,需要時間讓自巳去適應中學的學習模式,盡了力就ok.
我女基本上已適應了新學校,但我認為要睇埋上學期考試如何,才知道她能否跟得上。總之,大家一齊努力啦!

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-14 13:32 發表
我未買呀, 諗住今個星期六去買, 本來上個星期日, 點知原來星期日唔開, 激氣...

系呢, 你地個女讀成點呀, 我個女第一次中文默書, 得65分, 佢好唔開心...... 返黎 咗一輪.... 不過都好, 起碼可以比佢明白, 要讀啲 ...

我未去買呀!打算星期五(阿囡有一天假期)才去.不過,昨天聽阿囡話:"有同學說,有d碼已没有貨."咁,去之前,先 以便白走一趟.

原帖由 wawachoy 於 08-10-13 23:59 發表
上周六已去買了校服裙,但校褸就無size,要等到月底。你呢?

講到中文測驗,原來昨天已測,阿囡話自己和同學一起溫習,所以没有告訴我.

至於中文默書,今天比範圍(第一至三課),明天就默這三課的詞語.我就

可能已升中學,自己可以搞掂.真有點擔心.

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-14 13:32 發表
系呢, 你地個女讀成點呀, 我個女第一次中文默書, 得65分, 佢好唔開心...... 返黎 咗一輪.... 不過都好, 起碼可以比佢明白, 要讀啲咩, 同小學唔同.... 佢話叫我地比次機會佢, 原諒佢一次, 佢下次一定要有80 以上 WOH...跟住今日測中文, 好似跟住都有測驗.... 希望佢真系明點樣先叫讀書啦..

阿囡也是已適應和投入學校的生活,學習上,初步觀察是没有問題的,去於成績,也要看看上學期的考試.

原帖由 wawachoy 於 08-10-14 23:26 發表
傻媽媽2007
叫囡囡唔好比自已壓力,需要時間讓自巳去適應中學的學習模式,盡了力就ok.
我女基本上已適應了新學校,但我認為要睇埋上學期考試如何,才知道她能否跟得上。總之,大家一齊努力啦!

...

我本來都系諗住星期五(佢地放假)去買, 不過亞女病咗, 所以星期六先同佢買, 好彩亞女啲碼就重有, 系校褸要訂, 不過間嘢真系好多人.......

佢地今個星期應該系背默木蘭詞....... 好似下星期有英文測驗...... 哎, 真系擔心佢追唔上...佢成日話應該有 6-70分既......死啦, 都唔知佢系覺得6-70 分合格已經好好, 定系真系無咩信心, 覺得自己好差.... 我覺得個女比自己壓力都幾大, 所以我地都唔敢迫佢,不過真系要睇埋 exam 點....

阿囡痊癒了嗎? 今天有否返學呀?

講返星期五去買校服,只能買了恤衫,裙和校褸要訂,現在只能等 .想問藍色的襪了會在哪裡買?

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-19 18:05 發表
我本來都系諗住星期五(佢地放假)去買, 不過亞女病咗, 所以星期六先同佢買, 好彩亞女啲碼就重有, 系校褸要訂, 不過間嘢真系好多人.......

上星期的中文測驗仲未派卷,有點擔心

至於木蘭詞,上星期只教了一半,今星期就....
英文,阿囡也說:今星期也要測驗.

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-19 18:15 發表
佢地今個星期應該系背默木蘭詞....... 好似下星期有英文測驗...... 哎, 真系擔心佢追唔上...佢成日話應該有 6-70分既......死啦, 都唔知佢系覺得6-70 分合格已經好好, 定系真系無咩信心, 覺得自己好差.... 我覺得個 ...

原帖由 *dora* 於 08-10-20 11:01 發表

講返星期五去買校服,只能買了恤衫,裙和校褸要訂,現在只能等 .想問藍色的襪了會在哪裡買?

e... mud 原來要著藍色襪呀??? 我都無問亞女, 我以為系灰色 tim... 咁金倫應該有喇, 我見佢都有襪賣既.

袜子唔一定是藍色,可以是黑色。應該不難買到。我在尖沙咀買到。
亞女話條校裙的質料「拮肉」,我就覺得囡囡們着住條裙會幾「焗」,件襯衫有點......

原帖由 *dora* 於 08-10-20 11:01 發表

各位上智家長,

我想問吓在上智讀的功課是否很多, 每天
用幾多時間做功課, 另壓力大嗎?
F1 是否也外出吃飯, 學校是否沒有提供
訂飯? 謝謝!