用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第61屆校際音樂節已出Syllabus
go

第61屆校際音樂節已出Syllabus

原文章由 Heidi媽 於 08-8-1 12:35 發表
http://www.hksmsa.org.hk/

有乜心水 ?

原文章由 Heidi媽 於 08-8-1 14:11 發表
未有睇過呀! 由佢地老師決定啦! 細仔出年年頭又考琴, 大女又呈分試, 所以要諗諗d時間 點分配. 咁你地呢?

鋼琴就唔會喇, 因為 9 月可能會暫停一下先!  大提琴本來都諗住賽上年, 今年唔賽, 但點知又取消左冇得出 , 今年或者都試下啦!~

hi all

今年大仔應該會玩四級琴同埋英speech
細佬都會試下英speech

請問有冇人參加過 singing?  有乜野要留意?  係咪一定要伴奏 ?

Hi, Zoey,

Are u refering to vocal solo?

If yes....我女last year 玩過, 見全部都有鋼琴伴奏, 伴奏要用正版琴譜 & 得獎的singing 都似女高音!   
原文章由 Zoey 於 08-8-5 17:21 發表
請問有冇人參加過 singing?  有乜野要留意?  係咪一定要伴奏 ?

原文章由 asinai 於 08-8-5 21:15 發表
Hi, Zoey,

Are u refering to vocal solo?

If yes....我女last year 玩過, 見全部都有鋼琴伴奏, 伴奏要用正版琴譜 & 得獎的singing 都似女高音!   

Thanks asinai.

好似 '女高音' ,  我都想像到 !~  

我都係想阿女去見識下, 年年都係諗, 又搵唔到譜 . . . 請問琴譜通常係咪要去大會取呢 ?

簽名被屏蔽

我女係學校老師 train & find 譜.....應該是買, 大會冇得"ling"掛.

我last year 就係 bk 問到好心人先取 copy 望下!  

我女今年besides piano 外, 想 try cello.... 不過都係等老師 instructions.  how about yr daugther lei?
原文章由 Zoey 於 08-8-5 23:46 發表

Thanks asinai.

好似 '女高音' ,  我都想像到 !~  

我都係想阿女去見識下, 年年都係諗, 又搵唔到譜 . . . 請問琴譜通常係咪要去大會取呢 ? ...

[ 本文章最後由 asinai 於 08-8-6 11:56 編輯 ]

原文章由 asinai 於 08-8-6 11:42 發表
我女係學校老師 train & find 譜.....應該是買, 大會冇得"ling"掛.

我last year 就係 bk 問到好心人先取 copy 望下!  

我女今年besides piano 外, 想 try cello.... 不過都係等老師 instructions.  how about ...

咁係咪老師幫手伴奏?  我地冇嫁 , 搵唔到人伴奏就唔駛諗 lu !  可能都會參加 speech 同 cello 吧.

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-8-6 13:25 編輯 ]

係ah!   ....你可以揾琴老師伴奏 ga.  玩吓冇防 bor....5係個個水準都 gum 高.  不過我女last year 係參加7-9 years old....may be 大d水準又高d!.  我女今年應該都會參加 speech.
原文章由 Zoey 於 08-8-6 13:23 發表

咁係咪老師幫手伴奏?  我地冇嫁 , 搵唔到人伴奏就唔駛諗 lu !  可能都會參加 speech 同 cello 吧.

原文章由 Zoey 於 08-8-6 13:23 發表

小提琴老師應該有人呀......我支持你.........要我就幫你問問,因為阿女小提琴比賽,老師都話無問題,求其搵個學生都可以應付喎

原文章由 Sindy 於 08-8-6 14:35 發表

小提琴老師應該有人呀......我支持你.........要我就幫你問問,因為阿女小提琴比賽,老師都話無問題,求其搵個學生都可以應付喎

Sindy,

感激流涕 ~~~

咁等我睇下問唔問到份歌譜先, 唔知番去問學校 so 唔 so 我 . . . ??

唔駛客氣,有好野實同你地分享.......

原文章由 Zoey 於 08-8-6 16:27 發表

Sindy,

感激流涕 ~~~

咁等我睇下問唔問到份歌譜先, 唔知番去問學校 so 唔 so 我 . . . ??

原文章由 Heidi媽 於 08-8-6 15:02 發表
我都好想呀試吓玩 Singing, 但原來要伴奏 !   

細佬試定 Heidi 呀?  細佬試找家姐伴丫 .

原文章由 shirley73a 於 08-8-6 07:07 發表
我想問琴譜係咪喺通利有得賣架喇??!! 因為我想早d準備呀..tkx~~

鋼琴比賽既譜, 我地係琴老師幫手找的, 但一般 tom lee 都會有 .