用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 同ZoeyWong師姐傾傾--part 2
go

同ZoeyWong師姐傾傾--part 2 [複製鏈接]

發生咩事?

[ 本文章最後由 teresa1111 於 08-8-4 10:30 編輯 ]
   0    0    0    0

希望師姐繼續努力, 囡囡真係上得好開心好投入好努力, 因為佢真係喜歡, 唔係因為師姐惡 .

其實預約試堂時,師姐已經係電話到大概講咗佢的教學模式。到咗試堂時,我發覺師姐"惡"只是對一D唔守紀律小朋友。而我囝囝上適體能這課程差不多有2個月,每逢星期六,佢都係好開心完成2小時的課程。

我囡囡都係一個比較怕醜既小朋友~亦都好細膽~

記得第一次試堂既時候,我都擔心囡囡會唔會好驚呢?
因為出面既興趣班係"tum"多~
大聲少少..就會好似有d家長覺得「無禮貌」,
其實「我大聲講野,唔代表我無禮貌」o係師姐既空手道入面,
我又覺得係正常同埋可以接受既...
(恕我見識少...我未見過細細聲叫口號既空手道)
講真..我問過囡囡驚唔驚師姐咁惡~

我個囡(當時3歲8個月)答我:
唔驚,我都無唔乖,師姐都唔係話我,佢淨係會話唔乖同埋唔鍚爸爸媽媽既小朋友架咋嘛,我都唔係!

每個家庭都有自己唔同既方式去教自己既小朋友~哩個世界亦無話最岩最好既方法~我相信跟得師姐學空手道既小朋友,唔會有幾多個係被逼既,哩代...逼得幾多?連打下手仔都話係體罰.

[ 本文章最後由 雪瑩媽咪 於 08-7-30 22:01 編輯 ]

見到兩位媽咪都好強調師姐只係會對唔守紀律的小朋友惡,咁我真係好想問下師姐我仔仔試堂過程中甚麼時候唔守紀律,整個試堂過程我都在場,我親眼見到師姐叫我仔仔坐過隔離少少,我仔仔只係有點猶疑,師姐已經好大力拍係想我仔仔移去的位置,同埋好大聲好唔耐煩咁喝我仔仔 "呢度呀,你聽唔聽到呀?" 請問我仔仔做錯甚麼,師姐要咁大聲喝佢?到我仔仔跌左落地下,雖然我好心痛,但係我都冇行過去,因為我尊重師姐,係佢堂上唔干預佢的教法,但係到休息時,師姐見到我,係咪都好應該同我講我仔仔跌左落地,點解會跌左落地,撞到邊度,有冇同佢簡單check過有冇事,講聲唔好意思呀?但係佢乜野都冇講,仲要問我仔仔點解要喊?唔駛問都知啦係咪!我仔仔係撞到後腦呀,我當晚成晚觀查住個仔有冇異樣,好彩冇事啫,有咩事佢負唔負責得起呀?
另一個試堂的小朋友,俾師姐嚇到不停喊,痴埋媽咪度,師姐行過去同佢媽咪講野,小朋友喊住叫媽咪話要返屋企,小朋友一開聲,師姐就指住個小朋友,好大聲好惡咁鬧個小朋友 "你同我收聲,我同媽咪講緊野,幾時輪到你講野呀",就算係小朋友插咀,但使唔使咁大聲咁惡呀?更何況在我眼中,本來小朋友同媽咪講緊野,師姐一行埋來乜都冇講就同媽咪講野,實情係師姐插咀,仲要咁樣鬧人地個仔,即係佢插咀就得,人地小朋友插咀就要鬧呀?
我仔仔上過唔少課程,老師的評語一向都是有禮守規,同小朋友相處融洽,可能係我孤陋寡聞,我真係從未見過,從未接觸過一位關心小朋友的老師係好似師姐咁樣的。
空手道係發指令時要大聲清晰我可以理解,但係唔係連語氣都要好似鬧交咁樣囉。禮貌的定義人人都唔同,或者你地覺得師姐好有禮貌,亦能夠教到你地的小朋友好有禮貌,但我認為大聲講野就係冇禮貌,唔尊重人地有媽咪在場就指住人地個仔來鬧就係冇禮貌,我個仔係佢堂上跌倒而佢連知會我一聲都冇就係冇禮貌,無緣無故鬧人就係冇禮貌。正如好多人覺得打尖冇問題,隨地丟垃圾唔緊要,甚至排隊爭先恐後推撞人都好正常,但係對我來講呢D係不可接受的行為!
身教重於言教,小朋友最擅於模仿大人的行為,你地想你地的小朋友成為一個點樣的人,就要以身作則,令佢明白行為背後的正面和負面意義,唔係話一味靠惡就得!

我信每人既需要同感受, 都係真實同切身的, 正所謂 “One’s food may be others’ poison”, 所以我地都要選擇適合自己的;  別的 case 我不了解, 所以不評論了, 所以只能講番自己 . . . (不同聲音, 或者也是好事呢)

囡囡既第一次試堂, 其實已被師姐狠狠教訓了一頓, 事後亦發現手腳多處擦損了 (我想應該是做體適能時弄的), 周身酸痛難耐, 感覺不太好受!  但基於本身既情況, 我同 daddy 都覺得囡囡體能真的稍差, 運動量不足, 雖則亦有習泳, 但陸上既手腳眼協調能力唔理想, 所以才毅然決定一試 (當然囡囡自己都好想參加, 而且番到屋企已經唔記得比師姐鬧過, c ~)!

現在差不多兩個月既課程, 亦睇到佢有小小改變 (both 體力同態度上);  日後既野我唔知, 現在只希望佢能循序漸進, 一天一天進步, 能將運動變成一種習慣.

講真, 師姐真係幾大聲既, 但惡與唔惡, 真係見仁見智, /先生/囡囡都唔太覺得佢惡, 因平時講野佢都係咁大聲.

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-7-31 02:36 編輯 ]

同意baby1213 講法
我仔仔都有試堂, 最終決定没有繼續參加, 認同部份家長講法,老師係惡係嚴, 目睹上堂覺得都ok, 對學生嚴格係一件好事, 但如baby1213所講, 每個學生來自不同背景, 這點也應考慮, 不應用同一態度, 不味鬧...鬧....鬧.....最主要想講係安全意識度唔够, 好像有一part 2人一組咁捉住腳,用2手向前行.綀習, 個日我個仔試堂..和一個大約十多歲的學生一組, 個個學生唔識控制, 而老師又無睇住, 我仔係初次接觸呢個活動, 未能掌握到動作, 但個男仔又唔識指點他..只係一味拉高我個仔對腳..本來係一個四肢平衡係地面行既動作, 我個仔係完全俾佢係咁拉..拉...拉到成個人"倒樹蔥"咁要佢行囉...真係離晒譜架,   老師都完全無察覺, 無論點, 最起碼都應該多點留意第一次上堂的學生仔喇, 完全忽略晒

原文章由 yy0914 於 08-8-1 00:27 發表

你可以一世困住個小朋友起個保險箱度咪好安全囉

好鍾意你哩句!!!

[ 本文章最後由 雪瑩媽咪 於 08-8-1 22:07 編輯 ]

原文章由 薯條媽媽 於 08-8-1 21:59 發表

口甘 講未免有點過火....每個母親都會注重自己兒女的安全.
只是不要過於保護...
因為實在聽到太多小朋友跌傷入院的case, 所以不要掉以輕心.

唔好諗太多...我只係覺得好好笑者!

所以我先設立試堂,睇吓邊d小朋友適合而邊d係唔適合,這是我的原意,可能有家長誤會咗.....

1. 目的就是咁簡單 (大家啱key就黎,唔啱key就算)

2. 動作: 足兩隻腳嗰度係難控制d,但係我完全明白 師姐原意 (我就係想咁train我嗰兩件, 互相配合/合作,唔做過,根本估唔到點掌握<學數學,都要練習啦,計過先入到腦架>)你問我,我有時見到佢地跳過師姐/師兄既腳,我都驚佢跌到,不過只係驚囉, 都要試, 目的就係咁

3. 難得師姐係任由家長睇住,就係想家長知,有D唔俾睇,你根本就唔知發生咩事,呢d係open, 我又buy喎(我都見識少,好少見到打開門黎教既)有d費事你地多多聲氣,根本可以唔駛煩唔俾你睇

4. 惡,鬧人:雪瑩係好叻嗰個BB(好鬼細個,音吱吱),師姐上堂成日讚,但係當做錯,唔專心時,我一樣都有見師姐鬧, 唔駛講我個仔都一樣啦 (錯就要改,唔係學黎做咩)

5. 試堂得一個鐘,當然睇唔到d咩,意見only, 咁自己返去秤下師姐講啱唔啱,唔啱就唔會join. 啱既未留意下自己仔女係唔係,係咁就改下囉 (有陣時,我地要相反方向去回應小朋友,佢話自己無唔乖,咁咩係唔乖先? 佢話無,呢d係佢"角度", 但係可能動作慢左,師姐已經覺得唔乖架啦; 我地要解決啫,咁方法未就係:動作要快d囉! 小朋友都好有"主見", 只係自己覺得係點點點,我無無無; 對我黎講,我都覺得師姐好鬼惡,但係當小朋友咁同我講時,我唔可以否定師姐,咁就起唔到老師教學既方向,小朋友抗拒左,根本就唔會再聽<大人都係咁,我都係教人既,係教到嘔血,我仲要出糧俾佢地!!!!>(補充:我既意思唔係話否定小朋友,我會同佢地講: "就算唔參加, 只係大家覺得唔適合, 唔係因為人地唔好乜乜乜", 等小朋友唔好習慣咁諗嘢, 呢d只係我有感而發, 大家分享, 唔係針對任何人)

師姐, 你下次pm/講電話時,再講多少少,會有咩動作, 等d家長知道, 咁希望避免到D誤會.

[ 本文章最後由 wanwanfubb 於 08-8-2 09:44 編輯 ]

zoey師姐.....繼續傾

今日去睇左空手道青少年比賽, 真係俾到仔女一d idea, 會繼續加油!!!!!

恭喜晒!

我睇都好激動呢, 面對佢個對手, 真係雖敗猶榮!

我都同我d仔女講, 嗰d動作就係你地上堂做嗰d啦, 你都一樣做到架, 你地要俾心機呀, 繼續加油!!!

P.S. teresa1111, 不如我地改返個標題啦

好呀,咁改咩名好呀?

不如改:同zoey師姐傾傾-part2 好唔好?

原文章由 zoeywong 於 08-8-3 23:28 發表
今日全港空手道青少年公開比賽,我地有3個小朋友參加,而其中一個取得全港空手道6-7歲女童組亞軍
,希望下年到其他小朋友啦,而e個小朋友上年取得季軍,所以今年有進步亦理所當然,23/8重有一個比賽,所大家努力啦,24/8去B ...

恭喜師姐 ) ) )

那位妹妹平日上堂都有特別留意佢, 因為佢好有功架好有信心, 真係戥佢開心 !~

這樣的興趣班還是頭一次見!

[ 本文章最後由 bbdou 於 08-8-4 11:34 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題