用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008-09 升K2 小朋友 集合處
樓主: kyleung
go

2008-09 升K2 小朋友 集合處 [複製鏈接]

係呀! 亞仔都同我講咗,佢同Ching Ho 都係熊貓組呀! 上年佢地係香蕉仔,今年係熊貓仔

原帖由 ROCKMAMA 於 08-9-4 19:47 發表

今年呀仔同Hei Long 又係<熊貓組>。
K2BP 一班有27個小朋友, 唔知 K2AP 又有幾多小朋友一班

Rockmama

Ching Long - K2AA

Yat Yat -- K2BA
Shanelle - K2BA
Shing Hei -- K2BA

Ernest -- K2CA
Natalie - K2CA

MM - K2AP
Isaac Tsang - K2AP

Brian - K2BP
Ching Ho - K2 ... [/quote]

原帖由 LikLik 於 08-9-5 20:04 發表
我9月1日有去學校呀, 你係咪都係A組架?   

我今日問過學校, 佢地話除咗兩位班主任外, 仲會有一位助教幫手, 又話小朋友已長大, 會無問題的...其實除咗師生比例, 我覺得課室是否太細for咁多人亦是一個問題..:thinking ...

我呢個媽媽真係大意,我竟然記錯左,瑩瑩是老虎組至真。9月1日陪佢番學都記錯,真是太差勁﹗

其實我都覺得27個小朋友真是會多左些,因為間房室真係好細。

咁我諗我地見過啦..瑩瑩係咪叫卓瑩? 我知另外有個同學叫卓盈:)

原帖由 Sanna 於 08-9-8 14:46 發表

我呢個媽媽真係大意,我竟然記錯左,瑩瑩是老虎組至真。9月1日陪佢番學都記錯,真是太差勁﹗

其實我都覺得27個小朋友真是會多左些,因為間房室真係好細。 ...

原帖由 LikLik 於 08-9-8 18:16 發表
咁我諗我地見過啦..瑩瑩係咪叫卓瑩? 我知另外有個同學叫卓盈:)

係呀﹗我個女叫卓瑩,另一個叫卓盈。

屎啦...
過完個summer唔記得你係邊個個媽咪.
我個仔係謙謙呀!

朱老師跟佢地升K2
不過汪老師去了第二班
幫朱老師的另一位老師聽另一位家長講應該會在10月到校

原帖由 ELING2004 於 08-9-3 09:39 發表
我囡囡話隔行寫及衹需寫兩行. 佢講得好認真. 我衹好信佢啦.

我囡囡是K2CA班, 但是昨天佢同我講除了英文老師就衹得一位老師在班房, 因K1是有兩位老師在班房. 所以想確實一吓. ...
[url=http://photo.lifestudio.hk/MyErnestKwok][/url]

彤彤媽
開學見唔到你呀!唔同group開學呀!....

你女好嘛?
今年我地班少了幾個同學仔
多了個新同學,只有18人

老師話有兩個走了,有幾個轉了PM class

原帖由 tammysum 於 08-9-4 15:18 發表
我又報到先.... Natalie - K2CA
[url=http://photo.lifestudio.hk/MyErnestKwok][/url]

Hello 謙謙媽,

開學日我哋係B組呀.

係呀得番18個人咋, 人少D,老師又昜照顧D, 幾好呀.. :)

原帖由 kyleung 於 08-9-9 15:46 發表
彤彤媽
開學見唔到你呀!唔同group開學呀!....
你女好嘛?
今年我地班少了幾個同學仔
多了個新同學,只有18人

老師話有兩個走了,有幾個轉了PM class

...

18人真很好, 同我地27人, 真係相差太遠啦。:(

原帖由 tammysum 於 08-9-10 11:56 發表
Hello 謙謙媽,

開學日我哋係B組呀.

係呀得番18個人咋, 人少D,老師又昜照顧D, 幾好呀.. :)

各位,

你地小朋友寫字ok嗎 ? 力力雖然唔抗拒寫字, 但d字寫得唔太靚, 擦得多又好似唔太好, 唔擦又會比老師用紅筆改..唉!!

原帖由 LikLik 於 08-9-10 18:37 發表
各位,

你地小朋友寫字ok嗎 ? 力力雖然唔抗拒寫字, 但d字寫得唔太靚, 擦得多又好似唔太好, 唔擦又會比老師用紅筆改..唉!!

我個女都寫得好肉酸,但我也是怕擦得太多會有反效果,老師都有用紅筆改,我每次都俾返佢睇,叫佢盡量寫好些。不過,有時都幾難,佢只手始終好似唔係甘有力。其實有什麼方法可以改善?定係寫寫下就會好?

Jerry仲衰, 唔止字寫得肉酸, 畫唔識畫, 連顏色都油得差呢 我都想知有咩辦法促進下佢d小肌肉發展呀.

原帖由 Sanna 於 08-9-11 11:32 發表

我個女都寫得好肉酸,但我也是怕擦得太多會有反效果,老師都有用紅筆改,我每次都俾返佢睇,叫佢盡量寫好些。不過,有時都幾難,佢只手始終好似唔係甘有力。其實有什麼方法可以改善?定係寫寫下就會好? ...

好老實咁講! 我個仔D字係好肉酸,上年見老師果陣連老師都係咁講,叫我比佢寫多D! 
但係站係我角度諗,佢D筆順啱我就收貨啦! 咁細個人仔D字有幾靚呢! 我真係唔忍心見佢同1格都擦成4,5次, 佢明明都寫啱又擦過! 所以我都盡量由得佢唔想佢擦咁多!

原帖由 LikLik 於 08-9-10 18:37 發表
各位,

Ching Long - K2AA
Ching Long Janan - K2AA

Yat Yat -- K2BA
Shanelle - K2BA
Shing Hei -- K2BA

Ernest -- K2CA
Natalie - K2CA

MM - K2AP
Isaac Tsang - K2AP

Brian - K2BP
Ching Ho - K2 BP
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

I want to find some English programmes and music classes for Janan.  Any suggestions?

Ms Lee last year suggested joining some drawing classes and that helps develop kids' power to write.

any comments or other good suggestions?

原帖由 JJBB 於 08-9-11 14:12 發表
Jerry仲衰, 唔止字寫得肉酸, 畫唔識畫, 連顏色都油得差呢 我都想知有咩辦法促進下佢d小肌肉發展呀.

對!我都覺得如果over 1:12 (24人)已經係太多喇!

不過相對咁諗,PM 英普班咁好景,
連我地AM class的都要轉PM,
應該真係教得好好,令家長有信心先會有呢個現象!

原帖由 LikLik 於 08-9-10 18:32 發表
18人真很好, 同我地27人, 真係相差太遠啦。:(

寫字問題

唔知係咪男仔對揸筆真係冇乜耐性及心機呢?

睇完你地咁講,我都up哂頭好有同感!
不過今年要學寫既字應該會更加多同更加深呢!真頭痛...

好在我亞仔一見到老師有紅筆字圈佢D字,佢會好唔開心,咁即係佢都在乎個老師點睇自己d字既!

捉手寫我今年一定唔會架喇!因為對佢冇好處,只會依賴呢!

有時擦左兩三次,
我會話:我唔擦喇!由佢核核突突等Miss Michelle改啦!你咁想見到紅筆改你d字,就你鍾意啦!
咁亞仔就會寫番好少少!

希望佢都會慢慢寫得好啦!

(依家係電腦年代,依家唔寫好,到小學可能好多功課都要用電腦做時佢更加寫得差呀.....)

Jerry都有join梗畫班, 的確係比初學時手指有力左.

佢好眼淺, 次次遇到困難(好似要畫畫咁)佢就dum地擰頭話唔識 , 我都唯有鼓勵佢慢慢試下, 畫/寫得肉酸就肉酸, 最多擦一次就算.

原帖由 maisyraymond 於 08-9-12 11:49 發表
Ms Lee last year suggested joining some drawing classes and that helps develop kids' power to write.

any comments or other good suggestions?

ESF ENGLISH PROGRAM is good!

原帖由 maisyraymond 於 08-9-12 11:48 發表
I want to find some English programmes and music classes for Janan.  Any suggestions?
‹ 上一主題|下一主題